Preskoči na glavni sadržaj

EUROLEAGUE PREVIEW 2016/17 - FLOPERI & UVIJEK NEUGODNI

FLOPERI

BASKONIA

BEKOVI: Larkin, Beaubois, Blažič, Akognon, Cooney, Rafa Luz

KRILA: Hanga, Sedekerskis,

VISOKI: Bargnani, Tillie, Diop, Shengelia, Voigtmann

Da igraju nogomet Baskonia bi bila Arsenal. Kao, igraju lijepo, ali uvijek im nedostaje nešto za stepenicu više, uvijek su treći, četvrti i slabi su s dovođenjem pojačanja, uvijek se krpaju u zadnji tren ili dovedu nekog bezveznog veterana ili teškog prospecta koji ne mogu značajnije utjecati na rezultat ili igru ekipe. Rostera od lani nema, otišli su skoro pa svi nositelji, ostao je jedino Hanga od važnijih igrača. Osim Perasovića nema više Bourousisa, Jamesa, Causeura, Davisa Bertansa, Adamsa, Planinića, Corbacha. To je bila kora koja je uz spomenutog Hangu te Blažiča i Tillieja koji su također i dalje tu izborila lani Final 4 Eurolige, vrlo neočekivano rekao bih. Došla su zvučna imena mahom s NBA rostera ili su barem tamo nekada bili u nekom obliku: Bargnani, Larkin, Beaubois, Akognon, od ozljede se oporavio Shengelia kojeg Peras lani nije stigao koristiti zbog ozljede, a novi su i teretni centar Nijemac Voigtmann, mini bek Rafa Luz i nekadašnji član rotacije Syracusea, šuter Trevor Cooney.

Glavnu riječ na terenu, barem u napadu, bi trebali voditi Larkin i Beaubois na perimetru i Bargnani i Shengelia pod košem. Prva dvojica su spretni i brzi combo bekovi koji lakoćom mogu probijati obrane kroz slash and kick. Mislim, trebali bi jer Larkin nije pokazao previše u NBA ligi, čak ni u pick and roll sistemu Ricka Carlislea koji je proslavio valjda svakog beka osim njega i Collisona. I Beaubois je bio u istom sistemu Dallasa i bolji je strijelac od Larkina, bolji šuter i općenito nešto bolji igrač koji je lani Strasbourg vodio do finala EuroCupa.

Svejedno Bargnani će izvjesno je biti prvi potrošač napada kad god je na parketu što ga čini zabavnim igračem ako ga ide ali i nepodnošljivim stvorenjem telećeg pogleda kada forsira a ne može pogoditi ništa. Odgledao sam upravo utakmicu Baskonije protiv Murcije i u zadnjoj četvrtini ih je fino napunio s visokog posta i trice i sigurno će dobiti veliku kvotu loptu kako u postu tako i na trici kroz pick and pop s nekim od ovih bekova silnih koje imaju. A ono, zato ga i držiš na parketu, zato jer je potencijalni missmatch, visoki igrač koji može raširiti obranu, za ostalo nema potrebne kvalitete, posebno za braniti obruč i čitati obranu picka, makar će se ovdje bolje snaći nego u NBA prostranstvima. Ali koliko je pametno vjerovati Andrei Bargnaniju i od njega očekivati da nosi momčad? Shengelia je sličan igrač, samo puno veći radnik od Bargnanija.

Akognon i Cooney su zadnji potpisani jer Beaubois ima nekakvih problema s ozljedom a Sito Alonso je procijenio i da mu treba još neki šuter pa je Cooney zato tu na ugovoru od 2 mjeseca, a Akognon je tipični gunner koji prvo gleda sebe pa tek onda momčad. Veću rolu na perimetru će ipak imati Blažič, kvalitetan press bek ako treba udaviti protivničkog playa i ganjati ga po cijelom terenu te Adam Hanga, glue guy i duša ove ekipe. Najbolji stoper, i jedini kojeg imaju koji će s Blažičem držati perimetar. U reketu imaju još tijela u Tillieju, solidnom skakaču i finom pick and roll finišeru, zanimljiva atleta koja bi se mogla snaći u spread pick and roll sistemu ali teško će doći do izražaja pored ovoliko potrošača. Tu je i spomenuti Voigtmann, jedini koji uz Diopa sliči na nekakvog zaštitnika obruča.

Nimalo ne vjerujem da će sve ove persone koje su okupili u Baskoniji kliknuti na pravi način. Previše je tu igrača koji misle da su bolji nego što jesu i koji su naučili biti alfa mužjaci u bivšim ekipama. Ali dobro, nismo im ni lani vjerovali pa su s Jamesom i Adamsom za komandama, te Bourousisom u reketu radili dar-mar po Europi. Mogu li Larkin i Beaubois uskočiti u role dva američka beka od lani, a Bargs donijeti Ioannisovu produktivnost u napadu, i uz sve to pogoditi kemiju da svi budu zadovoljni raspodjelom lopti kao kod tough guya Perasa? Skeptik sam da je to moguće i ove godine.

EMPORIO ARMANI

BEKOVI: Hickman, Kalnietis, Simon, Z. Dragić, Cinciarini, Cerella

KRILA: Sanders, Abass, Gentile, McLean, Fontecchio, Pascolo, La Torre

VISOKI: Raduljica, Mačvan

Idem obrnutom metodom kod bogatuna iz Milana u odnosu na onu koju sam koristio za Baske. Tamo je Peras sam otišao za boljom ponudom a ovdje bi drugi hrvatski trener mogao dobiti nogu. Problem s Milanom je manjak visokih igrača. Raduljica i Mačvan su jedina dva poštena visoka igrača. Nakon njih najviši je mladi La Torre koji uopće ne bi trebao biti u rotaciji. Kao F/C vodi se Davide Pascolo visok samo 201 cm, ali prema brojkama dosta dobar skakač za svoju visinu iako nema stretch element u igri ali skupi svoje poene u reketu. Lani je igrao za Trento s kojim je došao na Final 4 EuroCupa.

Ne znam što priprema ludi znanstvenik Repeša i s kakvim avangardnim idejama će napasti Europu. Hoće li primjenjivati radikalni small ball veći dio utakmice? S obzirom da centre ne zna koristiti i da ih gnjavi u obrani pick and rolla dubokim izlascima na perimetar ovo možda i nije loše rješenje. Pitanje je samo kako će složiti obranu reketa jednom kada popusti njegov press na perimetru (kojeg njegove ekipe stvarno dobro znaju odigrati) i tko će kontrolirati skok jer Raduljica je jedan od najlošiji centara skakača u Euroligi, a Mačvan nije dovoljno visok ili eksplozivan.

Tako da će minute na četvorci sigurno vidjeti tri krila možda i iznadprosječno visoki za europska niska krila: Abass, Gentile i McLean. Abass i McLean su standardne atlete s tim da je Abass puno bolji šuter i solidan skakač, McLean je više radnik koji trči tranziciju i ovisi o kretanju bez lopte prema obruču, i on je zapravo prvi kandidat da uskače na poziciju 4 nakon Pascola (ili prije njega). Možda mu nedostaje centimetara ali fizički je izrazito moćan snagator i zna trpati iz posta. Gentile je dobro poznati već euroligaški igrač. Nekonstantan do bola ali s NBA tijelom i talentom te djetinjastim umom. Navodno mu je Jasko oduzeo kapetansku traku i dao je Ciniariniju. Da je NBA u pitanju to je prvi potez ka trenerskom otkazu, ali s obzirom da je Europa Jasko možda i preživi ako bude rezultata.

Krcati su bekovima. Recimo da će se na dvojkama i trojkama rotirati Simon, Zoran Dragić i Rakim Sanders. Prvi je najveći šmeker u ekipi, Dragić je radni bek koji će se podrediti ekipi i igrati jebenu obranu protiv „duja“, a Sandersa sam prije 2 godine gledao u Sassariju gdje je u run&gun sistemu nabijao napadačke brojke, ali bio je odličan lani i u Milanu, izvrsna atleta i jako dobar scorer. Dobar je i skakač, zato ćemo ga vjerojatno gledati i na trojci da pomogne atleticizmom.

Napad će kreirati Kalnietis s kojim će Raduljica uživati u pick and rollu dok su okruženi šuterima, a minute će sigurno dobiti Hickman za kojeg ne znam u kakvom je stanju nakon silnih ozljeda, i Cinciarini koji nema neke izrazite kvalitete osim da kontrolira tempo i pogodi poneku tricu.

Nisu loša ekipa, imaju bekove koji mogu i kreirati i zabijati, imaju centre kojima mogu baciti loptu da nešto zabiju. Kažem, imaju talenta ali nakrcali su se bekovima, ali nemaju pravih visokih igrača i to će im biti problem, jer usprkos svim trendovima košarka će uvijek u obzir uzimati visinu. U slučaju ozljede Raduljice ili Mačvana ne znam kako će Repeša posložiti ekipu, obranu posebno, čak i s njima dvojicom.

Ako Baskonija i Armani poslože stvari unutar ekipe i prežive sezonu bez ozljeda definitivno mogu skočiti u sljedeću kastu koja nam dolazi.














UVIJEK NEUGODNI

BROSE BAMBERG

BEKOVI: Causeur, Zisis, Nikolić, Staiger, Strelnieks, Lo,

KRILA: Elias Harris, Darius Miller, Heckmann

VISOKI: Melli, Radošević, Idbihi, Veremeenko, Theis, Kratzer

Šuterski vrlo potentna momčad od koje je Trinchieri napravio vrlo nezgodnog protivnika, posebno kada igraju u svojoj dvorani gdje su lani imali score 10-2 u Euroligi. Gotovo uvijek na parketu imaju 4 šutera, a ni pet ih nije rijetkost jer imaju dva centra koja se mogu izvlačiti na tricu -  Melli i Theis. Prvi je dokazani euroligšaki igrač koji zna igrati licem prema košu ali će odraditi i prljavi posao u obrani, jako dobar je skakač. Drugi je mladi Nijemac i dosta sličan igrač Melliju. Ako tražite prave centre na njihovom rosteru onda su tu Radošević i Veremeenko. Prvi je od pomoći u napadu, možeš zavrtjeti napad preko njega, drugi je iskusni Bjelorus, Trinchierijev čovjek iz UNICS-a gdje su zajedno radili. Tu je i Marokanac, da zaokruži ovo šaroliko društvo, Yassin Idbihi, godinama je u Njemačkoj ali je školovan u NCAA-u u Buffalu. Neće se naigrati pored spomenute četvorke.

Elias Harris nam stiže s Gonzage, naturalizirani Nijemac koji je čak odigrao dvije utakmice za Lakerse, a čeka ga rudarska rola u reketu s obzirom da ima visinu to odigrati, ali i masu s obzirom kad sam ga zadnji put vidio. Na niskom krilu će prvo ime biti Darius Miller koji ima ozbiljno iskustvo iz Pelicansa za koje je odigrao 102 utakmice a studirao je na Kentuckyju, znači dečko s ozbiljnim pedigreom. Već dvije sezone je u Broseu i uklapa se u Trinchierijev sistem jer je odličan šuter, ali i dobra atleta koja će odigrati obranu. Igra i s loptom u rukama, vrti pick and roll i zna napasti 1 na 1.

Na jedinici i dvojci kod talijanskog stručnjaka neizostavni su Causeur i Zisis. Obojica znaju igrati s loptom i bez nje s tim da je Zisis bolji šuter a Causeur defanzivac. Tu će Trinchieri dosta rotirati Strelnieksa, opakog latvijskog bombardera, a sličan njemu je domaći dečko i Lucca Staiger.

S ovoliko šutera sigurno će kao i lani biti zajebani za braniti, ali to će po defaultu ostaviti dosta problema obrani. Od njih možemo očekivati da kao i lani budu izrazito domaćinska ekipa koja će se prepustiti šutu zato jer izrazitih zvijezda ili velikih imena oko kojih bi slagali taktiku nemaju pa im ne preostaje ništa drugo nego igrati nesebično kao i lani.

MACCABI TEL AVIV

BEKOVI: Goudelock, Seeley, Mekel, Ohayon, Yivzori

KRILA: Devin Smith, Weems, Landesberg, Pnini

VISOKI: Rudd, Q. Miller, Zirbes, Alexander, Iverson, Segev

Nakon par godina irelevantnosti i tamburanja po glavi od euroligaških ekipa ali i izraelskih u Tel Avivu su odlučili ponovno se vratiti na scenu u velikom stilu i na tržištu su napravili stvarno jako dobar posao. Miller i Zirbes iz Zvezde su bile prve akvizicije, u Euroligu se nakon godinu dana pauze od Europe i isto toliko neigranja u Sunsima vratio i Sonny Weems, isto vrijedi i za poznatog euroligaškog gunnera Goudelocka. Novi su također i malo manje poznati Seeley, Iverson i Rudd. Seeley je igrao za Vršac u ABA ligi te Bešiktaš i najveća kvaliteta mu je šut za tricu. Iverson i Rudd su visoki igrači, prvi je teretni centar od 213 i 116, inače Bostonov pick druge runde. U Europi je igrao već za Bešiktaš i Karsiyaku, te u Španjolskoj za Laboral. Klasični teškaš koji u reketu dominira tako da zauzme prednju poziciju blizu obruča da može trpati, a visinom dominira i u skoku. Rudd je hibridno krilo, nešto kao Quincy Miller, ima visinu da igra krilnog centra, ali stilom igre je više nisko krilo s obzirom da šutira tricu (više nego treba možda), igra s loptom i dijeli asiste. Lani je imao finu sezonu u Novgorodu za 48 utakmica VTB-a i Eurocupa: 15-7-2 (43-31%).
Maccabi ima i novog trenera, radi se o Erezu Edelsteinu koji umjesto da uživa u slaganju rotacije već ima glavobolje zbog ozljeda. Naime, u svakoj liniji imaju barem jednu ozljedu. Miller se ozlijedio na haklu u SAD-u i out je još nekoliko mjeseci, Weems propušta početak sezone zbog prepone, potpuno zdrav neće biti ni Goudelock za početak sezone, njega muči bedro, a čak je i krilni centar Segev, nebitan za rotaciju, out zbog slomljene noge. Od potencijalnog dark horsea ipak sam ih vratio u kategoriju niže jer ključni igrači u svakoj liniji osim centarskoj nisu spremni i ne treniraju a početak sezone je pred vratima.

Millera tako moram izbaciti iz šire slike, ali ću ubrojiti Goudelocka i Weemsa čiji će izostanak biti nešto kraći. Na poziciji jedinice će Edelstein kao startera za početak instalirati Mekela, solidnog playmakera koji se okušao i u NBA ligi, studirao na Wichita Stateu i solidan je šuter ali puno bolji asistent koji će dobro surađivati s Zirbesom u pick igri. Njegova zamjena je neuništivi Ohayon. Na dvojci bi trebao počinjati D.J. Seeley kao spot-up opcija, a i njegova zamjena je još jedan Izraelac dobrog šuta Yivzori. Barem za početak jer da sam Edelstein kada se Goudelock vrati koristio bih bivšeg igrača Lakersa u roli šestog igrača koji može ući s klupe i okrenuti ritam svojim šuterskim i slasherskim bravurama. Razdvajao bih minute njemu i Mekelu da mi nisu zajedno na parketu da uvijek imam barem jednog beka koji je siguran s loptom u rukama.

Sviđa mi se kako su pokriveni na trojci. Devin Smith je ljubimac navijača, sjajni all-rounder koji može i četvorku odigrati, a vjerojatno i hoće više sada kada su ostali bez Millera. Weems je moj ljubimac još od ranih Žalgiris i CSKA dana. Tata poludistance i kreiranja iz driblinga, također dobar all-rounder i vrhunski perimetar defender. Dok nema Weemsa veću ulogu će dobiti Landesberg, atletični američki Židov kojemu će buduća specijalnost biti trica jer pored ovoliko imena se neće naigrati s loptom.

Rudd i Zirbes su centarski tandem koji je komplementaran jer Rudd voli igrati prema perimetru što će Zirbesu dati dosta prostora u sredini, a kada im se priključi Miller uz standardnu rudarsku produkciju Iversona ovo će biti jedna od kvalitetnijih centarskih ergela u Euroligi. A još pri tome nisam ni spomenuo tu Pninija i Alexandera, dvije solidne stretch četvorke.

Prava je šteta što su ih ozljede napale jer rado bih upalio SportKlub i gledao njihovu utakmicu. Imaju sve preduvjete da igraju atraktivno i moderno sa svim ovim silnim šuterima, combo bekovima, hibridnim krilima i centrima koji znaju trpati zicere. Ne znam za kakav tip obrane će se odlučiti Edelstein ali teretni centri će (sigurno) biti parkirani u reketu, Weems, Smith, Ohayon i Landesberg će držati perimetar, ali potencijalno mogu zaigrati i presing i preuzimati u obrani sa svom silom ovih atleta koje imaju na raspolaganju, zašto ne? Da su zdravi možda bi se mogli i nadati boljem rezultatu ovako je sve u zraku i morat će se zadovoljiti sredinom ljestvice.

















PANATHINAIKOS

BEKOVI: Calathes, James, Pappas, Bochoridis, Kalaitzakis, Lountzis

KRILA: Nichols, Rivers, Feldeine, Charalampopoulos

VISOKI: Singleton, Fotsis, Gist, Bourousis, P. Calathes,

U razgovoru s eminentnim Spalettijem lani pred početak Eurolige, tom zakletom euroligaškom fanu i ljubitelju svega grčkog sam na njegovo: „Nikad ne otpisuj Grke“, rekao da ništa od uvijek neugodnog PAO-a ove sezone zato jer nemaju šutera ni za lijeka, između ostalog. Tako je i bilo, roster koji su skrojili Đorđević i kompanija imao je valjda samo Feldeinea kao ozbiljnu opciju, da bi tek naknadno dodali još jednu nekadašnju vedetu Sassarija Marqueza Haynesa i rubnog rotacijskog NBA igrača Elliota Williamsa, za euroligaške prilike vrlo dobrog šutera koji se sada smuca po Warriorsima, a ako se ne zadrži tamo vjerojatno će opet put Europe ili Kine dakako. Uglavnom PAO je lani pogađao samo 7 trica po utakmici u Euroligi, gori od njih bili su samo: Žalgiris, Zielona Gora, Cedevita i Strasbourg. Kako ugledno društvo.

Nema više Đorđevića na klupi, Diamantidisa na terenu ali PAO je složio čini mi se konkurentniju ekipu nego lani, s puno boljim balansom. Doveli su šutere: James, Rivers, Nichols, visoke igrače koji sve vole izvlačiti prema perimetru – Singleton, Bourousis, Pat Calathes. Sada to izgleda puno bolje za novog/starog trenera Pedoulakisa koji ima s čim raspolagati a ekipa iz čega pucati.

Roster je vrlo zanimljiv i baš ako i Maccabijev svaka pozicija ima po dva dobra igrača. Playmakeri su Calathes kojemu je specijalnost razigravanje, obrana i kontrola ritma. Mike James koji je došao iz Laborala je drugačiji tip igrača, agresivni combo bek koji je idealan za promjenu ritma. Nije isključeno da ćemo ih u pojedinim periodima utakmice gledati i zajedno na terenu kada Pedoulakis poželi razbiti nečiji presing s dodatnim ball handlerom, Calathes ionako može čuvati dvojke. Tu je od bekova koji kreiraju Pappas, nekada velika grčka nada dok je igrao za Panionios, ali od njega ipak nikad novog Spanoulisa, zadatak će mu biti ne gubiti lopte i pogađati trice.

Na 2 i 3 Pedoulakis će koristiti Feldeinea, Dominkanca koji se preko opskurnog NCAA sveučilišta, a onda španjolskog i talijanskog prvenstva probio do Panathinaikosa a jedini posao mu je pogađati trice. I to radi jako lijepo. U Euroligi i grčkom prvenstvu lani 41% na 4,8 pokušaja. Na dvojku ponekad upadne i K.C. Rivers koji je uzeo Euroligu s Realom, njegov forte je - usprkos manjku centimetara za krilnu poziciju – obrana, i spot-up rola, ali on će uz Demetrisa Nicholsa, još jednog Amerikanca koji je okusio i NBA ligu i sad je već veteran u 33. igrati nisko krilo i držati obranu na perimetru protiv najopasnijih scorera protivnika. Ostatak minuta što ostane pripast će ovim grčkim klincima gore nabrojanima.

I na centru Pao raspolaže zanimljivim oružjima, najprije u vidu Bourousisa koji je lani bez dvojbe bio najbolji euroligaški centar, peti najbolji strijelac Eurolige i najbolji skakač. On će sijati paniku u reketu svojom pojavom, a onda i šarolikim napadačkim repertoarom koji uključuje sve, od proigravanja s posta, guranja na niskom bloku pa sve do pick and popa na trici ili poludistanci. Doista ga je gušt gledati, čak i kada ga ne ide, nervira se i udara kao pravi prljavi Grk. Ne znam za koga će se trener odlučiti da mu bude partner, nekoliko je opcija i sve su prihvatljive. Zanimljivo je da je Bourousis jedini pravi centar na rosteru, ostalo su četvorke ali koje nisu bez visine i koje mogu odraditi posao na petici. Prvo James Gist, ljubimac navijača, energy guy, odličan skakač koji se pod utjecajem atmosfere u Nikos Galis areni bez problema pretvara u stretch četvorku i pogađa trice iako mu to nije primarni zadatak. Tu je još jedan starosjedioc nepoderivi Antonis Fotsis koji će igrati više na perimetru i pogađati trice. Novi igrači od ove sezone stižu Istoka iako s njim nemaju veze: Pat Calathes, brat „pravog“ Calathesa, još jedna „lažna“ četvorka koja je pumpala brojke u KK Astana, ali pomoći će šutom i u skoku; te Chris Singleton, još jedan Amer s NBA pedigreom, igrao je za Wizardse ali nije pronašao rolu jer je tweener. U Europi nema problema s tim jer njegov fajterski duh nadoknađuje manjak centimetara, a trica dovedena do prosječnosti barem lani uspijeva zamaskirati manjak napadačkih vještina.

Dobar je PAO, nisu krcati individualnim talentom možda kao Maccabi i neke turske momčadi ali za njih će se opet govoriti da ih svi žele izbjeći u nekoj knockout rundi. Sada su to opet oni Grci koje ne treba otpisivati.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa