Preskoči na glavni sadržaj

EUROLEAGUE PREVIEW 2016/17 - SPAHIJE I JANJIČARI

Turci imaju love i Turci ulažu puno, nije tajna a ispred nas su dvije ekipe koje komotno možemo označiti onim pojmom „dark horse“, momčadi koje nemaju previše euroligaškog iskustva ali su se nakrcali talentom i čak su možda i dublji od nekih glavnih pretendenata a titulu. Ove Osmanlije osvajače i njihove trupe definitivno treba imati na oku.

DARUSSAFAKA DOGUS

BEKOVI: Wilbekin, Wanamaker, Arslan, D. Bertans, Yagmur, Ozdemiroglu

KRILA: Batuk, Clyburn, James Anderson,

VISOKI: Harangody, Slaughter, Erden, Savas, Aldemir, Moreman, Turen

Kada jednoj Barceloni otmeš trenera ispred nosa zato jer si spreman iskeširati više od njih onda si faca. Ako se uz to radi o treneru koji će se jednom sigurno opet vratiti u NBA ligu onda nisi obična faca nego Dan Blizerian među facama. S Blattom su došla i pojačanja. Lani su već uspjeli okupiti skupinu plaćenika koja je trebala biti konkurentna u Euroligi, za koju su dobili wild-card, ali nisu uspjeli (9-15 omjer ukupno). Nema veze, idu ispočetka, love im ne manjka s obzirom da ih drži kompanija Dogus a nju čine recimo najveća turska banka Garanti Bank, a uključeni su recimo i Porsche, Audi i Volkswagen. Sada je valjda jasnije zašto je Blatt završio u Turskoj i u suradnji s menadžerom kluba, velikom ikonom koja se odaziva na Ibro  Kutluay, s tržišta probrao i u klub doveo najbolje što je mogao.

Glavna  pojačanja su sve redom imenakoja su lani žarila i palila europskim ligama. Bradley Wanamaker je u dvije sezone u Njemačkoj uzeo dvije titule s Bambergom i dva puta je proglašen MVP-om. Swigman Will Clyburn lani je bio najbolji strijelac izraelskog prvenstva. James Anderson je NBA igrač koji nikako da se nametne tamo ali za europske prilike je jedna vrlo kvalitetna trojka, pamtimo ga iz Žalgirisa. Na kraju tu su opasni šuter koji je pekao zanat u ACB ligi Dairis Bertans, zajeban šuter, zatim krilo Birkan Batuk, i na koncu jedan od boljih igrača turskog prvenstva lani u dresu Banvita, nekadašnji MVP francuskog prvenstva i francuski reprezentativac, skakačka mašina - Adrien Moerman.
Ima tu još zanimljivih imena, za početak evo u backcourtu. Wanamakeru će društvo na jedinici biti Scottie Wilbekin, bivši Gator, koji je nakon Australije pronašao put do Europe, prvo grčkog AEK-a, onda Darussafake. On je 3&D bek,  pospremit će otvorene šuteve i odigrati sjajnu obranu protiv jedinica, što Blattu idealno dođe pored ovoliko potrošača. Baš jednog takvog ima u Wanamakeru koji ima sjajne fizikalije (193-95) i podjednako dobro igra obje bekovske pozicije i kompletan je napadač: šut, ulaz, asist. Zamjene za njih dvojicu su turski rutiner Ender Arslan i sjajni latvijski snajper Dairis Bertans kojemu će glavni posao biti pospremiti ono što ostane nakon Wanamakera, Andersona i Clyburna.

Dvije izvrsne opcije Blatt ima i na trojci. James Anderson je trebao biti 3&D igrač u Spursima, Rocketsima, Philadelphiji i Kingsima ali nije se nametnuo. NBA tricu u karijeri je gađao 32%, nije sretnije bilo ni u Žalgirisu ali pokazao se defanzivno i sposoban odrađivati all-round posao kreatora što u NBA-u definitivno nije. S njim će Blatt rotirati spomenutog Clyburna. Prošao je Utu i Iowu State gdje je pokazao da može trpati, u Europi je igrao solidno za Ulm a lani je eksplodirao za izraelski Holon (20-8-2, 45/33%). Kao i Anderson posjeduje vrhunske fizikalije (198-95), eksplozivna je atleta ali specifičan je po tome što živi od (u 90% slučajeva desnog) ulaza i kontakta. Može zabiti šut, može pospremiti tricu ali uglavnom se zbog atletske moći i dobrog prvog koraka te naravno visine odlučuje za ulaze bez povratne lopte. Vidjet ćemo kako će mu to prolaziti u Europi.

Krilne centre Blattu će igrati Moerman i Harangody, od kojih je ovaj prvi u boljoj šansi da skupi više minuta jer nudi više. Harangody će uglavnom visjeti na trici, tu i tamo napasti s loptom u rukama i skupiti skokove, dok je Moerman puno ozbiljnija opcija u napadu. Ne izgleda na prvu kao netko koga se treba bojati zbog korpulentne građe, ali par skokova u napadu, par realiziranih akcija za njega u postu i dvije trice i on već broji 15-16 poena, a gdje si ti? Lani je u dresu Banvita u svim natjecanjima skupio 16 poena i skoro 10 skokova prosječno, uz realizaciju iz igre 49% a za tricu 44% (5,5 ih je trošio). Fizički jako zahtjevan za čuvanje zbog fizičke konstitucije, snalazi se u postu, oko obruča i zbog kvalitetnog građenja ili čuvanja pozicije vrhunski je skakač.
Na centru je Dogus najtanji. Erden je opasan samo kao pick and roll scorer, u svakom drugom slučaju je drvo. Aldemir je vječno ozlijeđen ali je dobar skakač i uparivanje njega i Moermana u utakmici mogla bi biti noćna mora za sve protivničke centre. Tu su još Slaughter, Amer iz kojeg Real nije uspio izvući puno koristi, i nisam siguran kako se uklapa ovdje jer nije pretjerano visok za centra (206) a za igrati 4 nema šut ili neku drugu specijalnost. I na kraju Oguz Savas, turski veteran.

Vidjet ćemo kako će ih Blatt posložiti, u predsezoni nisu izgubili niti jednu utakmicu, a tursko prvenstvo su otvorili pobjedom nad Tofasom gdje je Blatt na teren poslao petorku bez klasičnog centra. Glumio ga je Moerman, na 3 i 4 bili su Clyburn i Anderson, a 1 i 2 Wilbekin i Wanamaker. Zadnja dvojica nisu imali šutersku večer ali su podijelili 11 od 18 asistencija, dok su prva trojica kombinirali 49 poena od čega Francuz 19, Amerikanci po 15. S klupe su ušli Harangody koji je imao večer (15) te Aldemir i Batuk kojeg nisam spomenuo a radi se o potencijalnom turskom 3&D igraču. Treba li reći da je Dogus imao 16 skokova više od protivnika? Clyburn, Moerman, Harangody i Aldemir napravili su dar-mar centrima Tofasa. Za očekivati je da ćemo gledati dosta soliranja jer Blatt voli dati slobodu strijelcima, posebno playmakerima i Dogus će sigurno igrati napadački, ova petorka bez pravog centra (i hibridnim krilima) koji samo smeta svim ovim strijelcima tipični je Blatt potez.


















GALATASARAY

BEKOVI: Smith, Dentmon, Korkmaz, Guler, Koksal, Diebler

KRILA: Micov, Preldžić, Schilb

VISOKI: Pleiss, Tyus, Daye, Deon Thompson, Arar, Haciyeva

Galata je lani uzela „utješnu“ titulu u EuroCupu ali su im zbog toga apetiti narasli. U turskom prvenstvu ne žele gledati u leđa Feneru, Efesu a po novome i Dogus se uključuje u borbu za najviše plasmane. Pa su zbog svega toga odriješili kesu i doveli nekolicinu dokazanih euroligaških igrača ali i par igrača s NBA pedigreom koji bi im trebali podignuti plafon.

Šteta jedino što od lani nisu uspjeli zadržati opaku šuterčinu znakovitog prezimena McCollum, a radi se o Erricku, bratu Portlandovog C.J.-a koji se vratio u Kinu opet uzeti neku lovu, ali prije toga je ubijao konkurenciju i zatrpavao koševe dvorana gdje se igrao EuroCup i na kraju zasluženo ponio titulu MVP-a.

Ali nema veze, brzo su se snašli u Galati i doveli dvojicu igrača sličnog profila kao McCollum. Obojica su playmakeri a radi se o Dentmonu i Russu Smithu. Prvi je imao već epizodu u Europi, opet je Žalgiris u pitanju prije 3 sezone kada je bio jedan od boljih strijelaca Eurolige i klasični američki one man offense. Radi se o briljantnom šuteru za kojeg daljina nije nikakva prepreka, kao ni čudan izbačaj ili ruka u licu i upravo bi on trebao uskočiti u cipele manje poznatog brata McColluma. Russ Smith je nešto sitno i odigrao u NBA ligi za Grizlije i Pelikane nakon što je prethodno bio velika NCAA zvijezda igrajući 4 godine za Pitinov Louisville pumpajući sjajne brojke koje NBA skauti ipak nisu shvatili ozbiljno pa je biran u drugoj rundi. Uglavnom zbog godina ali i zbog slabašnih fizikalija (183-75), nekonstantnog šuta i slabijeg pregleda terena. Najbolje u njegovoj igri je ipak njegova brzina, solidan ball handling i agresivnost izdrilana kod Pitina koja se zna očitovati i u presing obrani iako nema visinu za biti ozbiljniji defender. Na euro tricu bi se trebao lakše naviknuti nego na onu NBA iako je i dalje logično za očekivati da će biti streaky. Nije pretjerano kvalitetan dodavač i floor general ali u slabijoj europskoj konkurenciji mogao bi biti solidan pick Galate. Volio bih ga vidjeti u tandemu s Dentmonom kako pumpaju tempo ali sumnjam da će se Ataman odlučiti za tako nešto jer je obrana ozbiljno kompromitirana na beku, premda Galatasaray voli igrati bržu košarku pa nije potpuno nemoguće.




















Više sam sklon vjerovati da će se njih dvojica izmjenjivati na playu, tu će imati pomoć od veterana Gulera, te jednodimenzionalnog šutera Jona Dieblera. Diebler nema nikakvih drugih kvaliteta osim pospremati tricu, ali u tome je fantastičan. Lani 46% za Efes, u Euroligi 49%. I u Galati bi kao i u Efesu trebao dolaziti do svojih 10-ak poena.

Na niskom krilu nemaju atlete kao Dogus recimo ali imaju all-round igrače koji znaju igrati  s loptom i bez nje. Micov i Preldžić su švicarski nožići, samo što je Micov daleko bolji šuter i obrambeni igrač koji u određenim varijantama može pokrpati četvorku. Schilb je jednako svestran ali i opasniji strijelac od Micova koji ne ovisi samo o serviranim šutevima nego zna ih sebi i kreirati, ali i drugima.

Na visokom krilu trebao bi počinjati Austin Daye, u kojeg je nadu izgubio i Gregg Popovich a onda za njim i ostali GM-ovi koji u ovom zanimljivom dugonji, koji na momente zna podsjetiti na Kukoča (oprosti mi Kuki bože na blasfemiji), više ne vide materijal vrijedan davanja ugovora. Ako nije uspio u Spursima i Hawksima gdje će? U Europu gdje bi njegova solidna kombinacija visine, dužine i stretch elementa kojeg će valjda prikazati biti dovoljni. Ako je Daye četvorka onda bi Tyus, odlični obrambeni centar, skakač i pick and roll finišer trebao biti s njim u tandemu. Drugi će činiti čvrsti Deon Thompson na četvorci i još jedan NBA povratnik Tibor Pleiss. Prvi je klasični rudar pod košem, drugi je sličniji Anti Tomiću s kojim je i dijelio svlačionicu Barce. Dobar Euro centar, fine leđne tehnike i snalaženja u realizaciji na obruču ali dosta mekan zaštitnik obruča.


Dogus i Galata mogu iznenaditi i boriti se za vrh, ali zbog manjka zajedničkog iskustva igranja i uzevši u obzir da se tek moraju uigrati a treneri posložiti rotacije (što EU trenerima nije problem jer nikada nemaju istu rotaciju) ne vidim ih kao veću prijetnju eliti.  Ovo su praktički novo ukomponirane ekipe a takve teško dolaze do instant uspjeha. Uz to ne treba smetnuti da se većina ovih novih nositelja iz oba kluba tek moraju dokazati u euroligaškoj konkurenciji. Jer nije isto trpati ili skakati u Turskoj, Njemačkoj, Izraelu i Euroligi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa