Preskoči na glavni sadržaj

ANALIZA PRVE - IGGY COP

TEMPO

Kao što sam više puta u svojim tekstovima napomenuo, Warriorsi preferiraju tranzicijsku košarku, napade na nepostavljene obrane i puno trke, ili jednostavno rečeno, igraju visokim tempom, u regularnoj sezoni najbržim od svih momčadi. Cavsi su dijametralno suprotni, ekipa s 2 tromija centra i kratkom klupom nema luksuz da trči. Sinoćnja utakmica je završila na 87,3 napada što je gledajući prosjek regularne sezone (Utah je igrala najsporijim tempom od 90 napada po utakmici) i playoffa (u kojemu Cavsi igraju najsporije, na 90 posjeda) ubitačno sporo. Napisao sam jučer u najavi utakmice, tko bude kontrolirao tempo taj ima veće šanse dobiti utakmicu. Cavaliersi su jučer nametnuli svoj tempo, pa iako nisu pobijedili pokazali su da se trka Dubsa može svesti u normalne okvire.

Naravno, za to moraš imati i neke instrumente s kojima ćeš to sprovesti u djelo. I dok su Grizliji jednim dijelom uspijevali u istome (kontroli tempa) na način da su igrali kroz svoje visoke post igrače, Cavaliersi su sinoćnji tempo diktirali hrpetinom izolacija za Jamesa na lijevoj strani, Jamesom u postu, ili Irvingovim izolacijama i driblinzima u zadnjih 10 sekundi napada. Ovako su uspjeli u potpunosti umrtviti igru i nabaciti vodu na svoj mlin. Otprilike svaka momčad može igrati izolacije, ali malo koja će uspjeti ostati u egalu igrajući takvu košarku protiv Dubsa. Cavsi su uspijevali u tome jer su Irving i James napadačke klase za sebe koje iz takvih situacija mogu zabiti gomilu koševa.

JAMES

Pa kad sam već spomenuo Jamesa i izolacije treba objasniti kako je moguće da je najboljoj obrani lige zabio 40+ poena šutirajući 18/38, što su opet svemirske brojke kada znamo da je sve te poene sam sebi kreirao i nabio protiv 4 različita obrambena igrača koja su ga čuvala tijekom utakmice. Napomenuo sam u analizi kako će ga čuvati petorica (sinoć nije samo Livingston) i koje su njihove prednosti a koje mane u igri. Pokazalo se da Harry Barnes ipak nije dorastao zadatku da pazi na Jamesa (tko je?). Usprkos izvrsnim fizikalijama i atleticizmu Barnes je još uvijek em zelen, em fizički nedorastao Jamesu. Nešto više muke imao je James protiv Greena kojeg nije mogao tako lagano u postu izgurati kao Barnesa i lagano preko njega zabijati, i protiv Iguodale koji je briljirao sinoć u two-way igri. Vratit ću se na Iggyja, ali prije toga moram pohvaliti Jamesa. Zbog stila igre, hypea i njegovih često retardiranih fanova diljem planete James mi nije predrag igrač, ali impresivno je kako nosi ovu ekipu koja gotovo cijeli playoff igra bez Lovea i s pola Irvinga. Sinoć je opet odigrao maestralnu partiju iako su Cavsi izgubili. Standardno je bio efikasan oko obruča, standardno „sumnjiv“ kao šuter i standardno loš za playoff s trice (2/8).

I nije mi jasno da mu netko može zamjerati to što se nije „pojavio“ u produžetku. Mislim, čovjek je odigrao 46 min i sam nosio teret napada, radio u obrani, igrao protiv najbolje obrane lige i vrhunskih obrambenih igrača. Nemam običaj suditi nekome zato jer se nije „pojavio“ u clutchu. Pitanje za takve: gdje bi bili Cavsi bez njegovih efikasnih 40 poena nakon 48 minuta igre? Gdje bi bili da je šutirao npr 14/37? Nije mi drago kada se nekoga previše glorificira ali mi nije drago ni kada se po nekome sere bez puno razloga osim zato jer ti je iz nekog razloga antipatičan.



OBRANA DUBSA

Očekivano, Warriorsi nisu upali u zamku kao Hawksi da su na svakom dijelu terena agresivno udvajali Jamesa. Ne, oni su praktički odustali od oprezne box and 1 obrane oko reketa gdje jedan igrač igra „čovjeka“ na igraču s loptom, a ostali zonu oko reketa, i zaigrali striktnu „čovjek“ obranu s minimalnim pomaganjima kada LeBron krene na ulaz i obruč. Ovako su Barnes, Iguodala, Thompson i Green ostajali na vjetrometini a James se častio poenima oko obruča, ali ključna je stvar da ostale suigrače nije razigrao. Nije bilo Smitha, Dellavedove, Jonesa, Shumperta s tricama koje im James namješta. I kao što sam rekao jučer u najavi serije: nijedan igrač ne može sam osvojiti titulu, pa iako je James imao pomoć jučer u odmornom Irvingu sam nije mogao. Za njegove prilike imao je samo 6 asistencija, što je premalo s obzirom na produžetak i to da mu je lopta bila stalno u rukama. U ovogodišnjem playoffu ima ih prosječno 8. Warriorsi su žrtvovali Jamesa koji će im nastaviti zabijati po 35+ poena, ali se zato ostali neće naigrati, posebno sada kada se i Irving ozlijedio, opet. To je dobra taktika jer htio-ne htio James će zabiti svoju kvotu poena čak i kada ga udvajaš. A ako pored toga on razigra i momčad i ako počnu Cavsima upadati trice onda ih je teško braniti. Ovakvom striktnom 1 na 1 obranom, Dubsi nude Jamesu švedski stol, ali uspješno zatvaraju njegove suigrače a njega tjeraju da radi protiv 4 izvrsna obrambena igrača, što ga je u konačnici i koštalo u završnici kada je bilo vidljivo da energetski pada.

Napomenuo bih još to da nismo vidjeli puno uobičajene switch obrane Golden Statea iz prostog razloga što je Cleveland jako rijetko napadao iz pick and rolla, a puno više iz izolacija. Koliko je to dobro koliko loše upitno je,, jer su Warriorsi fizički moćni i Klay, Barnes i Green mogu paziti na 4 pozicije, ali recimo da bi ipak malo više mogli koristiti 2-3 pick and roll u kojem je Shumpert (kojeg pazi Curry) screene a James ball handler. Ukoliko bi tu Warriorsi switchali Curry bi ostajao na Jamesu, a ukoliko ne bi James bi imao sekundu bremena da ostvari prednost u odnosu na svog čuvara.

IGUODALA

Pomalo zaboravljeni Iguodala pokazao je da i dalje može biti odličan „policajac“ (zato Iggy Cop u naslovu he-he-he, ne Iggy Pop nego Cop xexexe). LeBron je uvaljao 40-ak poena ali Andre ga je tjerao da uzima teške šuteve, odlično ga je držao 1 na 1 i radio dobar presing na loptu i pokazao da se fizički može nositi protiv Jamesa, barem ga usporiti ako ne zaustaviti. Povrh toga, stigao je ubaciti 15 poena potrošivši samo 8 lopti, a njegov +/- iznosio je +8, i veći je imao samo Barnes. Oduševio je ovim potezom:


Na kraju utakmice sjetio se svog mentora iz Sixersa, velikog Aarona McKiea, fantastičnog wing defendera i naglasio da ga je McKie naučio najvažnijoj lekciji u poslu perimetar „policajca“: 
„Otežaj im. NBA je stvar scoringa. Protiv sebe ćeš imati gomilu talentiranih strijelaca koje moraš zaustaviti i braniti. Nemoj faulirati, budi čvrst i otežaj im posao“.

Jučer u najavi sam naglasio da scoreri poput LeBrona dok su u primeu ne mogu biti zaustavljeni, ali im možeš otežati posao što je Iguodala u svojim minutama jučer na parketu sjajno odradio.

THOMPSON

Curry definitivno nije imao MVP večer iako 26-4-8 izgledaju opet jako dobro. Thompson se ipak iskazao više od Stepha sinoć jer je pazio na Irvinga cijelu utakmicu kad su im se minute poklapale, a stigao je ubaciti i 21 poen. Što je možda važnije za Warriorse je činjenica da je imao i čak 8 izlazaka na liniju za penale.

IRVING

Sjajna utakmica: 23-7-6, bio je al pari Curryju i on je uz Jamesa glavni razlog zašto su Cavaliersi bili u utakmici 48 minuta. Pored Jamesa imati još jednog ovakvog šutera kreatora čisti je luksuz ali i potreba protiv GS-a, a Kyrie je čak i pristojno obavljao obrambene zadaće dok je igrao (2 blokade na Curryju, jedna na samom kraju utakmice). Ako je koljeno ozbiljnije nastradalo ne vjerujem da Cavsi imaju šanse dobiti više od možda jedne utakmice.

SUPPORTING CAST

Dellavedova, Shumpert, Jones i kompanija napadački (a i obrambeno zapravo) nestali su kao govno na kiši. Što zbog spomenutog timskog koncepta Dubsa što zbog toga da Delly i Jones jednostavno nisu talentom dorasli ovoj razini natjecanja. Ovo je još jedan dokaz koliko je Istočna konferencija zapravo ukurcu budući a su u 3 serije tamo izgledali kao Marsovci. Na drugoj strani klupa Warriorsa nije uopće briljirala u playoffu, ali sinoć su izgledali odlično. Kerr je dao minute čak petorici igrača s klupe i svi su igrali 9 ili više minuta. Blatt je isto napravio s trojicom. Razlika je što su i Ezeli (energetski u obrani), Iguodala, Speights (u svom gunnerskom stilu pogodio neke šuteve i bio dobra pop opcija), Livingston i Barbosa nešto donijeli. Možda ne puno poena, ali obranu, skok, asistencije svakako. To je još jedan od razloga zašto su Warriorsi imali više goriva u rezervoaru u produžetku.

POSTAVE CAVSA

I dok su na Istoku Cavsi gazili protivnike niskim postavama sa samo jednim centrom (Thompson ili Mozgov) protiv Warriorsa sudeći po prvoj utakmici to neće biti slučaj. Sve njihove postave s jednim centrom su po Net Ratingu negativne. One postave koje bi uključivale po dva centra istovremeno na parketu (kombinacija Tristan-Timofey) pobjeđivale su postave Warriorsa. Razlozi su, prvo obrana, reket je zaštićeniji,a Cavsi imaju dva odlična defanzivca na perimetru Shumperta i Jamesa. S Jamesom na četvorci u postavi imaš Smitha ili Dellavedovu, ili nedajbože Jonesa kojeg su sinoć Dubsi nemilosrdno napadali 1 na 1 iz driblinga ili pikenrolanjem. Smith je uglavnom beskoristan obrambeno, a Dellavedova protiv Warriorsa napadački. A drugo, opasniji su Cavaliersi skakački u napadu, što smo rekli da im pomaže u kontroli tempa jer si tako osiguravaju dodatne posjede i napade.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa