Preskoči na glavni sadržaj

DRAFT REVIEW (LA PRIMERA PARTE)

Red je da i ja, na stari dobri balkanski način, sa zakašnjenjem napišem analizu drafta. Zapravo njegove prve runde jer mi je malo tko iz druge poznat, a upravo se tu pokazuje pravo skautsko oko i tu se pronalaze dobri igrači za male pare. Neću predstavljati igrače i opisivati ih osim što ću navesti neke karakteristike povezane s kontekstom u koji su upali.


Timberwolves – Towns

Vukovi su odigrali na sigurno iako je veći dio vremena od kad se saznalo da će imati prvi pick Saunders slao dimne signale kako bi on Okafora. Flip je sudeći po izjavama, a onda i stilu igre Wolvesa zadnje sezone očito zapeo u juri, kredi ili triasu, ali je na kraju povukao dobar potez i skupio igrača oko kojeg će biti (bar bi trebalo) najlakše složiti potencijalnu šampionsku ekipu od svih ostalih izbora koji su bili dostupni. Towns odmah upada u petorku, vjerojatno s Pekovićem, old school centrom razbijačem u postu. I sada Wolvesi imaju pravu gužvu na visokim pozicijama i svakome trebaju naći minute. Towns je najbolji prospect i budućnost franšize, Peković je skupo plaćen, Dieng je pouzdani član rotacija, a Bennett još jedan kvazi prospect. Problem je što nitko od njih nije moderna četvorka koja može napadati i braniti perimetar. Towns i Dieng su najbliži tome pa je vjerojatno da će starteri biti Towns i Peković, dva tornja. Prvi će igrati na perimetru i u obrani i u napadu, i u kombinaciji s Rubijom i Wigginsom trebao bi garantirati solidnu NBA obranu u startu. Sva tri igrača imaju šanse biti među boljim defenderima na pozicijama. Za Townsa je možda i bolje da će od starta igrati više van reketa jer to je današnja moderna košarka. Razvijat će šut, napadanje iz driblinga, preuzimat će bekove u obrani i niže igrače od sebe, pa jednom kada se prebaci na peticu (kada Pekovića trejdaju) problema s prilagodbom neće biti.



Lakers – Russell

Lakersi također pate trendove i nisu se dali navući na Okafora. Ne kažem da je Jahlil kanta od igrača, ni blizu, čak bi se kladio da će biti rookie godine i All-Star centar jednom ali Russell je moderniji igrač i potrebniji današnjoj momčadi od teretnog centra upitne obrane. I Russellova obrana je upitna ali zato bez problema može kreirati i sebi i drugima, rokati trice i napadati obruč. Ogroman potencijal. Istina, rasnog centra, strijelca iz posta teško je naći, ali nabrojite mi koliko ima bekova kreatora u ligi. Osim toga, Okafor se ne bi najbolje slagao s Juliusom Randleom kojeg LA također mora razvijati. Obojica su scoreri iz reketa, upitne obrane. S Russellom Lakersi imaju dobar balans scoring unutar-van, a Russell-Randle pick and roll mogao bi biti za prste polizati. Ostaje im još samo umiroviti Bryanta, otpustiti Scotta i igre mogu početi. Dok su ova dvojica u klubu, ništa LA napraviti neće. Obojica će gušiti potencijal i razvoj talenata, prvi uzimanjem lopti, drugi staromodnim idejama u igri poput forsiranja duge dvojke i igranja kroz post brzinom od 2 km/h. Činjenica je da su bekovi u modi, a teretni centri, scoreri iz posta sve više izlaze iz mode, osim ako nisu u stanju atleticizmom parirati niskim postavama protivnika i braniti obruč kao two way sila. Small ball je u modi od Miamija i uništavanja Oklahome niskom postavom protiv Kendricka Perkinsa. Traje do danas, kada nije bilo ekipe u playoffu koja upravo small ballom nije pokušala okrenuti matchup u svoju korist, počevši od šampiona iz Oaklanda.




Philadelphia – Okafor

Mislio sam da neće, ali Hinkie je povukao hinkievski potez pickajući najboljeg dostupnog igrača, nimalo ne marivši za Embiida i Noela koji okupiraju istu poziciju kao i Okafor. Nebitno, ionako su sva trojica potrošna roba kao što je bio i Carter-Williams. Embiid je opet povrijeđen i mogao bi propustiti cijelu sezonu. Je li Embiid novi Greg Oden legitimno je pitanje jer nema kraja s njegovim ozljedama, i ako ga noge, ruke, leđa izdaju svako malo u mladosti, što će tek biti u starosti kada se malo potroši. Ako se Noel lani iskazao kao dobra opcija na centru je li moguće da ćemo u tandemu gledati njega i Okafora? Noel ima 210 cm, Okafor također. Ni jedan ni drugi nemaju razvijen šut s distance. Prvi je klasični smetlar i ovisi o namještenim zicerima, drugi je opasnost iz posta. Drugi je bogomdani talent da zabija 20 poena po utakmici ali hoće li to biti moguće s još jednim čuvarom koji će ostavljati Noela da bi branio Okafora? Dobro hajde, Okafor ima dobar pregled terena kada ga udvoje ali tko će pogađati trice na perimetru? Lani su imali samo 2 igrača s ozbiljnim minutama koji su tricu gađali prosječno ili bolje od toga, a Okafor dolazi iz Dukeovog 4 out sistema gdje je bio okružen s 4 šutera koji su kažnjavali obrane ako su Jahlila udvajali. U Philadelphiji to trenutno nema. Kako je moguće da je analitički nastrojeni Hinkie sebi dopustio da gradi staromodnu momčad isključivo na osnovu fizikalija i atleticizma? Zašto se nije ugledao u svog bivšeg šefa Moreyja kojemu je šut svetinja? Koliko će još trajati rebuilding Philadelphije i zašto se navijači franšize iz grada koji istinski živi košarku i dalje samozavaravaju da Hinkie zna što radi? Tko još vjeruje u „process“ i zašto ja ne bih mogao biti GM baš kao i Hinkie? Ili ti? Ili ti? Ili ti? Tko ne bi volio biti GM lišen svake odgovornosti dok se na računu gomilaju milijuni?

(Digresija – pravilnog ili krivog puta u rebuildingu nema, ima samo konačnog rezultata koji je dobar ili loš, ali negdje mora doći kraj kada će se neke stvari preispitati. Ok, tražiš preko drafta superstara i franšiznog igrača, ali koliko dugo sebi daješ za pravo provoditi tu strategiju koja je možda pogrešna i čista lutrija? Koliko će još igrača koji mogu biti pouzdani igrači rotacije idućih 10 godina (MCW, Noel, Šarić ili Embiid u budućnosti) Phila razmijeniti samo kako bi dobila nove pickove?)




Knicks – Porzingis

Kada je trijumvirat uplovio u svoje mirne ruke sve ostalo je bilo otvoreno i po projekcijama 4. mogao je završiti kao 15. i obrnuto. Od Knicksa se ipak očekivalo da odaberu nekoga tko može odmah pomoći ili se jednostavno uklapa u triangle sistem kojeg su već najavili kao trademark i iduće sezone. Na pamet mi je odmah pao Winslow kojeg mogu koristiti na trojci, a Carmela na 4 gdje koristi missmatcheve, i na taj način bi dodali atleticizma i dobre obrane na roster, kao i dobru spot up prijetnju s perimetra, dobrog all-round igrača. Druga opcija je bila da će dati svoj pick nekome u zamjenu za nekog veterana koji može možda odmah pomoći, Bledsoe se spominjao. Ništa od toga. Zen majstor je povukao potez koji je u očaj bacio sve. Od Carmela i njegove žene pa do samohrane majke troje djece iz Bronxa. 


Dobro oni znaju tko je Andrea Bargnani na koga Porzingis podsjeća. Porzingis je čisti potencijal koji će ako ništa drugo biti ja mislim odlična stretch opcija. Kao takav se uklapa u današnje trendove ali ne i triangle ideologiju koja ne daje nikakvu važnost trici što je ključno oružje Letonca. Ako ga pak misliš koristiti kao peticu teško da imaš šanse da ti sistem funkcionira jer je preslab još uvijek da igra tu rolu, a Carmelo baš i nema vremena čekati da se Porzingis napumpa, dok Dolan ne misli i dalje gledati Amundsene i Švede na parketu. Spike Lee također. Imati njega u reketu, Carmela na perimetru znači imati ozonsku rupu u obrani koju neće biti lagano sanirati. Bilo kakve zaključke donositi o ovom igraču nema smisla jer je prerano. Možda je novi Bargnani, novi Nowitzki, pojma nemam, ali me najviše podsjeća na Channinga Fryea što sam spomenuo u podcastu. Problem je što ne biraš Fryea 4. pickom.


Magic – Hezonja


O Hezonji i tome što ga čeka u Orlandu, počevši od trenera do situacije na pozicijama, suigrača i role koja ga očekuje u posebnom tekstu ovih dana.


Kings – Cauley-Stein

Dvije su mogućnosti: Kingsi pojma nemaju što rade i kod njih vlada totalni kaos. Što je donekle i istina kada uzmemo u obzir događanja oko Cousinsa, i glasine da su Divac i Ranadive izbacili Karla iz razgovora koga draftirati. Druga opcija je da će između Karla i Cousinsa izabrati ovog prvog pa je Cauley-Stein zamjena, što me neodoljivo podsjeća na nogometnu situaciju kada je predsjednik Intera iz Milana Moratti između Hectora Cupera i Ronalda odabrao ovog prvog. Karl je top 10 trener svih vremena po nekim izborima, ali i trener bez prstena. Cousins je franšizni talent kojeg imaš na dobroj plaći za franšizu i kojeg si „odgajao“ i u kojeg si ulagao (zapravo je više Boogie sam u sebe ulagao). Ako već moraš izgubiti franšizni talent onda dovedi drugog igrača koji može biti isto to. Tu Lakersi upadaju u priču s tradeom Russell, Randle, Young za Cousinsa  a onda mi i Cauley-Stein ima smisla kao pick. To bi bila fina jezgra Kingsa: Russell-McLemore-Randle-WCS. Cousins i WCS teško mogu sami iako on Cousinsu dolazi idealno u obrani jer može čuvati opasnijeg napadača ili roll opasnost u picku, te bi umjesto Boogieja odrađivao prljavi posao u obrani na perimetru, ali… Napadački nemaju smisla i imaju isti problem kao Okafor i Noel. Ali ok, možda je to neka kontrakultura. Ponovno rođenje twin towersa kojim će se suprotstaviti dominantnom small ballu u ligi.



Nuggets – Mudiay

Mudiay bi sigurno bio više plasiran da Kingsi nisu u situaciji u kojoj jesu i da se Porzingisa nije nahajpalo koliko je. Nije pomogla ni godina dana igranja u Kini. Da je ostao kod Larryja Browna na SMU-u mogao je imati i bolji pedigre pred draft. Ako se već Cousins i WCS ne „ljube“ Malone i Mudiay se u startu vole. Malone je napravio čuda za obranu Kingsa na startu prošle sezone, sigurno će i za Nuggetse a Mudiay kao ogromni bek koji može čuvati dvije pozicije će mu u tome svakako pomoći na perimetru. Mudiay je čisti play, nije nimalo combo kao Russell, odličan pregled terena i sjajni ulazi pod koš kao i predvođenje tranzicije. Pick and roll Nurkića i Mudiaya bit će osnova napada Denvera. Sve što trebaju napraviti sada je okružiti ih šuterima i zaigrati spred pick and roll sistem. Od starosjedioca mogu a ne moraju ostaviti Galinarija, a kartu u jednom smjeru dati već pomalo dosadnom Lawsonu koji ne želi više biti u Denveru, kao i Chandleru i Fariedu. Dobar posao Nuggetsa, koji sada imaju dva sjajna prospekta u Mudiayju i Nurkiću za koje bi i Philadelphija ubila.



Pistons – Johnson

Bilo je očito da će Pistonsi uzeti nekoga da zakrpaju small forward poziciju koja je lani bila rak rana i koju su krpali s Caronom Butlerom, Princeom ili Caldwell-Popeom. Znali smo da će odabrati Hezonju kao bude dostupan, a ako ne Stanleyja Johnsona tako da izbor nije iznenađenje. Ali vjerojatno je i njih iznenadilo što je dostupan bio i Winslow kojeg su hladno preskočili zbog čega će vjerujem brojne ekipe žaliti za par godina. Ok, uzeli su igrača s elitnom vještinom koja im je bila potrebna, a to je obrana na perimetru. Johnson je jedan od boljih obrambenih igrača ove draft klase, ali i ništa manje bitno dobar šuter za tri poena što je must have skill u SVG  svijetu. Kreator ili dribler nije niti će ikada biti, ali 3&D bočna opcija koja može čuvati 3 vanjske pozicije je pravac u kojem će se sigurno uspješno razvijati, a to je ono što Pistonsima trenutno i treba. I oni su sada okupili zanimljivu jezgru i definitivno će biti bolji nego lani. KCP i Stanley su dobre bočne opcije za obranu, te spot up šuteri u SVG 4-out sistemu, Ilyasova je stretch četvorka koje je Van Gundy popularizirao s Lewisom i Andersonom u Orlandu, dok će pick Jackson (Jennings)-Drummond biti osnova napada.



Hornets – Kaminsky

Navodno ga je Jordan želio pošto poto, a Jordan uvijek dobije što želi, dok je Steve Clifford dobio glavobolje od viška centara i krilnih centara. Jefferson, Kaminsky, Zeller, Biyombo, Hawes, od kojih nijedan ne paše s nijednim otprilike. Najrealnije je da ćemo ipak gledati tandeme Jefferson-Zeller i Kaminsky-Biyombo s klupe. Kombo Big Al-Frank the Tank obrambeno je ravna samoubojstvu budući da nijedan nije rim protector, ne može braniti p-n-r ili preuzimati niže igrače na perimetru jer nemaju brzinu za takvo što. Zeller i Biyombo mogu takve stvari pa ih je najbolje razdvojiti. Pitanje je ipak što s Hawesom koji ima ipak preveliku plaću da ne bi igrao, a praktički je isti igrač kao Kaminsky. Pogubio sam se u kombinacijama. Hornetsi su ipak dodali nešto šuta na roster s Kaminskym (ne vjerujem da će nivo igre s Wisconsina gdje je bio fokalna točka napada prenijeti i u NBA gdje nije najviši i najspretniji igrač na parketu)  i ranije Batumom i Lambom, što je bilo neophodno obzirom da su lani bili po postotku najgora tricaška ekipa, a po broju ubačenih trica, peta najgora momčad. Na Cliffordu, inače defanzivnom guruu, je da pronađe pravi omjer postava i rotacije sredi na pravi način, a nije isključeno i da ćemo vidjeti još tradeova kod Hornetsa. Moja osobna želja je da vidimo što više niskih postava Hornetsa sa Kembom i Jeffersonom na 1 i 5, MKG-em na 4, te Batumom i Lambom na boku.



Heat – Winslow

Logično je da ću napisati steal drafta jer cijenim Winslowa budući da je po mom sudu kompletan igrač koji će Heatu pomoći odmah u akciji. Šut, asistencija, obrana. Winslow ima sve, iako u ničemu ne dominira što je uglavnom problem za skaute. Ali u HEatu se od njega i neće tražiti da nosi momčad na svojim leđima, posebno ako Wade ostane, Bosh bude zdrav, a Dragić se opet odluči za sunčanje na Floridi. U tom kontekstu Winslow je idealan kao role player, pouzdan za svaku situaciju i može doprinijeti na različite načine, ovisno što ti treba. Winslow može igrati u tandemu s Wadeom i Dengom, kao spot up igrač u napadu, ili kao drugi playmaker. Spoelstra može koristiti Denga na 4, te kombo Wade-Winslow na perimetru bez da obrana ili napad pate.. Spoelstra je uvijek znao miksati i od malo talenta napraviti zahvalne igrače, ne vjerujem da će imati problema nešto slično napraviti i od Winslowa. Pat Riley je opet pobjednik, ostaje samo da uvjeri još nekoliko dobrih free agenata da se pridruže potencijalnom izazivaču Cavsa na Istoku, što također ne bi trebao biti problem. Miami i dalje ima najveći broj plaža i sunčanih sati per capita.


Pacers - Turner

Bilo je ovo fantastičnih 15 minuta drafta za mene jer su moja dva ljubimca otišla jedan za drugim u kvalitetna okruženja. Nakon Heata i Winslowa, Turner će put Indiane. Pacersi više ne žele Hibberta i Pacersi će po svemu sudeći odustati na vrijeme od konzervativnog sistema s 2 centra. Iako to istovremeno znači i odustajanje od defanzivnog identiteta koji ih je godinama krasio i donio dosta radosti to ne mora biti loše jer jasno je da su došli do zida i do krajnjih granica koje s tim stilom igre i postojećim kadrom ne mogu probiti. Vrijeme je za novu stranicu i novo poglavlje franšize u kojoj bi Turner trebao igrati bitnu rolu. Pacersi su već najavili da će ubrzati igru i Georgea koristiti kao četvorku. Hibbert ostaje Pacer osim ako ga ne trejdaju ali već sljedeće godine Turner može uskočiti u njegovu rolu. Dobro, još uvijek nije iskusan i dobar defanzivac kao Hibbert ali napadački kao igrač koji ima range u ruci definitivno može pomoći odmah. Obrambeno je pokretljiviji i brži od Hibberta, ima odličan osjećaj za blokadu, a tek mu je 18 godina. Pacersi zanju raditi s visokim igračima, znaju i razvijati svoje draft pickove, tako da je Myles u odličnom kontekstu u kojem bi trebao dobro plivati i na kraju izrasti u modernu peticu.


Jazz – Lyles

Nisam ni mislio da će Jazzeri propustiti Treya Lylesa ako bude dostupan. S obzirom da su vrtjeli gomilu akcija kroz svoje visoke igrače na laktovima koji su služili kao mantinele ili pokretači akcija (kako bi Ameri rekli facilitatori) Lyles je skroz logičan izbor. Utah gradi vrlo zanimljivu družinu, atletski i fizički moćnu u koju se Lyles uklapa perfektno s obzirom na njegovu kombinaciju visine i wingspana. Imati njega, Goberta i Favorsa sjajna je stvar za Snydera. Da bi bio kompletan igrač u skladu s NBA trendovima morat će dodati šut za 3 poena. Dobar mid range i slobodna bacanja već ima, kao i pregled terena. Na Kentuckyju je igrao poziciju 3 iako je po fizikalijama čista četvorka, i njegov talent nije do kraja došao do izražaja. Mislim, bio je tek 4.-5. opcija iza Townsa, Bookera, braće Harrison. U rukama Snydera koji zna raditi s mladim igračima Lyles bi godinama trebao biti odličan rotacijski igrač.


Suns – Booker

Hornaceku za njegov sistem nikad dosta šutera, a Booker je jedan od boljih iz ovogodišnje draft klase. Cacth & shoot ili spot up, nevažno, Booker sve pogađa, a na NCAA levelu igrao je i pristojnu obranu, a njegovih 198 cm idealni su za beka šutera. Problem je što Sunsi na poziciji 1 i 2 imaju igrače koji nisu idealni za Bookera i koji nemaju pregled terena za jednog ovakvog šutera. I Bledsoe i Knight su combo igrači najbolji kada sami sebi kreiraju i troše lopte. U idealnoj situaciji ja bih Knighta preselio na klupu, Bookera u startnu postavu. Knightov domet znaš, Booker može napredovati, a i Knight može biti dobar šesti igrač. U manje idealnoj i vjerojatnijoj situaciji, Booker će na klupu gdje će se za minute boriti s Archiejem Goodwinom koji je lani imao nekoliko bljeskova, posebno obrambeno. Čudno kako su Sunsi pali u godinu dana. Od Dragića i Bledsoea, te hit momčadi do čistog prosjeka na Zapadu, što je trend koji bi trebali i dalje zadržati. Osim ako ne rasprodaju Bledsoea, braću Morris, Knighta i ostale veterane, i provedu stvarni rebuilding kroz draft kakav su trebali napraviti prije dvije godine. I dalje im ostaju Len, TJ Warren, Goodwin i Booker.


Thunder – Payne

Play koji mi niti smrdi niti miriše. Najklasičniji backup pointguard koji zna kontrolirati tempo i ne gubiti lopte, te organizirati napad, što će biti jako bitno u Donovanovom spred pick and roll napadu.


Wizards – Oubre

Kelly Oubre i njegove cipele trebali bi unaprijediti small-ball postavu Wizardsa kojoj će se Wittman (valjda!) više okrenuti nakon uspjelog eksperimenta s tim stilom igre u playoffu protiv Raptorsa i Hawksa. Wall-Beal-Oubre-Porter-Gortat mogli bi činiti jednu ultra dugačku i brzu postavu sposobnu igrati obranu na svih 5 pozicija i preuzimati sve od 1 do 5. Oubre bi vanserijskim fizikalijama i elitnom atleticizmu trebao dodati još pouzdan šut za tri (kreator nije i neće biti) da bi bio kompletan NBA igrač startne kvalitete ala Ariza.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa