Preskoči na glavni sadržaj

I WATCHED: SAN ANTONIO - MEMPHIS

Malo je još vremena ostalo do playoffa za koji neki već bruse formu, neki je traže, a drugi pažljivo čekaju da u komadu svi dođu tamo. Utakmice su se malo razvodnile jer su odmaranja igrača već počela, počelo je i žestoko tankiranje pa treneri i GM-ovi izmišljaju ozljede igračima veteranima da ne bi uzeli koju pobjedu više (Minnesota style) i ugrozili si šanse za prvi pick.

Dobra stvar je što još ništa nije tehnički gotovo. Na Istoku je teška borba za zadnje playoff mjesto. Zadnje jer je Miami vjerojatno siguran u njemu sad kad se vratio vintage Wade, kad je Dragić proigrao i kad su izmislili Walkera kao stretch opciju. Čak postoji mogućnost i da skoče na 6. poziciju koliko su Bucksi postali kilavi u zadnje vrijeme sad kad je nestalo herojstava Pachulije, Mayoa i Dudleyja.

Na Zapadu je pravi rat za pozicije i domaći parket sad kad je sasvim jasno da će Oklahoma biti osma možemo se koncentrirati na bitku za prva četiri mjesta i pažljivo gledati gdje će završiti Spursi koji su opet od nikud izronili i na tragu su nečega blizu lanjske forme. Koju neće ponoviti jer je ono bilo savršenstvo i idealno pogođeni momentum koji se teško ponavlja. Ali još uvijek su dovoljno dobri da osvoje Zapad i odu u finale, a u prvoj rundi, barem prema trenutnom stanju stvari lako bi mogli naletjeti na Grizzliese protiv kojih su sinoć igrali i pokazali da će oni „diktirati tempo“ u toj potencijalnoj seriji.

Idealna pozivnica za švrljanje po bilježnici a onda i po tastaturi.

Notes

1. Q.
San Antonio je na parket poslao svoju klasičnu petorku Parker-Green-Leonard-Splitter-Duncan, dok Memphis nije bio kompletan, nedostajao je Tony Allen koji u zadnje vrijeme starta u petorci umjesto J. Greena, pa su Mede na parket poslale Conley-Lee-Carter-Randoph-Gasol petorku.

U prvim napadima ekipa prvo što pogledam su matchup dvoboji pokušavajući predvidjeti tko će imati gdje prednost, i obratim pozornost kako tko brani pick igru koja je osnova svakog napada i obrana picka uvelike determinira kako će napad određene momčadi funkcionirati.

Vanjske pozicije su bile klasično raspoređene u obrana-napad matchupovima: Parker-Conley, Green-Lee, Leonard-Carter. Parker i Conley je izjednačen dvoboj, s malom prednošću za Conleyja zbog obrane koju je doista i odradio perfektno na Parkeru u prvom poluvremenu pa je Francuz tek pred kraj druge četvrtine zabio prve poene. Green je u prednosti ispred Leeja koji je u totalnom padu forme od veljače,a u ožujku je doživio čisti šuterski i scorerski krah, a Leonard ima prednost ispred Cartera u oba pravca.

Kod visokih igrača Popovich je zadužio Splittera za Randolpha, a Duncan je ostao na Marcu, s tim da su tijekom utakmice znali mijenjati obrambene zadatke ovisno kako bi se tko stizao vraćati u obranu, a isto je vrijedilo i na drugoj strani. Ni jedna ni druga momčad nemaju stretch opcije kod visokih na parketu pa nikakvih posebnih missmatcheva nije bilo.

Spursi su standardno konzervativno se odlučili za branjenje pick and rolla, s visokim igračem u zoni dva koraka unutar linije za tricu, dok su Grizzliesi miksali, Gasol je također stajao u zoni, a Z-Bo je radio presing na Parkera ili nekog drugog ball handlera kada je bio uključen u obranu odrađujući izlaske prema naprijed.

Domaćin iz San Antonia bolje ulazi u utakmicu i već na startu rade 14:4 seriju nametnuvši svoj stil igre u napadu u kojem su uglavnom napadali Randolpha kroz pick igru, ali indikativno je bilo što je Leonard odmah na početku pregazio Cartera, i to na različite načine: prvo je preko njega pogodio prekrasan horog, onda je pogodio fadeaway uz desni baseline, a zatim je uhvatio skok u napadu i zakucao dok je lopta još lelujala oko obruča. Meni nije preostalo ništa drugo nego da se još jednom počnem diviti tom igraču koji prerasta u two-way silu, a prošao je put od klasičnog mladog šljakera, preko povremene spot-up opcije i cutera, do ozbiljne napadačke opcije koja sebi može kreirati šut. Uz napomenu da je u obrani sve bolji i bolji kako godine odmiču.

Svake godine povećava svoju potrošnju, a trenutno je na 23% USG-a što je potrošnja treće napadačke opcije, što je povećanje za gotovo 5% u odnosu na lani. Netko će reći „tek treća opcija“ ali Spursima s njihovim napadačkim sistemom i nije potrebna prva i potrošnja nekog igrača od 30% napada. Efikasnost je ipak pala što je donekle i logično jer Kawhi nije punokrvni strijelac ali i dalje je bolja od prosjeka lige i nimalo ekipa ne pati zbog njegove poneke cigle. Ono gdje je postao dominantan su slobodna bacanja koja je uduplao. Pao je postotak s trice što djelomično možemo pripisati ozljedi šake sigurno. Puno važnije za njega i Spurse je da je sposoban sam sebi kreirati 45% svih poena koje postiže. Lani je bio na 40%, prije 2 godine na 34%. Vjerojatno bi mogao i bolje, ali kako opet Spursima to nije potrebno zbog njihovog napadačkog stila igre onda i neće. Čovjek izrasta u franšiznog talenta koji svojim bivanjem na parketu može preokrenuti cijeli susret naopako, a ignorirati njegov talent ili klasu bez koje su Spursi doslovno bespomoćni mogu samo notorni idioti. Leonard je sposoban biti nositelj franšize.

Memphis nije u stanju na početku utakmice nametnuti svoj stil igre, a to je onaj kroz post jer Spursi tu imaju dovoljno visine i snage u Duncanu i Splitteru koji nisu inferiorni Gasolu i Randolphu kao većina visokih tandema. Osim toga, napad Spursa je jednostavno previše sofisticiran za obranu Memphisa koja je sposobna zbog Allena i Conleya udaviti sve na perimetru koji previše soliraju, ili zaustaviti post igru protivnika zbog visine i mišića Randolpha i pametnog čitanja protivničkih napada pa onda i postavljanja Gasola. Ali Spursi  ne divljaju 1 na 1 u obrani, ne igraju samo kroz post, i zapravo teško da postoji obrana koja im može naškoditi (osim možda Oklahomine zbog atleticizma svih 5 igrača na parketu, i pod uvjetom da je idealna Oklahomina petorka zdrava).

Polovicom četvrtine kreću izmjene, Popovich na parket baca dva kreatora u Ginobiliju i Diawu, i sada ima četvoricu na parketu (+ Parker + Leonard) i razbijača Baynesa sposobnog držati pod kontrolom Marca Gasola. Carter ne može paziti na Leonarda i u igri je za Memphis Green. U takvim šarolikim izdanjima konce igre za Spurse povlači Diaw sa 6 koševa, a Memphis predvodi Randolph kojemu ipak malo više odgovara niži Diaw od Splittera. Četvrtina završava 28:21 za Spurse.

2. Q.
Joerger vidjevši da nema baš rješenja za obranu Spursa koja lakoćom rješava Marca i Zacha u postu i općenito Memphisovu napadačku igru kroz laktove (sve im se vrti kroz laktove, od off ball šutera koji gađaju po košu od tu, do Marca koji kreira od tu, blokovi se postavljaju tu) na parket baca ultra small ball petorku s dva playa – Calathes je zadužen za geometriju igre, Udrih za scorerski dio; Lee je off ball šuter; Green je na četvorci kao potencijalni missmatch za Diawa u napadu, a atletski sposoban da Francuzu parira u obrani; i Koufos je na petici kao skakač i obrambeni korektor.

I upravo nas je ovaj matchup Diaw-Green oduševio. Prvi je zabio 10 poena za 8 minuta, a drugi je zabio 9.

Ovdje su Grizliji i došli malo do daha jer su Spursi na parket poslali Millsa i Belinellija kojima ipak više odgovara šuterski dio igre nego kreativni, vani je s njima Green za kojeg važi isto, a u reketu je Baynes. Ispada da je tako jedini Diaw ostao zadužen za kreiranje napada i dok je on to radio Spursi su funkcionirali, kad nije, Memphis je lagano zatvarao napade čak i s ovom ne baš idealnom obrambenom niskom petorkom.

U onom momentu kada je Popovich vratio standardnu petorku a onda dodatno rasteretio napad s Ginobilijem pored Parkera i Leonarda, i također kada je Joerger povukao Greena s četvorke Spursi su opet zagospodarili terenom, odvojivši se na 51:42, a s Greenom u petorci Memphisa kao small ball četvorkom rezultat se održavao na 4-5 poena za San Antonio.


3. Q.
Joerger je malo u poluvremenu modificirao obranu jer je Randolph prestao izlaziti visoko u picku, ostajao je paziti na reket, pa su Spursi bili manje u mogućnosti kažnjavati Memphis poenima iz tog reketa koji je imao tijelo viška nakon picka, a usporili su Grizliji i dobru suradnju Duncana i Splittera nakon toga picka u koji bi bio uključen Randolph.

Grizliji se vraćaju u život boljom obranom, šutevima Gasola s poludistance i Conleyjevom tricom, ali pomogao im je i Leonard koji je u ovoj četvrtini napravio pravi kaos. Toliki kaos da ga je Popovich nakon 4 min zamijenio Belinellijem. Kawhi je u prvih 5 min imao 2 turnovera u tranziciji, još jedan u bespotrebnom dodavanju lopte prema Duncanu u reketu, promašio je mid range šut i tricu. Iako je jasno da mu Popovich sve više i više prepušta ključeve franšize u ruke i od njega stvara lidera prema ovome veliki Pop nije imao milosti i Kawhi je završio na hlađenju.

To nije previše poremetilo Spurse koji održavaju vodstvo od 4 do 6 poena prednosti. Memphis jednostavno ne uspijeva pronaći dovoljno napadačkog oružja da prijeđe u vodstvo.

4. Q.
U zadnju četvrtinu Spursi ulaze s prednošću 70:66, a onda Leonard pokazuje zašto je veliki igrač i zašto će biti još veći. Iako je dobro zajebao na početku treće to ga nije omelo da razmontira Memphis u četvrtoj.

„Ono što je Leonard napravio u četvrtoj četvrtini bilo je nevjerojatno. I jako zabavno“, rekao je Ginobili.

Naime, Leonard je početkom zadnje četvrtine pogodio prvih 7 šuteva za Spurse zabivši 15 poena. I to na različitite načine, uglavnom sam sebi kreiravši. Iznudio je slobodna bacanja, pogodio mid range šuteve s oba lakta, fadeaway uz lijevi baseline, horog iz desnog kuta s kraće distance, cutao je prema obruču i položio, off balance šut preko Conleyja i još dodao tricu.

„Bio je to uzajaman proces. On je malo došao k sebi, mi smo malo došli k njemu“, (Popovich)

„Pogodio je nekoliko teških šuteva. Zapravo, pogodio ih je puno“, (Gasol)

„Tražio sam te šuteve i dobio sam ih. Hvala ekipi što mi je vjerovala“, (Leonard)

U ovoj bravuri pomogao je Leonardu i Joerger koji je početkom zadnje četvrtine krenuo s još nižom postavom nego u drugoj. Na parket je poslao Calathesa-Conleyja i Udriha, te Greena i Koufosa. Nitko od prve trojice ne može stati na crtu Leonardu koji je viši, jači i brži od njih i lakoćom je šutirao preko tih „midgeta“. Nije pomoglo ni kada je Joerger poslao na Kawhija Leeja, a kada je poslao Greena koji mu može parirati rezultat je već bio 78:69, a potreba da Leonard i dalje trpa nestala je.


Loše vijesti za Grizlije, upalio se Tony Parker, zabio and-one, Green je stavio poludistancu, a onda je i Splitter položio na drugi obruč nakon fantastične asistencije iza leđa Parkera. To je bio kraj utakmice, Spursi odlaze na 93:77 i lakoćom privode utakmicu kraju.

„Dobro je da više ne moramo igrati protiv njih“, (Dave Joerger)

Sasvim je jasno iz zadnje izjave kako Memphisu od svih momčadi sa Zapada Spursi najmanje odgovaraju i to je već stara priča. Razloge sam spomenuo u tekstu. Protiv Spursa Memphis ne može dominirati mišićima u reketu kao protiv ostalih momčadi: Duncan, Splitter, Diaw, Baynes, Ayres, Bonner, svaki će bez problema hrvati se s Gasolom i Randolphom.

Reket je sve Memphisu, odnosno poeni iz reketa, a sinoć su im Spursi dozvolili 44 poena, ali su im i zabili 54 iz reketa. Zatvorili su Randolpha (iako su ga jako rijetko udvajali, što znači da mogu i bolje), onemogućili napadačke skokove (samo 3 Memphisa, a prosječno imaju 10) i Duncan je odlično držao Marca na visokom postu pametno branivši linije s kojih Španjolac distribuira lopte.

Joerger se sigurno u PO-u neće sjetiti ideje da pošalje 3 playa na parket, i biti će jači za T. Allena kojeg će moći slati na Parkera ili Leonarda ovisno tko će biti „vruć“, ali istovremeno će imati problem s Allenom u napadu jer je koristan samo kao cuter, ne i šuter scorer. Kvaka 22 izgleda ovo, ali Allen je X faktor Grizlija čija se prisutnost itekako osjeti u obrani, ali i napadu jer je odličan kao cuter pa čak i kao skakač u napadu i biti će plus za Memphis kada bude na dispoziciji.

Koliko god se trudili iz godine u godinu popraviti napad Memphis i dalje ima problem protiv obrane Spursa jer nemaju dovoljno vatrene moći s trice da izazovu šampionsku obranu San Antonija. Tu će im biti potreban Green u kornerima, i Green kao netko tko sebi s perimetra može kreirati šut, ali moraju vratiti i Leeja u život koji igra ispod svake razine.

Lee u sezoni: 10 pts, 44% fg, 40% 3p, +/- + 2,9
Lee u veljači (11 utakmica): 8,8 pts, 43% fg, 37% 3p, +/- -6,2
Lee u ožujku (14 utakmica): 7,5 pts, 33% fg, 22% 3p, +/- - 7,7


Spursi mirno jašu dalje i uopće sinoć nisu izvadili sva svoja oružja sinoć koja mogu koristiti protiv Memphisa. Recimo nisu koristili petorku Parker-Ginobili (Green)-Leonard-Diaw-Duncan koja je iznijela prošlogodišnji playoff, a ne koriste puno ni Leonarda na 4 koji je idealan za "ubiti" Greena kada ga Joerger gurne tamo. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa