Preskoči na glavni sadržaj

DETROIT PISTONS vs CLEVELAND CAVALIERS

Pistonsi su nakon dobrog starta, gdje su u prvih par utakmica pomeli sve na Istoku, doživjeli prizemljenje zahvaljujući turneji Zapadnom konferencijom i 4 uzastopna poraza. Zapad je brutalan i dalje, posebno tijekom turneja pa se Pistonsima u zadnjoj od 6 utakmica na Zapadu dogodio klasični kiks protiv Lakersa. Poraz od Warriorsa nije sramotan, ali upitnici su porazi od Clippersa bez Paula i Kingsa koji traže formu. Vaditi se iz negativnog momentuma protiv Cavsa, i to u prvoj domaćoj utakmici nakon 2 tjedna (kažu da su prve domaće utakmice nakon dugotrajnog gostovanja dosta teške, kažu), nije zajebancija.

Kao i obično, prije utakmice odredio sam na što obratiti pozornost.

Može li veliko tijelo Marcusa Morrisa na niskom krilu odraditi solidan posao protiv LeBrona? Teško, jer Morris nije bogomdana atleta ni stoper, ali barem bi trebao biti čvrst u postu čime se dobar dio small forwarda ne može pohvaliti.

Koliko je doista dobar Drummond? Evo prilike da provjerimo njegovu igru u oba pravca jer igra protiv nezgodne centarske linije Love-Mozgov-Thompson, u obrani će morati paziti na obruč koji napada James, uključit će ga u pick igru id.

Ilyasova vs Love? Dvoboji četvorki su uvijek nešto na što se mora obraćati pozornost jer su upravo igrači s tih pozicija diktiraju stil i koncepciju igre svoje ekipe ali i protivnika. Kontrola skoka, trice, pick and pop, Love u postu.

Ritam? Opće je poznato da Cavsi ne trče nikada, a ni Pistonsi nisu puno bolji (recimo da su prosječni). Ali su mlađi (ali i „kraći“ u rotaciji) i imaju manje rješenja na halfcourt nasuprot Clevelandu.

Prije nego krenem na utakmicu (doslovno, jer je 15.00 a utakmicu sinoć, osim zadnje minute, nisam gledao, čak ni statse) moram odraditi jednu digresiju. O SVG ekipama se uvijek priča kao o napadačkim mašinama koje rokaju puno trica a o Stanu kao izumitelju stretch četvorke (Anderson, Lewis, Hedo). Ali činjenica je da su Van Gundyjeve ekipe rijetko kada imale bolji napadački nego obrambeni rejting.

Miami (2004-2005) – 15. Ortg, 9. Drtg; 7. Ortg, 9. Drtg;
Orlando (2008-2012) – 7. Ortg, 6. Drtg; 11. Ortg, 1. Drtg; 4. Ortg, 3. Drtg; 14. Ortg, 3. Drtg; 15. Ortg, 12. Drtg

Isto je s Pistonsima ove sezone – 28. Ortg, 9. Drtg

Iz brojki od gore je vidljivo da Van Gundy zna posložiti igru u oba pravca jer su mu ekipe uvijek imale odličan balans ali ovi Pistonsi imaju ozbiljne napadačke felere koji se bez korekcija na rosteru teško mogu popraviti. Drummond ako ne hvata skokove u napadu i alley oopove kao napadač nema veliku vrijednost. Osim Reggieja Jacksona kreatora nemaju, drugi najbolji nakon njega je valjda Steve Blake. Visoki igrači su im ili „smetlari“ koji zabijaju zicere oko obruča (Drummond, Baynes) ili šuteri s perimetra (Tolliver, Ilyasova). Nemaju čak ni gunnera s klupe (Meeks je ozlijeđen). Dakle napadački vrlo limitirana ekipa koja ovisi o tri stvari i to po redu: tricama, kreaciji Jacksona i Drummondovom atleticizmu oko obruča. Ako jedno od ovoga zakaže na utakmici, Pistonsi imaju ozbiljnih problema zabiti koš. Posebno ako trice stanu jer onda nema spacinga za Jackson-Drummond kombinacije.

Obrana je druga priča. Na 4 pozicije imaju dobre do odlične obrambene igrače, Ilyasova je jedino crna ovca, a Drummond je opet ključ sa svojom pokretljivošću i kontrolom obrambenog skoka. KCP može „udaviti“ većinu bekova u ligi, a Morris i Johnson mogu se hrvati s većim swingmanima, dok s klupe dobro dođe i energija ludog Baynesa. A kad već nabrajam zašto ne onda spomenuti i Jacksona koji je dominantan visinom i dužinom te može paziti na bilo kojeg playa u ligi.


Upravo su Jacksonove fizičke karakteristike dobrim dijelom zaslužne za jako dobro napadačko otvaranje utakmice od strane Pistonsa. Mo Williams ne može paziti na Jacksona koji preko njega puca kao da je drvena stolica. Trica i tri ulaza Jacksona dovolni su da napad Pistonsa na startu bude podmazan. Ono što mi se sviđa kod Reggieja je njegova agresivnost s loptom, čim vidi malo slobodnog prostora odmah napada, a druga stvar koju vrijedi napomenuti je njegova sposobnost da oko obruča završava s obje ruke. Da play baca floatere „lošijom“ rukom vidio sam samo kod Mikea Conleyja.

Pistonsi su u prvoj četvrtini stalno u vodstvu, koriste početnu kilavost Cavsa, odnosno Jamesa i Lovea koji bacaju u bunar nekoliko lopti a u napadu su se Jacksonu pridružili Ilyasova i Drummond. Posebno ovaj prvi koji pored Lovea izgleda kao Anthony Davis glavom i obrvama. Bilo je zastrašujuće vidjeti kako Ilyasova, klasični europski spori bijelac, iz desnog kornera u prvom koraku driblingom pretječe Lovea i polaže loptu u koš. Ostatak vremena je proveo na trici gdje su ga Pistonsi uredno tražili povratnim loptama nakon pick igre Reggie-Andre prilikom kojih Love mora ostajati na pomoći i čuvanju leđa Mozgovu. Ilyasova je to dobro koristio u prvom kvoteru.

Zadnje tri minute SVG daje šansu Dinwiddieju, Tolliveru i Johnsonu, uz Drummonda i KCP-a. Klupa, rak rana Pistonsa ove sezone dobro je odreagirala ovaj put, i to zahvaljujući KCP-u koji kao iskusniji među njima i jedini koji uz playa Dinwiddija može nešto iskreirati dobro napada Jeffersona ili Jonesa na preuzimanju, a stavio je i tricu iz driblinga. Izmišljanje je tople vode kada se kaže da ovoj klupi bolno nedostaje kreacije na svih 5 pozicija, a jedine smislene akcije uključuju Tollivera kao pop opciju. Dakle ova smislenost je ipak pod pitanjem. Ali trice Pistonsima u startu upadaju, što znači da problema s napadom nema.

Inače i jedni i drugi su pristali na malo brži tempo utakmice na startu, ništa čudno, događa se dok se ima snage, pa je tako u prve 2 min palo 13 poena (utakmica je završena u iznadprosječnom tempu za ligaške prilike). Cavaliersi iako nisu briljirali u startu utakmice, općenito na početku sezone izgledaju puno raznovrsnije u napadu nego lani. Nešto je manje izolacija općenito, a navodno James drži loptu 8 sekundi manje po napadu nego prošle sezone.

U uvodu gledamo Lovea dosta u postu protiv Ilyasove što bi on trebao riješiti, i jest u prvom napadu, ali onda su dva šuta bila neuspješna. J.R. Smith je bio njihov najbolji napadač u prvoj četvrtini uglavnom kroz catch and shoot situacije. Mo Williams je zabio svoje, baš kao i James kroz izolacije i jednu tricu. Vidjeli smo i dosta 3-5 pick and rolla Jamesa i Mozgova koji nije prolazio najbolje, a puno manje James-Love akcije, pitanje je zašto (mogućnost switcha Ersan-Marcus?).

Blattov prvi potez bio je Dellavedova umjesto Jacksona, jasno je zašto, a onda je SVG taj potez napravio nebitnim jer je povukao Jacksona na klupu. Svejedno, kombinacija Delly-Tristan Thompson u 2 na 2 igri producirala je 2 alley-oopa za TT-a koja je Drummond nemoćno promatrao.

Samo na kratko početkom druge četvrtine obje ekipe izlaze na parket s potpuno rezervnim petorkama. Slabašnu klupu Pistonsa predvode Dinwiddie, Bullock i Johnson na perimetru, a Tolliver i Baynes kao centri, dok su za Cavse na parketu Dellavedova, Cunningham, Jefferson, Thompson i Jones. Blatt u klupi Pistonsa vidi svoju šansu pa na parket odmah šalje Jamesa da obavi posao. I bijaše tako.

Na dvije trice iz prvog dijela James je vezao još dvije (Bullock je odigrao odličnu obranu, ali fadeaway trice su samo za ispratiti pogledom), što znači da u prvih 15 minuta utakmice njegov šut za tricu je 4/5, a ta ista trica mu je ove sezone bolna teme – realizira je sa samo 30% uspjeha, a do prije nekoliko dana ta brojka je bila i gora. Na ovo je vezao ulaz i and one i Cavsi su od -4 na kraju prve četvrtine početkom druge došli na +6. Van Gundy mora odgovoriti na izazov jer mu se napad svodi na hero ball i 1 na 5 igru Iso Dinwiddieja i Iso Johnsona, pa zato vraća elitu: Jacksona, Drummonda i Morrisa, na što odgovara i Blatt pa vraća svoje startere. Momentum je na strani Cavsa u ovom periodu jer James trpa i dalje (23 u prvom poluvremenu!), a kada ne trpa James tu je Mo Williams koji udara s poludistance i koristi činjenicu da Drummond kod obrane picka stoji u zoni 2 metra udaljen od ball handlera i pazi na obruč, što šuteru ostavlja dovoljno prostora da puca slobodna bacanja. Dodatno su Cavsi u napad uključili Lovea, opet kroz post ali i s više namještenih zicera na trici kroz pick nad pop a igraju i roll akcije kada Ilyasova izlazi na pomoć i udvajanje picka, pa su Cavsi sada već na +7.


Da ne dožive potop Pistonsi su opet uspjeli pronaći kemiju između Jacksona i Drummonda. Centar zabija čak i lijeve horoge, trpa zicere nakon skoka ili alley-oopa, a Jackson (15pts-5ast u 1.p.) opet ne da mira Mo Williamsu kad god za to ima priliku. Problem za Pistonse su trice, nestao je Ilyasova, nema ni KCP-a, a na drugoj strani James, Love i Williams pogađaju svoje s perimetra. Svejedno, Drummondova aktivnost i Jacksonova klasa da kreira drže Pistonse na životu i sasvim prihvatljivih -1.

U trećoj četvrtini Cavsi rade lagani blitzkrieg nakon velikih propusta obrane Detroita. Prvo Drummond gubi ispod obruča već uhvaćenu loptu koju Love posprema u obruč, a JR Smith uvezuje dvije trice i Cleveland je na +13 u trenu. Priključak održava Ilyasova koji ubacuje 5 poena. Svejedno do kraja treće četvrtine Cleveland uspješno održava prednost od 7-8 poena. James je smanjio potrošnju i prebacio se više na kreaciju, a napadačke posjede dijele raspoloženi Williams i Love uz spomenutog Smitha. Tek kada je Blatt krajem treće na klupu povukao Jamesa i Lovea Pistonsi dolaze do daha i to preko Dinwiddieja, KCP-a i Johnsona koji pogađaju neke šuteve i izlaze na slobodna bacanja. Klupa Cavaliersa nije ništa bolja od one Pistonsa kada s njom na parketu nisu Love ili James, i kasnije Irving. Dellavedova vodi kolo, a to je put u propast. Nešto slično je i povjeriti JR Smithu šuteve iz driblinga preko ruke, ali dok je on jedini starter s klupom u igri nema razloga da se najboljem šuteru i kreatoru u tom momentu ne da više lopti.

Početkom četvrte Blatt ništa ne prepušta slučaju i odmah kreće juriš kojim bi slomio Detroit. Love i James su opet na parketu a od startera Pistonsa Van Gundy na teren šalje samo Marcusa Morrisa. Love otvara četvrtinu s 4 poena iz posta, a Pistonsi promašuju prvih 5 šuteva, i tek Morris nakon toga s dva uzastopna ubačaja vraća nadu domaćinima, iako ništa ne ukazuje na to da će Cavaliersi koji suvereno kontroliraju utakmicu istu i izgubit.

LeBron je i dalje playmaker i tek povremeno testira tricu ili šut za dva a svi posjedi su iz nekog razloga usmjereni na Lovea koji se pošteno ispromašivao, a u obrani plivao kad god je trebalo Mozgovu zatvoriti leđa i zagraditi Drummonda. Kad je Van Gundy vratio Jacksona i Andrea Pistonsi su opet proigrali. Morris i Ilyasova su stavili po tricu a Jackson-Drummond 2 na 2 izluđuju Mozgova koji ne stiže istovremeno na picku izlaziti na šut Jacksonu kada ovaj dođe na 3 metra od koša i iza leđa čuvati Drummonda. U tom drugom dijelu posla Cavsi su itekako plivali, posebno Love i James. Pistonsi su tako profitirali zbog činjenice da se James umorio ili ideje da se Loveu podredi napad, ali istina je i da su Cavaliersi sve ono što su pogodili u drugoj četvrtini promašili u četvrtoj posebno s trice, i posebno Williams i Love.

I dalje je meni izgledalo da gosti kontroliraju sve i da će u završnici jednostavno izmisliti poen više ako bude trebalo. Budući da se nisu mogli obraniti pokušali su s hackanjem Drummonda koji im je vratio to s kamatama i 4 od 5 pogođenih penala. U završnici gosti nisu odustali od izolacija koje su se svodile na igru 2 na 2, preuzimanje Detroita i onda juriš na obruč ili šut s poludistance. Ovoga puta lopta nije upadala u koš, Reggie Jackson je bio siguran s penala, a James i Mozgov su upropastili zadnju šansu za povratak Cavaliersa. LeBron je već standardno umjesto clutch šuta odabrao asist za visokog igrača, a Mozgov je promašio zicer skok-šut s 4 metra. LeBron je valjda zaboravio da Mozgov nije Bosh. Pistonsi tako odnose zasluženu pobjedu, za koju vjerojatno ni oni ne znaju kako su je ostvarili, ali barem im se isplatio fight do kraja.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa