Preskoči na glavni sadržaj

CONFERENCE FINALS PART I: WARRIORS - ROCKETS

Zatišje je i na blogu i na facebook stranici. Statusa nema, tekstova nema, što i nije neka naročita šteta vjerojatno. Nemam ni vremena jer je ljeto (skoro) počelo a to uglavnom znači da i počinje moja rabota i sezonski poslovi. Na uživanje, besposličarenje i NBA od 0-24h je stavljena ad-acta, treba zgrnuti neku lovu da bi se od 10. mjeseca opet moglo po ustaljenom ritmu.

Kako god bilo, odlučio sam se osvrnuti na konferencijska finala i dati svoj skromni doprinos raspravi oko istih, filozofirajući malo po matchupovima i narativima koji nam se nameću za svaku seriju. Pošto će biti manje utakmica onda će vjerojatno i za svaku utakmicu biti analiza, a imao sam u planu i dva random teksta vezana uz playoff. Ovo su planovi, a kako je život obično nešto drugo od onog planiranog vidjet ćemo što će biti.

Danas je tekst o Warriors-Rockets seriji i ključnim točkama po mom mišljenju koje će odrediti pobjednika (znam da vam je već dosadno sve ovo čitati, pa da se ne mučite prognoza je Warriorsi u 5), a sutra će sigurno biti Hawksi i Cavsi, i valjda analiza prve iz Oaklanda ali ne obećavam.

Pick and roll obrana Houstona & Pick and roll napad Warriorsa

Pick igra je osnovna napadačka akcija svake NBA momčadi. Pick igra je najčešći ulazak u akciju svake ekipe. Pick igra je moćno oružje ako imaš 2 igrača koja je znaju igrati i raznovrsni su u napadačkim vještinama. Warriorsi imaju sve to. Curry je jedan od najboljih strijelaca (ne kreativaca) iz picka jer koristi svaki djelić prostora i odvajanja od svog čuvara da pogodi tricu, vrhunski je ball handler koji zna prepoznati situacije. Green i Bogut su dva sjajna passing visoka igrača koja odlično distribuiraju loptu kada je Curry udvojen u picku, Green je pop opcija na trici što pick igru njega i Stepha čini još nepredvidljivijom, a može napasti obruč i s loptom u rukama.

Razne momčadi su koristile razne taktike kako bi ove sezone branile tu pick igru Warriorsa: od sag offa (ostajanje visokog u zoni), do hedgeanja (udvajanje) pa do preuzimanja. Prva opcija je najgora opcija jer ona završi ovako u 60-70% slučajeva.



Na 0:10 obratite pozornost na Moosea Monroea koji nije izašao Curryju na šut. Posljedice su jasne. Ukoliko ćeš ostavljati Curryju ovakav šut nakon 2 na 2 igre, i držati svog visokog igrača u zoni (spomenuti sag off od gore) Curry će ti samo iz ovih situacija zabiti minimum 5 trica. Zapravo i više.

Još od lanjskog playoffa Clippersi su pokazali kako se može usporiti Curryja u pick igri što su dobro radili i Grizzliesi. Evo jednog primjera.


Aldridge je u prvoj sekvenci loše odradio hedgeanje (visoko izlaženje i udvajanje) protiv Curryja, ali je to zato majstorski demonstrirao Tiago Splitter na sljedećem primjeru, odradivši takozvani hard hedge pnr, zajedno s Parkerom udvojivši Curryja koji se u tim situacijama mora riješiti lopte. E sad, ako se Curry mora riješiti lopte i tako ne može kreirati (u regularnoj sezoni je imao 7,7 asista, u playoffu 6,8 zato jer su ga i Pelikani i Grizliji udvajali i tjerali Warriorse da im netko drugi kreira napade) netko drugi mora. To je u ovom slučaju bio Bogut. Something gotta give – ili ćeš pustiti da te Curry ubija tricama ili ćeš prepustiti kreaciju u ruke Greenu i Bogutu kao screenerima. Naravno da svi biramo ovo drugo ali i tu postoji jedna zamka. Bogut i Green su kao što je rečeno fantastični dodavača, a ako opet pogledate video od gore kada Splitter udvaja Curryja vidjet ćete da Spursi ostaju sa samo 3 igrača u obrani nakon dodavanja Curryja (Parker i Tiago su na Stephu). Bogut je dobio loptu ali pogledajte bogatstvo opcija: 

- Barnes u desnom korneru
- Green je cuter uz lijevi baseline
- Bogut može sam dovršiti akciju

Za Rocketse je i dalje bolje da je tako jer ni Barnes ni Green se nisu baš dokazali s tricama ili poenima u playoffu. Barnes je na 30% s trice, a Green na 28% i 42% šuta iz igre, dok Bogut nije pouzdana opcija u napadu nikako, barem kao finišer.

Rocketsi u startnoj petorci imaju dva mobilna visoka igrača u Howardu i Smithu, a Dwight je i dalje jedan od najboljih pick and roll defendera u ligi. Smith više nije brz i eksplozivan kao prije ali je i dalje dovoljno dugačak da pazi na reket i izlazi na perimetar u obrani picka. Ovdje će biti zanimljivo vidjeti koje će opcije vrtjeti Warriorsi. U 1-5 picku Curry-Bogut, Bogut je bezopasan kao finišer, ali Howard mora visoko izlaziti na Stepha pa reket ostaje bez zaštite. U 1-4 pick and rollu Draymond je opasniji i kao dodavač i kao finišer ali Howard može bez problema ignorirati Boguta i posvetiti se nekim drugim zadacima odakle dolazi opasnost.


U svakom slučaju hedgeanje picka protiv Stepha je obaveza ako ga želiš usporiti. Sag off taktiku mogu sebi priuštiti samo nekoliko momčadi u ligi koje stanu na prste jedne ruke, a to su uglavnom one ekipe koje imaju nekoga tipa Leonarda ili Georgea duge i brze defendere koji mogu loviti Stepha kroz blokove. Ali mislim, ako je Memphis, obrambena velesila, morao sa Z-Boom (a nikada ne brane pick hedgeanjem) udvajati Curryja i ako ni Allen ni Conley nisu dovoljni čisto sumnjam da će Jason Terry, Prigioni ili Brewer biti dovoljni. Beverley bi bio od koristi zbog lude energije i intenziteta koji nameće ali ni to ne bi bilo dovoljno.

Konačno, preuzimanje (switch) u picku može pomoći protiv Curryja. Sigurno ćemo gledati i Josha i Dwighta kako preuzimaju Curryja posebno u zadnjih 10 sekundi akcije ili manje, ali i tu je Steph jako opasan jer će bez problema zanjihati u driblingu visokog igrača i staviti nekakav step back šut.

Offense/defense matchups
Da sam ja istovremeno i Kerr i Mchale ovo bi mi bili matchupovi.

Mchale:
Terry brani Curryja
Harden-Barnes
Ariza-Klay
Smith-Green
Howard-Bogut

Zašto ne Ariza na Curryju. Pa zato jer će Curry svoj broj poena zabiti koga god da staviš na njega. A kako ćeš ga udvajati u picku nema smisla trošiti Arizu da samo trčkara za njim. Trevor nije ni Leonard ni George i ne može loviti Curryja po cijelom parketu, bilo da ovaj kreira iz picka ili je u off ball igri. Terry je odigrao solidnu obranu na Paulu u zadnjim utakmicama, ali teško je vjerovati da će isto ponoviti protiv MVP-a koji je napadački za klasu bolji od Paula. Paul nije šuter za tri, možeš mu ići ispod screena i izazivati ga da šutira tricu, i jednostavno ga možeš čekati na poludistanci. Protiv Curryja to ne možeš. Za očekivati je da će Curry imati dobre brojke zbog toga, ali zato bi Ariza trebao odraditi posao na Klayu, drugoj napadačkoj opciji Warriorsa koji je u seriji protiv Grizzliesa imao 46% šuta za tricu protiv T Allena. Fantastična brojka, ali Ariza ima i dužinu i visinu (nešto što Grindfather nema i bilo je Klayu prelagano šutirati preko njega) da ga barem malo uspori što će biti jako bitno za Rocketse u ovoj seriji. Ako već znamo da će Curry vjerojatno briljirati protiv Terryja, da bi si ostavio bilo kakve nade moraš zaustaviti drugu opciju Warriorsa i ostale sporedne opcije.

Da sam Kerr ovako bi posložio matchupove:
Curry-Terry
Klay-Harden
Barnes-Ariza
Green-Smith
Bogut-Howard

Curryju ova serija dolazi kao naručena jer neće morati puno raditi, što je za Warriorse idealno. Imat će ga 100% spremnog za napad što je sjajna vijest za njih. Curry protiv Terryja neće morati puno krvariti u obrani osim dizati ruku kada ovaj šutira iz spot upa i trčati u obranu u tranziciji. Poznavajući ipak obranu Dubsa sigurno ćemo u pojedinim momentima gledati Stepha na Hardenu i Arizi jer dosta preuzimaju u obrani, ali kada god to bude moguće izbjeći će to Warriorsi. Harden je opasnost za Curryja zbog 1 na 1 igre, a Ariza je 12 cm veći od njega i bez problema iz spot upa šutne preko njega sve da mu je ovaj s rukom na licu.


Klay je najbolji two-way bek u ligi a Harden najbolji bek u ligi. U 4 utakmice regularne sezone Harden je isporučio 25 poena prosječno protiv Klaya ali uz negativne posljedice – 4 poraza Raketa i šut iz igre od 40% za Bradu i 24% za tricu. Klay nije ostao dužan: 21 poen, ali isto šuterski slabašan s obzirom da ne kreira sebi šuteve kao Harden – 42 i 25%.

Ignoring

U ovim petorkama uvijek postoji netko na kome možeš riskirati u obrani. Howard će svakako ignorirati u velikom broju slučajeva Boguta, a zbog Greenove loše šuterske forme njega će puštati da šutira trice s čime se može živjeti jer realno Green nije prava stretch četvorka nego priučena zbog sistema igre i kao floor spacinga. Zato očekujem da vidimo dosta i Smitha i Howarda u raznim pomaganjima. Warriorsi će to riješiti uključivanjem i Boguta i Greena u kreiranje s laktova prilikom čega će Curry služiti ne kao kreativac s loptom nego strijelac, baš kao i Klay Thompson koji je stalno u pokretu i ima fantastične give and go akcije s Bogutom, dok je Barnes opcij au korner trici. Zbog ovoga ignoriranje Boguta i Greena ne pomaže previše, jer ostala trojak uvijek nađe načina kazniti te. Pored petorke sličnu stvar Rocketsi mogu raditi i kada su na parketu igrači s klupe GS-a: Barbosa, Iguodala, Livingston. Nijedan nije pouzdan šuter.

Warriorsi također imaju materijala za ignoriranje nekih opcija. Hoće li J Smoove nastaviti svoju renesansu koja je počela kada ga je McHale ubacio u startnu petorku? Može li Brewer nastaviti prangijati s trice kao do sada? Tko zna, ali bez sumnje će ih Warriorsi testirati na šutu s ciljem da se zatvore Hardenovi ulazi i pick Harden-Howard.

Beard

Kako sam posebno apostrofirao Stepha moram i Jamesa. Fantastična prilika da nam u međusobnom sudaru pokažu tko je zapravo pravi MVP. Sada i odmah, kada je pritisak na leđima i kada nema popravnog.

U obrani Harden će naizgled imati lagan zadatak protiv Barnesa. Harry Barnes ne briljira šuterski, odnosno nije protiv Memphisa, ali protiv Pelicansa je bio na 42% za tricu. Barnes je inače odlična spot up šuter ove sezone, ali i fenomenalan cuter koji jedva čeka utrčati u prazan prostor i završiti akciju. To je opasnost za Hardena koji još uvijek voli biti opušten i nonšalantan u obrani. Mora biti svjestan da će Barnes i Warriorsi svaku njegovu lijenost kazniti. Bilo da ne istrčava tranziciju, kocka se u obrani ili ne rotira.


U napadu kao ključnog čovjeka Rocketsa čeka ga pravi pakao jer će protiv sebe imati prvu obranu lige. Warriorsi imaju dugajlije na svim pozicijama, i nemaju slabu točku (to čak nije ni Curry iako se zna apostrofirati da mu je to veliki minus, nije). Na njemu će se izmjenjivati sila vrhunskih obrambenih igrača: Klayara (200 cm), Iggy (198), Barnes (203), Livingston (200). Svi su viši od njega koji ima 195 cm, i svi su atletski moćniji od njega. Visina i atleticizam u ovakvim matchupovima ne moraju biti presudni jer je Harden ipak posebni talent, ali definitivno su mu u stanju zagorčati život. Čak i ako njih pobijedi ostaje pitanje može li nakon toga pobijediti i Greena i Boguta, dva sjajna defanzivca koji se odlično nadopunjavaju u obrani.

Harden je one man offense, napad sam po sebi, i uglavnom sam kreira sve akcije Rocketsa iz picka. Ali to protiv kombinacije Klay (koji ga čuva) i Bogut (Howardov čuvar) neće biti jednostavno jer se Bogut izvrsno postavlja (Warriorsi igraju klasični sag off s Bogutom) u obrani, ogroman je i masivan, a Green je vrlo pokretljiv i može preuzimati Hardena. Može li ga James kazniti u 1 na 1 igri, i može li Smith kazniti Klaya koji ga čuva u tim situacijama tek moramo vidjeti.

Key matchups

Ovlaš sam ih već provukao kroz tekst ali idem još jednom da bude jasno. U playoffu u nekim matchupovima jednostavno moraš dominirati kao želiš pobijediti, posebno u onima u kojima imaš veliku prednost u talentu. Ako ti se dogodi da Dellavedova nadigra Rosea, a Mozgov i Thompso centre Bullsa onda si debelo ispušio u matchupovima u kojima na papiru imaš prednost, a da istovremeno nisi preokrenuo neki u svoju korist (npr Dunleavy-JR Smith ili Butler-James). To u 100% slučajeva znači da ideš na godišnji.

Rocketsi moraju debelo dominirati u 3 matchupa ako žele odnijeti ovu seriju. Barem na papiru, jer ne mogu predvidjeti tko će biti u kakvoj formi, tko će se ozlijediti i ostalo.

Harden vs Thompson – bude li Thompson na približno istim brojkama kao James Rocketsi nemaju nimalo šanse. Harden mora pokazati da je ozbiljan i ekipa će ga slijediti. Što manje nonšalancije u obrani, što manje izgubljenih lopti zbog loših dodavanja. Budući da Harden (valjda) neće čuvati Klaya nego Ariza tu se ne pita sve njega, tako da je velika odgovornost i na Trevoru u ovom matchupu. Thompson kao druga opcija mora biti zaustavljen. Ako ne, i ako Harden ne odigrao korektnu obranu na Barnesu, Rocketsi će biti pregaženi.

Smith vs Green – koji će od dva ciglara pogoditi više trica? Ako Smith Rocketsima rastu dionice.

Howard vs Bogut – Dwight zna kako se igraju finala i ključno je da bude agresivan protiv Boguta, i u igri leđima i na skoku, i ako je moguće ubaci ga u probleme s prekršajima Rocketsi su u dobroj poziciji. Howard mora biti na 20+ poena jer Harden neće moći sam. Teže reći nego učiniti jer je Bogut fantastičan obrambeni igrač, posebno na niskom bloku.

Warriorsi odnose pobjedu u Curry-Terry matchupu, a važno je i da Green bude bolji od Smitha ili Jonesa, kao i da Klay nadigra Arizu u broju poena i efikasnosti.


Bench

Kao važan matchup možemo istaknuti i bitku klupa od kojih je ona Rocketsa pokazala više u playoffu i zabijala 33 poena, dok je ona Dubsa ubacivala 23 koša. Rocketse vode T Jones i Brewer, a Warriorse Iguodala i Livingston.

Jones se preporodio otkad je na klupi Rocketsa u playoffu jer je dobio mogućnost igrati protiv slabijih postava protivnika, a Brewer u playoffu ima 12 poena i vrlo dobrih 35% za tricu. Jones je opasan s loptom u rukama bilo da igra leđima ili napada driblingom, odličan je skakač i finišer oko obruča, odlično trči tranziciju. 

Brewer je dodao u playoffu tricu i nezaustavljiv je u tranziciji.

Livingston i Iguodala nisu toliko impresivni ali su iskusni igrači koji će odraditi super posao u obrani. Iggy će iskreirati nešto u napadu drugima, a Livingston će se gurkati leđima protiv nižih čuvara.

All the small things


Tranzicija – Rocketsi vole hvatati napadačke skokove. Imaju ih 137 u playoffu, samo 3 manje od prvih Bullsa u isto odigranih utakmica (12). S agresivnošću u skoku u napadu na sebe preuzimaš rizik da ćeš popušiti lagane poene u tranziciji u kojoj su Warriorsi najbolji na planeti. GS zabija 23 poena prosječno iz tranzicije u playoffu po čemu su najbolji u ligi, dok ih Rocketsi primaju 18,5 pri čemu su treća najgora momčad u ligi. Razloge loše obrane tranzicije Rocketsa možemo pronaći u skokovima u napadu koje love, ali i lošoj trci u obranu jer imaju nekoliko igrača kojima se to jednostavno nekada ne da: Harden, Jones, Smith, ili jednostavno ne mogu: Terry, Prigioni. Ako dopustiš Warriorsima tranziciju gotov si.

Tempo – i jedni i drugi guraju u leđa i biti će ovo utakmice na puno posjeda. Napade završavaju rano, prije nego se obrana postavi, i ovdje bi mogao presuditi šut općenito. I jedni i drugi vole gađati trice iz kontre, obje ekipe su skok šuterske, a tu prednost opet imaju Warriorsi zbog Splash braće koji su ipak bolja kombinacija od trojca Terry-Harden-Ariza.


Postave – zbog dužine, fizikalija i atleticizma Warriorsi se mogu fantastično braniti sa small ball postavama koje uključuju Greena na petici a Harryja Barnesa na četvorci. Tu bi mogli upasti u probleme sa skokom ako Howard bude na parketu, ali imaju mogućnost s Greenom na pet razvući obranu Rocketsa koja bez Howarda u sredini reketa nije ni upola dobra kao s njim usidrenim tamo. Vidjet ćemo hoće li McHale nastaviti eksperimentirati s Arizom na četvorci kao protiv Clippersa što se u nekim momentima pokazala dobitna kombinacija. Hoće li na petici onda koristiti Dwighta ili Jonesa? Mogu li postave s Jonesom u tom slučaju išta obraniti? Hoće li McHale napokon više minuta dati vanjskom trojcu Harden-Brewer-Ariza. Ovaj tri je sposoban odigrati bolju obranu, s Brewerom umjesto Terryja, ali je Brewer manje opasan napadački od Jasona, a s njim i dva centra nemaš floor spacinga za Hardenove ulaze što je milina za Dubse. Ali s njim možeš barem više glavobolje zadati Curryju jer je Corey dobar press igrač, kradljivac lopti i dosadnjaković u obrani koji se lijepi za tebe.

Parket – pakao Oracle Arene neće biti lagano izdržati Rocketsima, velika prednost za Warriorse

Treneri: Kerr-Gentry-Adams su najbolji stručni stožer u ligi. Prilagodbe koje su oni u stanju izmisliti ako nešto krene loše za GS kao što je krenulo protiv Memphisa nitko ne može replicirati u ligi. Pravi trust mozgova.

Previše jednostavan i predvidiv napad Rocketsa, loša obrana tranzicije, i generalno sumnjiva obrana Raketa stavljaju Warriorse u status neprikosnovenog favorita. Ne čini mi se da Houston ima previše opcija za okrenuti matchupove u svoju korist. Ni za jednog se ne bi kladio ili stavio ruku u vatru da će ga dobiti, pa čak ni onaj Harden protiv Thompsona. S druge strane Warriorsi sigurno dobivaju onaj Steph vs Terry što je dovoljno da i prije početka prve utakmice imaju seriju već pod kontrolom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa