Preskoči na glavni sadržaj

LAKERS-DALLAS


1. ČETVRTINA

Da bi izbjegao Dončićevo rešetanje s trice Vogel se odlučio prilagoditi. Kada bi Dončić zavrtio pick visoki su uglavnom izlazili u visinu bloka ili su udvajali Dončića visokim izlascima. Dakle, za ovu utakmicu je odustao od zone i drop coveragea vjerujući da obrana na strani bez lopte može pokriti leđa Davisu i McGeeju kada izađu na Dončića.

Iznimka su bile situacije kada bi Dončić igrao pick na strani. Tu su se Lakersi uglavnom držali ice obrane picka, usmjeravali Dončića u stranu i smanjivali mu manevarski prostor.

Primjeri:



Ovakva obrana je dovela Dallas u probleme jer se ostatak ekipe nije činio spremnim kazniti agresivniji i rizičniju obranu Lakersa. Domaćini su povremeno imali problema kada bi zaboravili udvojiti Dončića. Slovenac je to majstorski koristio da izgradi šut sebi ili drugima.


Primjeri:


U prvom slučaju imamo centralni pick and roll s Hardawayom koji radi slip. Green prerano otvara koridor Dončiću koji napada reket što izaziva reakciju kod Lakersa: Davis help + LeBron help helperu = šuter Mavsa sam u korneru.

U drugom slučaju imamo neodlučnost Kuzme koji mora brinuti o Porzingisu na pick and popu i nije siguran treba li ostati na Dončiću. Luka je agresivan a Davis radi reach faul.

Ovo su ipak bile rijetke pogreške u obrani Lakersa i tek povremeni pokloni za napad Mavsa. Dončić je stvarno bio jako kvalitetno uštopan na lopti, pick igra je bila pod kontrolom, a za weakside obranu pobrinuo se James. Bila je to defenzivna klinika u prvoj četvrtini, lekcija za udžbenike kako kao low man držati stranu bez lopte zaključanom.

Primjeri:


Pravilno pozicioniranje, tajming, tagiranje rollera, ukradene lopte, chargeovi.

Primjeri:


Dončić je prvu četvrtinu završio sa 6 poena, ali je šutirao 2/7 iz igre, imao 3 izgubljene i završio je s -10 u rubrici +/-

2. ČETVRTINA

U drugoj četvrtini dolazi do problema u obrambenoj igri Lakersa i to na uvodu u četvrtinu gdje se događaju početničke pogreške. Lakersi su sebi dozvolili da ih u početne dvije minute torpediraju Jackson i Kleber tricama, umjesto da tada s Jamesom na parketu (i Dallas bez Dončića) naprave još veću razliku.

Primjeri:


U prvoj sekvenci Jackson je zaboravljen na trici u sekundarnoj tranziciji Mavsa. U drugom slučaju LeBron se bespotrebno kockao i doveo do još jedne trice Jacksona. A u trećem navika tjera Howarda da se povlači u reket, pa kad lopta dolazi do Klebera on ne stiže izazvati šut.

Osim toga, u drugoj četvrtini Lakerse su ubili second chance poeni, inače dio u njihovoj igri s kojim uglavnom nemaju problema. Ali u ovoj utakmici Dallas se pogostio sa 16 skokova u napadu i čak 23 poena koja su proizašla kao posljedica novih napada Dallasa.

Primjeri:


Taktika Lakersa protiv Dončića funkcionirala je i u drugoj četvrtini. Ostao je na 0 poena i tek 2 asista za 5 i pol minuta na parketu. Međutim, vidjeli smo neke situacije koje su važne za treću četvrtinu.

Primjerice ovo rejectanje bloka Powella kojim hvata obranu Lakersa na krivoj nozi, ide na slash and kick i pronalazi Wrighta na trici:


Ili ovaj drag screen Porzingisa kojim se provocira udvajanje da bi Zinger ostao sam na trici:




3. ČETVRTINA

U trećoj je Dallas prelomio utakmicu. Carlisle se na poluvremenu prilagodio i razigrao Dončića, vidjet ćemo kako. Luka je zabio 16 (6/10 šut) i podijelio 5 asista za 12 minuta igre, a Mavsi su četvrtinu dobili 35:17, s tim da su u jednom momentu imali prednost od +21.

Počelo je s novim second chance poenima. U drugom napadu Dallasa Lakersi su dozvolili 3 skoka u napadu:


Da bi razigrao Dončića Carlisle je odlučio malo ubrzati napad. Umjesto da dozvoli Lakersima da se namjeste, i da šalje Dončića u "zamke" dok vrti pick na strani, Carlisle je s drag screenovima otežao udvajanje Dončića, njemu dao više vremena da skenira parket i tjerao visoke igrače LA-a da brže reagiraju daleko od koša.

Primjeri:


Ovo su primjeri u kojima Dončić "rejecta" blokove da zavara čuvare. U prvoj akciji lakoćom kreira korner tricu kada vidi da se James sprema na pomoć prema korneru. DFS stavlja tricu. Drugi primjer, Dončić opet "rejecta" double dragove, vara KCP-a koji je spreman ići preko blokova, i napada reket gdje Danny Green kasni s reakcijom. U situaciji gdje Dončić probija stranu s loptom on je zadužen za nju.

Imamo još dva sjajna primjera kako su drag screenovi pokrenuli Dončića i napad Mavsa:


Prva sekvenca je vrlo interesantna. Dončić ide preko dva draga, ali ga James ne udvaja visoko. LBJ izlazi u razinu screena, ali se vraća natrag. Dončić pokazuje strpljivost, ne paničari, ne ide na prvu loptu nego čita. Kada je vidio da ga James neće udvojiti drži Carusa na leđima, kreće u reket i iz nevjerojatno teške situacije gađa suprotni korner, opet DFS-a. DFS i Kleber odlično preslaguju obranu LA-a i kreiraju novu korner tricu.

U drugoj sekvenci, brzi ulazak u akciju, drag screen Powella, slip Powella, Dončić ga potvrđuje, a ovaj lagano zabija pored Ronda koji radi alibi rotaciju.

Carlisle je osmislio još načina kako ubrzati akciju i Dončića dovesti u situacije da zabija. Ovo je "pistol" akcija Dončića i Porzingisa. Cilj pistol akcije je zamijeniti čuvare. 


Caruso preuzima Porzingisa, a Kuzma Dončića. Genijalnost Dončića opet na djelu. Radi fintu kao da će na ulaz, ekspresno usporava dok je Kuzma u raskoraku i stavlja tricu.

Svoj obol uspješnoj trećoj četvrtini dao je i Porzingis. Zabio je samo 5 poena, ali je svojim izvlačenjem na perimetar okupirao obranu. 

Izdvajam tricu iz tranzicije kakve je nekoć pogađao i Dirk:



A izdvajam i ovu akciju. Mislim da se zove "Push":


Radi se o three-man akciji na strani. Hardaway dolazi iz zippera i radi lažni ball-screen koji se pretvara u istrčavanje na Porzingisov flare screen. Međutim, to je samo mamac.

Akcija je zapravo two-man game Dončića i Porzingisa, jer ide odmah Zingerov blok. U prvoj sekvenci pravi, čvrsti blok koji KCP mora preuzeti pa Zinger ima mismatch.

U drugom primjeru je ista akcija, samo Zinger radi slip kojim onemogućuje preuzimanje, korner je prazan pa Zinger može na obruč bez većih prepreka.

Četvrtu četvrtinu nije potrebno raščlanjivati jer se ništa novo nije dogodilo. Dallas je bez problema iskontrolirao utakmicu.

Obrana Lakersa je kiksala treću četvrtinu jer je primila 35 poena i dozvolila Dončiću da se razmaše. Isto tako je Carlisle nadmudrio Vogela koji je ostao bez reakcije na prilagodbe Mavericksa u drugom poluvremenu.

Ali, veliko ALI, obrambeni plan LA-a je bio dobar. Uz neke modifikacije u trećoj četvrtini i malo više koncentracije u drugoj moglo je biti još i bolje. Posebno ako Vogel neće koristiti Ronda, Kuzmu i KCP-a zajedno na parketu.

Zaključak je ipak da ovu utakmicu nije izgubila obrana Lakersa nego napad. Dallas ne samo da je pokrenuo napad u 2. poluvremenu, nego i obranu. James i Davis su se zabijali u zid konstantno u 3. četvrtini, a veliki su posao odradili Powell na Davisu i DFS na Jamesu. Nije to ništa novo. Napad Lakersa veći dio sezone izgleda dosadno, staromodno i na momente baš zaštopano. Ako Davis u postu i LeBron na ulazima ne zabiju svoje priča je gotova. Još ako nitko od role playera ne zabije ništa s trice nema se o čemu pričati. 

Dallas je, primjerice, sinoć zabio 17 trica iz 49 pokušaja. Lakersi su zabili 7 iz 27 pokušaja. Kada je uz to omjer slobodnih li-la jasno je tko je u prednosti. 

Sinoćnja utakmica nije srušila sve ono što znamo o Lakersima, a to je da napadački ovise o superstar učincima LeBrona i AD-a, i da im je obrana čak i kada prime 114 poena opet bolji dio igre.




Primjedbe

  1. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa