Preskoči na glavni sadržaj

GAME 7: WARRIORS-CAVS

























Nadobudno sam se naoštrio u liveu da pišem bilješke tijekom utakmice ali izdržao sam kao jogurt na suncu. Nije bilo teoretske šanse da hladnokrvno pogledam jednu od najznačajnijih utakmica ikad i uz to švrljam po papiru. Dvaput je dvaput. Dojmovi su se slegli, screenshotovi opalili i stavljena je točka na „i“ sezoni.

Kerr je valjda sam sebi postao isuviše ekstravagantan (ili avangardan?) kada je u šestoj od starta na Cavse jurnuo sa small-ballom. I popušio već u prvoj četvrtini jer su ih Cavsi ubili ali to i dalje ne znači da taj small-ball nije nešto najbolje što Dubsi imaju. No dobro, to su već prežvakane spike – kemija, uigranost rotacija, kontinuitet, svima jednako.... Ezeli je unutra umjesto Iguodale, a Green je na Jamesu što mi je na startu bilo malo sumnjivo, nisam bio optimist glede toga zbog pomisli da Warriorsi ostaju bez igrača koji zatvara sve rupe u reketu kao helper a osim toga, Warriorsi kroz cijelu seriju imaju velikih problema s osobnima. Srećom za njih, Green je nabrijanost na utakmicu i Jamesa kanalizirao u dobrom pravcu pa problema nije bilo. Steph se ne bavi više Irvingom nego Smithom, Barnes čuva Lovea, Ezeli Thompsona ali Warriorsi i dalje preuzimaju puno toga pa ovu podjelu treba shvatiti uvjetno. Zanimljivo, Lue se odlučio za Thompsona da pazi Barnesa a spore noge Lovea su na Ezeliju. Ezeliju koji je počeo očekivano. 

Ovako sam zapisao:
-promašen horog
-nije zakucao
-Thompson zakucao preko njega
-kratak na dunku nakon picka
-turnover ispod svog obruča, Love polaganje

Nije ni da mu ostatak društva pretjerano briljira. Klay i Steph ne mogu pogoditi svoj standardni repertoar šuteva ali imao sam dojam kako bi njihova solidna cirkulacija tijela i lopte mogla u jednom trenutku doći do izražaja. Prije nego hero-ball Cavsa koji sje osuđen na teško rudarenje i napadanje tamo gdje je najtvrđe – reket. Dovoljno je reći da je LeBron nakon 7  minuta igre imao više izgubljenih nego poena (3:2).

Cavsi definitivno nisu izgledali energično u obrani kao u zadnje dvije utakmice i radili su zbilja početničke pogreške, na momente nerealno početničke, poput ove gdje je Barnes izveo inbound Greenu, a ovaj mu vratio samo loptu i trica je kapnula.










Ako već ne ide Klaya i Stepha tu su bili Barnes i Green da tricama drže egal. To je bio još jedan od razloga zašto sam mislio da Golden State kontrolira meč i da je samo pitanje trenutka kada će eksplodirati i odvojiti se na veću razliku. Mislim, Curry i Thompson su se po defaultu morali pojaviti.
Evo još jednog primjera vrlo kilave obrane Cavsa na startu utakmice i Greenove trice.









Klay je na desnom bloku protiv Irvinga, Smith i James su zabavljeni ganjanjem Stepha, a Ezeli je okupirao Lovea i Thompsona koji su ovdje trebali zatvoriti. Nisu, pa su dobili još jednu tricu.
A kad već šamaram s prikazima koliko je obrana Clevelanda bila kaos onda ću ispucati cijeli arsenal.

Loša komunikacija na switchu Jamesa i Tristana nakon screena Greena za Stepha, Green se prošetao do obruča i zakucao na dodavanje Ezelija (ipak jedan plus).










Još jednom Green zaboravljen na trici od Thompsona koji se gubi u najbanalnijem bloku Speightsa.










I onda još jednom totalni kaos obrane gostiju gdje se ne zna tko pije, tko plaća. Ali barem znamo tko je potrpao sve ovo. Je li još nekome čudno kako je Green pospremio sve one puste trice?









Ne znam je li, ali meni je sada još čudnije kako Warriorsi nisu napravili malo deblju razliku, ili ikakvu uopće u prvoj četvrtini.

Kerr počinje s rotacijama, Iguodala je šesti igrač i nakon 5 minuta imamo small-ball Warriorsa, a Lue odgovara s Jeffersonom i traži malo više pokretljivosti u obrani jer iz igre će naravno Love. Ništa značajnije se nije dogodilo. Green tricama parira Jamesu na obruču i povremenim trenucima inspiracije Smitha i Irvinga pa lagano ulazimo u završnicu prve u kojoj domaćini moraju preživjeti momente s Varejaoom na parketu. Lue odlično njuši situaciju pa vraća Lovea da odmori malo Jamesa i potez mu se isplatio. Love dominira na skoku protiv Warriorsa i ako baš ne zabija onda nudi barem nove napadačke posjede Cavsima. Vrlo nervozna prva četvrtina.

Kerru nije dosta centara. Početkom druge na parketu je Speights u paru s Greenom te Klayom, Livingstonom i Iguodalom. Cavsi su pak Jamesa okružili blago rečeno sumnjivom trojkom – pored Thompsona tu su još Jefferson, Shumpert i Mo Williams. Bez Lovea i Kyrieja Cavaliersi se drže prokušanog recepta – daj loptu Jamesu, vrti pick s nižim igračem da Jamesa preuzme isti takav i napadaj missmatch. Warriorsi i dalje žive od Greenovih trica (4/4), Thompson je četvrtinu završio s 0/5 realizacijom, a nije se ni Livingston proslavio 2/5 u ovom periodu.
Lue prvi reagira s novim rotacijama donosno povratkom Lovea i Irvinga na parket, a onda je u igri i Curry umjesto Iguodale pa imamo lošu kopiju udarnog small-balla s Livingstonom umjesto Iggyja, ali nije se Kerr dugo zadržao na tome jer opet daje minute Varejaou. Tu se događa bitna stvar jer Thompson skuplja i drugu osobnu, ali su ga i Warriorsi malo razotkrili u obrani stavljajući ga u situacije da lovi igrače kroz blokove kao što se vidi na slici gore pa se Lue odlučuje na hrabar potez – James na petici okružen bekovima i kvazi-krilima. U potrazi za svježom krvi Kerr na parket baca zanimljivu petorku: Steph, Thompson, Barbosa, Green, Iguodala, petoricu igrača od kojih svaki može pospremiti šut i napasti driblingom što ova postava Cavsa teško može pratiti i uz tricu Barbose i dvije Greena Dubsi se napokon odvajaju na nekakvu veću prednost. Za finale pristojnih +7 na poluvremenu (zanimljivo, Kerr se više nije vratio ovoj postavi s Barbosom. Nije zanimljivo zapravo, tužno je).

I evo nas u trećoj. Više od sudbine zanimalo me hoće li Kerr vratiti Ezelija u postavu i startati s njim (ili s Varejaoom možda?!) ili će se odlučiti za LOD (lineup of death, bravo Toni, sjetio si se kratice na kraju sezone) i pokušati +7 još malo podebljati dok je Love na parketu. Nula bodova za kreativnost Kerra jer je Ezeli opet u postavi. Što je i loša stvar za mene jer mi razbija ritam gledanja utakmice koliko griješi. Idemo opet:
-promašeno polaganje
-faul u napadu
-Irving ga slomio u izolaciji

Ok, Ezeli je to što jest. Vjerojatno ne bi igrao ovoliko da je Bogut zdrav i upao je u veću rolu nego što treba. Nije toliko očajan igrač i vrlo vjerojatno će u budućnosti biti dobar startni centar. Ali čovječe, ovoliko grešaka… Još luđe: koliko Steve Kerr ima živaca kada u sedmoj može sve ovo trpjeti?

Srećom po Warriorse probudio se Klay Thompson s tricom i turnaround jumperom u postu vodi Warriorse na +8 i Lue im mora razbiti ritam timeoutom. Obranu su donekle pokrpali jer Green više ne ostaje usamljen na šutu i u trećoj je potrošio samo dvije lopte. Problem za Cavse je svejedno i dalje previše statičan napad kao na ovoj slici:










Pogledajte koliko je vremena ostalo na satu za napad. Ok, događa se, ali problem je što je prethodnih 18 sekundi James iskoristio za pimplanje u mjestu da bi onda pozvao Smitha kao screenera.

Steve Kerr iako ekipi ide solidno opet traži nova rješenja. Hoće kad ne treba. Ezeli i Barnes su out, Varejao i Iguodala in. Začudo, probudio se Curry i s dvije odlične obrambene pa onda i napadačke akcije drži Warriorse na +5. Lue opet mora zvati timeout i očito je dao jednostavnu uputu svojim igračima. Šifra: Brazil – prekomjerno granatiranje. Nije bilo akcije u kojoj Cavsi nisu uključili Varejaoa i tako se vratili u egal. Pa evo malo i njegovih bisera:
-promašio zicer
-loše odrađen pick s Curryjem (x2)
-faul nad Jamesom u obrani
-faul na Irvingom (x2)

Varejao definitivno ima veći košarkaški IQ od Ezelija, bolji pregled terena i screenove postavlja pod malo boljim kutem, ali čovječe, on se jedva kreće. Razumijem da su s njim vrtjeli pick u ovoj dionici jer ga je čuvao Love ali ovoliko iracionalnog povjerenja u jednog igrača nikada nisam vidio. S Varejaoom na parketu Cavsi odlaze na +6, kolo sreće se okreće. Smith se probudio i ubacio 3 zajebana šuta od čega dvije trice. Prekrasan flare screen Kyrieja za Smitha dok je James na desnom bloku protiv Stepha i svi su zabavljeni tim dvobojem:









A probudio se i sam Irving, zabio je 12 u trećoj. James nije bio pretjerano raspoložen kao strijelac ali je ubilježio 5 asista i 0 izgubljenih. I onda tko bi rekao, Warriorsi se vraćaju iz deficita kada je Barnes u igri umjesto čupave mumije. Green je stavio tko više zna koju tricu i iznudio three point play.

U zadnjoj smo četvrtini, i Lue se odlučuje za Veliku Trojku, a Kerr je napokon bez klasičnog centra s Greenom na 5 i Livingstonom na playu, Steph je na odmoru. Ali kratko jer Barnes promašuje 2 otvorena šuta (koliko je samo ovaj čovjek izgubio dolara u zadnje 3 utakmice….), a Iguodali se pojavljuju stari problemi s promašivanjem slobodnih bacanja.

Ni jedni ni drugi ne mogu zabiti ništa da se postave na glavu. Irving i James u izolaciji rokaju cigle, Curry bombardira ali bezuspješno. Trener gostiju opet vuče zanimljiv potez. Nakon 5 minuta na hlađenje šalje Irvinga koji igra 17 minuta u komadu i Cavsi igraju bez nominalnog playa. Steph ipak ubacuje tricu preko Tristana, a dugu dvojku stavlja i Klay pa Lue opet pametno razbija ritam Dubsa. A razbija ga i Kerr. Surprise, surprise! Ezeli je opet u igri na 6 minuta do kraja. Kako Warriorsi sve switchaju LeBron ga dva puta stavlja na led pa mu prvo prodaje pump fake i iznuđuje 3 slobodna bacanja a onda mu stavlja i tricu u lice. Bila je i treća akcija kada ga je napao ali promašio polaganje. Lue šalje pismo zahvale Kerru. Duboko sam vjerovao da se ovo igranje s vatrom Kerra zvano „Varejao-Ezeli“ mora obiti Golden Stateu o glavu. Mora. Još kada je Steph počeo glumiti kulera kao da igra ispred škole basket i prodao loptu dodavanjem iza leđa ne Klayu nego Haralabosu Voulgarisu koji je sjedio u prvom redu, to je bilo to za mene. A kad sam kod kuloće i nonšalancije evo zadnja slika zvana „Pale sam na svijetu“:









Ovo je prva četvrtina pa je naizgled nebitno, ali Curryjeva obrana u playoffu je na momente bila ništa manje tragična nego Hardenova ove sezone. James mu je prodao pump fake ovdje gore, a on je samo dignuo ruku u zrak kao "ja sam kriv, ispao sam, ali ne da mi se rotirati, neće se ponoviti". I da je prva sekunda utakmice, previše je s obzirom na ulog.

Uglavnom, zadnje 3 minute Warriorsi su sa LOD-om a Cavsi sa startnom petorkom. 89:89 stoji već 2 minute na semaforu a promašaji se samo nižu. Spektakl promašaja. Green promaši valjda jedinu 100% open tricu, Curry promašuje svoju iz driblinga, James ne može zabiti iz izolacije, Love iz posta. Irving stavlja tricu iz driblinga, preko Stepha na 50 sekundi do kraja. ATO akcije Warriorsa su grozne i nema više povratka. Titula ide u Cleveland.

Bez puno mudrovanja: Irving i James su bili najbolji igrači serije. Obojica su nadigrali Stepha i nema te širine kadra ili šuterskih opcija koje to mogu nadoknaditi. Čak i kad vodiš 3:1.

Za kraj analize utakmice da i ja pojedem malo govana. S obzirom da si često dajem za pravo, kao klasično blogersko piskaralo, kritizirati trenere i praviti se pametan, neka ne prođe neopaženo da sam do nedavno predlagao Lueu da izbaci Irivnga, Thompsona i Lovea iz startne formacije, a ubaci Shumperta, Dellavedovu i Fryea. Zanimljivo, Cavsi su počeli preokret i zaigrali su puno bolje kad su se „kutarisali“ Dellyja i Fryea. Shumpert je silom prilika morao igrati iako je bio očajan, posebno u napadu. Toliko o tome.

Druga porcija govana je pojedena kada sam Jamesa proglasio "bivšim" i igračem koji je prošao prime. Možda i jest, ali i kao takav je razbio Warriorse u zadnje 3 utakmice igrom u oba pravca na način kako samo on može dominirati.

Nekad je bolje šutjeti, ali ukus zadovoljstva koji te preplavi kada točno predvidiš stvari nekad je jednostavno prevelika pozivnica i teško je ostati stoik. Tko nije pisao ne razumije.

______________________________________________________

That`s all folks. Sezona je zaključena ali već gledam prema naprijed. Tu nema mjesta draftu nažalost jer uopće nisam pratio nadolazeće rookieje niti me iskreno previše zanimaju, ali eto, navijam za dvojac playmakera stvorenih na gunnerskim programima Providencea i Notre Damea - Dunna i Demetriusa Jacksona. Nemojte kao Lue reći da vam nisam rekao.

Nema drafta ali u planu mi je popratiti i napisati najavu za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, barem za skupinu u kojoj Hrvatska igra. Tada se i čujemo jer je u planu i podcast za tu prigodu.

Pratit ćemo događanja na tržnici i free agente, Ljetne lige baš i ne. Kada nova sezona počne u planu je pisati jednom tjedno za NBACro, ipak me plaćaju 400 njemačkih maraka po tekstu. Eto, to je ekskluzivna informacija, smišljam još bombastični naziv kolumne, razrađujem koncept i odabirem dan u tjednu kojim će ići. Možda srijeda, da čitate Lowea utorkom, mene dan nakon. Vašoj sreći nema kraja...

*Atlanta šampijoooon!*

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa