Preskoči na glavni sadržaj

NBA 2014/15 SEASON PREVIEW - REVIEW

Kraj je regularne NBA sezone i prije nego se u potpunosti fokusiram na playoff red je vratiti se u vrijeme pred početak sezone kada su se pisale najave za svaku momčad pojedinačno, i pogledati što sam predviđao.

S "bullseye" ću označiti ono što je realno pogođeno kao Ray Allen tricu u šestoj, a s "fail" ono što sam masno promašio kao DeAndre Jordan penal.

Za svaku prognozu možete pronaći dokaz na blogu, nisam ništa mijenjao, nisam Chad Ford jebote.

BUCKS


PROGNOZA: Gomila je opcija tu i nadam se da Kidd neće razočarati jer ima vrlo vrlo zanimljivu družinu u rukama, a 15 pobjeda iz prošle sezone trebali bi prebaciti bez da se pošteno oznoje.

Fail! Premda sam dao naznačiti da će Kidd imati gomilu pcija koje će moći vrtjeti, što je on i napravio, apsolutno sam pogriješio stavivši ih u lutriju. Ali barem su prebacili 15 prije nego što ih je znoj oblio.

BULLS

PROGNOZA: Cleveland ima puno više individualnog talenta na rosteru, ali Bullsi mi se više sviđaju jer mogu podjednako dobro igrati u obra pravca, imaju veću širinu i uigraniji su, i zato su po meni favoriti za osvajanje Istočne konferencije i igranje u finalu playoffa.

Fail! Osvojili istočnu konferenciju nisu, finale playoffa će teško igrati, i iza su Cavsa.

CAVS

PROGNOZA: Cavsi će vrlo vjerojatno igrati finale konferencije protiv Bullsa, ako svemir bude pošten. Međutim, tu nisu favoriti usprkos individualnoj klasi zato jer Bullsi imaju podjednako dobru obranu i napad. Cavsi to nemaju. A da bi lakše živjeli kroz sezonu morati će raspodijeliti više lopti Loveu u napadu i igrati nešto tradicionalniju obranu oko reketa jer ako moram birati onda radije biram da poginem od šuta nego od laganih poena iz reketa.

Bullseye! Na ovo sam ponosan moram priznati. Vjerojatno neće igrati u finalu konferencije protiv Bullsa jer će jedni na druge u drugoj rundi, ali ovo sam pisao nakon što se odigralo 10-ak utakmica, kada su već svi otpisivali Blatta i Cavse. I doista im je tradicionalnija obrana oko reketa donijela bolje rezultate nego jurenje presinga na perimetru. Bullsi imaju nešto bolji balans obrana-napad (12-10) od Cavsa (18-3) ali Cavaliersi su favoriti u međusobnom okršaju.

CELTICS

PROGNOZA: Da će igrati zanimljivu košarku neće, da će ih biti užas za gledati hoće, gledati ih neću, ali pratiti što će raditi s potencijalnim trade resursima itekako hoću.

Što reći nego: Fail! Sumnjam da je itko mogao vjerovati da će napraviti ovo što jesu, pa tako i ja. Uskočili su u cipele prošlogodišnjih Sunsa, samo sa sretnim završetkom jer će Kelti za razliku od Sunca vidjeti košarke i u svibnju mjesecu.

GRIZZLIES

PROGNOZA: Zadržat će elitnu obranu, previše je ovdje kvalitetnih obrambenih pojedinaca da ne budu u TOP 3, ali s napadom će se mučiti, osim ako Joerger ne da prilike više tandemima Carter/Lee na boku, Carter/Pondexter ili Pondexter/Lee, i stretch postavama s Leuerom, ali tada je za očekivati i da obrana padne.

Bullseye! Zadržali su elitnu obranu (4.), a kilavi su u napadu (13, jedva prosječni).

HAWKS

PROGNOZA: playoff momčad. Ne bi trebalo biti sporno da će Hawksi dohvatiti playoff. Stvari se mogu zakomplicirati zbog ozljeda recimo nekog od dvojca Millsap-Horford, nekošarkaških afera ili promjenom kursa u košarkaškom djelovanju franšize (čitaj: novi vlasnik, novi GM, novi trener). U idealnoj situaciji, ovo je momčad koja može biti opasna u doigravanju, dovoljno opasna da ovaj put nokautira suparnika u prvoj ili drugoj rundi i tako sa sebe skine teret povijesnog naslijeđa momčadi samo za prvu rundu.

Bullseye! Ovo je bio koef. 1,10, to da će Atlanta u doigravanje kao i svake godine, tako da i nije neki veliki bullseye. Da sam bio pravi navijač odigrao bi na kvotu 50 - da će biti prvi u konferenciji. Ali evo sad predviđanje: nokautirati će protivnika i u prvoj i u drugoj rundi! Mark my words!

HEAT

Život bez Jamesa koji je nosio godinama ovu momčad neće biti lagan, ali Heat ima dovoljno potencijala da ostane na životu i izbori playoff.

Fail! Ostali su na životu ali playoff neće vidjeti. Ozljede su ih razbile inače bi sigurno bili među 8, ali tko mi je kriv. Trebao sam i ozljede predvidjeti.

JAZZ

PROGNOZA: roster je tipičan za lottery momčad, taman za biti blizu 30 pobjeda. Mlada momčad Jazza još uvijek nema ni iskustva ni kvalitete da se bori za playoff, i za to će još proteći vjerojatno dvije godine, ali potencijal ove ekipe je ogroman. U rukama odličnog trenera trebali bi napraviti iskorak, isplivati s dna lige po napadačkim i obrambenim učincima i početi graditi identitet za budućnost.

Bullseye! Što je blizu 30 pobjeda nisam definirao, možda je to i 38 dan prije završetka regularne sezone. Ali bullseye si dajem jer su napravili iskorak (13 pobjeda više nego lani), isplivali su s dna po off i def rejtinzima (14. u oba pravca), i grade identitet. Dogodine u playoffu.

KINGS

PROGNOZA: drugu su godinu s trenerom Maloneom, dodali su još nešto talenta na roster iako su i izgubili nešto talenta, ali zakon velikih brojeva kaže da ako stalno gubiš i na dnu si mora doći vrijeme za uzlaznu putanju. Možda ove godine, ali opet ne više od 30 pobjeda.

Bullseye! Do uzlazne putanje nije došlo, kao ni do 30 pobjeda.

KNICKS

PROGNOZA: Mogu li Knicksi ove godine napraviti rezultat s triangle napadom? Apsolutno ne.

Bullseye! "Apsolutno ne!"

LAKERS

PROGNOZA: neće uhvatiti više od 25 pobjeda, što je super za fanove Lakersa i Lakerse jer moraju sačuvati pick koji je obećan Sunsima na sljedećem draftu.

Bullseye! Nisu uhvatili 25 pobjeda.

MAGIC

PROGNOZA: Ako ništa drugo, izgradnja identiteta kao obrambene momčadi uopće nije loš, s gomilom atleta na rosteru to je skroz dobar izbor, ali za nešto više biti će potreban balans.

Fail! Nejasno mi je što je pjesnik htio reći u prognozi, ali nikakav obrambeni identitet nisu izgradili.

MAVERICKS

PROGNOZA: Fino su otvorili sezonu s 3:1, i njihov plasman u playoff ne bi smio doći u pitanje, a u doigravanju će puno ovisiti o matchupu. Odgovarali bi im Rocketsi, Portland pa čak i Clippersi, ali bi imali problema s Memphisom, Warriorsima, Spursima, Oklahomom koji imaju oružja za suprotstaviti se i njihovom napadu, ali i iskoristiti njihove ozbiljne obrambene rupe.

Bullseye! Playoff nije došao u pitanje, ali jesu ozbiljne obrambene rupe. Poželjni i manje poželjni matchup protivnici za Mavse i dalje su isti.

NETS

PROGNOZA: Dakako, ovisiti će o Brooku Lopezu, ali to je isto kao da se nadaš da će političari u tvojoj zemlji prestati krasti. Playoff nije nedostižan ali normalna zdravstvena stanja će im se morati poklopiti kod najvažnijih igrača.

Bullseye! Do zadnjega su u borbi za doigravanje, i kao što sam pretpostavio ovisili su itekako o Brooku i njegovih 20 poena u napadu.

NUGGETS

PROGNOZA: Imaju dovoljno „mesa“ za bacati na parket i ove bi godine trebali lakše podnijeti periode ozljeda. Napad bi mogao biti vrlo vrlo dobar, obrana će biti problematična ali imaju i tu dovoljno tijela da se parkiraju u reket i paze na obruč i skok, a s perimetra što uleti-uleti, jebiga, nešto moraš dati. Teško da će do playoffa iako imaju puno bolje šanse od Pelikana i ne bi me iznenadilo da na kraju iskoriste nečiji raspad (Rocketsa ili Grizzliesa?) i umiješaju se u borbu za osmu poziciju. Ja znam da ću ih rado gledati i želim vidjeti što će Shaw s ovom ekipom: nastaviti forsirati svoju filozofiju za koju nema kadar ili sistem prilagoditi karakteristikama igrača. Vječna dilema za trenere.

Fail! Debeli fail. Niti im je obrana dobra, a ni napad, niti su iskoristili ičiji raspad. Jedino što je raspadnuto su oni, od glave do pete.

PELICANS

PROGNOZA: Ne vidim ih kao playoff momčad jer imaju jako puno upitnika nad svojim glavama i jednostavno nemaju širinu i dubinu na rosteru za izdržati ubitačni tempo utakmica, na Zapadu. Na kraju će omjerom vrlo vjerojatno biti bliže Kingsima nego Netsima.

Fail! Još jedan debeli fail, krenulo me. Pelicansi su bili odlični s obzirom na to da su svaki tjedan imali barem 2 startera izvan stroja.

ROCKETS

PROGNOZA: Imali su jako lagan raspored na početku sezone ali važno je za njih da nisu napravili grešku u koracima i da su je otvorili s 5:0, i to je znak da su na dobrom tragu. Ipak, u budućnosti će itekako puno ovisiti o zdravstvenom stanju svakog svog pojedinca iz startne petorke jer jednostavno adekvatnu zamjenu za njih na klupi nemaju. Svejedno, sad kada je Oklahoma u banani zbog ozljeda bilo bi pravo čudo da Rocketsi ne uđu u njega.

Fail! Fail zato jer sam rekao da će jako puno ovisiti o zdravlju startera, a u stvarnosti su jako dobro živjeli bez Howarda i Jonesa, pa čak sad i Beverleyja.

RAPTORS

PROGNOZA: Stilom igre ne odgovaraju nikome, oni su light verzija Memphisa na Istoku i vjerojatno će završiti kao treći. 

Fail! ...zbog glupe konstrukcije rečenice, jer oni nisu nikakva light verzija Memphisa, i završit će kao četvrti.

Napeto je napeto. 9 bullseyea i 9 failova trenutno. Na koga se kladite?

SIXERS

PROGNOZA: neće skupiti 20 pobjeda, ako lani nisu uspjeli ne znam kako će ove sezone.

Bullseye! Neće imati 20 pobjeda.


SPURS


PROGNOZA: 1.-2. mjesto Zapada


Bullseye! 2. mjesto Zapada.


SUNS 


PROGNOZA: Zbog sistema i stila igre s kojim su pokazali da mogu parirati svima im dajem prednost u odnosu na Pelicanse a vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno za izbaciti nekoga iz osam najboljih.

Fail! Pelliesi su se na kraju pokazali žilavijim od Sunsa.

THUNDER

PROGNOZA: 2.-3. mjesto Zapada

Fail! Sigurno bi bili tu, 2. ili 3. da nije bilo ozljeda, ali nisu.

TIMBERWOLVES

PROGNOZA: 30-ak pobjeda.

Fail! Nemaju ni blizu toliko pobjeda.

TRAIL-BLAZERS

PROGNOZA:  playoff ekipa

Bullseye! Opet "hrabro" odigrano.

WIZARDS

PROGNOZA: Izgubili su Arizu, doveli centre i Piercea, ali ozlijeđeni su im Beal i Webster. To je otprilike onda slična družina kao lani, i ne očekujem od njih neki veliki skok, ali da će iskoristiti dobar raspored na početku sezone i profilirati se kao sigurna playoff momčad, sigurno da. Za nešto više trebat će im iskorak Walla, zdravlje Beala i Nenea i recimo Otto Porter kao light verzija Arize.

Bullseye! Više-manje se i ostvarilo (ili nije) sve ovo napisano.

Ako ste pozorno čitali mogli ste uočiti da nekih ekipa nema, i to redom: Clippersa, Pistonsa, Hornetsa, Pacersa i Warriorsa. A nema ih iz sljedećih razloga; što sam bio lijen pisati najave za njih,; ili su kolege s NBACro napisale odlične najave koje sam vam ponudio na čitanje (što je opet povezano s lijenošću); ili sam o njima pisao kasnije (secirao sam Warriorse).

Konačni rezultat je 13:12 za bullseye, nimalo impresivno, i provukao sam se zahvaljujući ovim nekim ziheraškim predviđanjima. Ali zato sljedeće godine idemo na sve ili ništa. Biti će predviđen okviran broj pobjeda i napadački/obrambeni učinci pa kom` opanci, kom` obojci. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa