Preskoči na glavni sadržaj

EUROLEAGUE PREVIEW 2016/17 - PROVOKATORI

Tri ekipe koje žele biti u kasti više ali ipak nisu spremni. To svejedno ne znači da neće izazvati na dvoboj nekoga od troje nedodirljivih na vrhu a onda ih u tom dvoboju možda i svrgnuti.

OLYMPIACOS

BEKOVI: Spanoulis, Green, Lojeski, Mantzaris, Hackett, Athinaiou, Toliopoulos, Mouratos

KRILA: Papapetrou, Papanikolaou

VISOKI: Birch, Printezis, Young, Milutinov, Agravanis, Maragkos

Oly nije trošio previše kao možda najveći rival u zeleno-bijelim dresovima ili kao možda istočni susjedi Turci ali dodali su nešto dubine na svaku poziciju a nisu izgubili važnijeg igrača od lani a da nisu doveli boljeg. Khem Birch je vjerojatno kvalitetniji od Othella Huntera, Erick Green od Dariusa Johnson-Odoma, a Papanikolaou je već lani na pola sezone izbacio D.J. Strawberryja iz rotacije trenera Sfairopoulosa. Međutim, možda najznačajnija stvar za njih je da se vraćaju dva jako važna igrača za njihov koncept – šuter Matt Lojeski koji je propustio gotovo cijelu lanjsku sezonu i Patric Young defanzivni specijalac.

Zanimljiva im je situacija u backcourtu gdje jedino za Hacketta možeš reći da je play, a za Lojeskog da je šuter. Ostala trojica koja će dijeliti minute s njima su nekakvi combo tweeneri između 1 i 2. Spanoulis ostaje igrač s ovjerenom lovačkom iskaznicom kako i dolikuje legendi kluba. Druga je stvar koliko je to mudro jer Billy u 34. više nije idealan lovac, puška je malo zahrđala a ruke se tresu. Odavno nije odigrao lošiju Euroligu nego što je to bilo lani i pomalo počinje ličiti na Navarra koji živi od stare slave ali to ga ne sprječava da i dalje bude šerif u momčadi koja se njemu mora podrediti. Ali dobro, zato će Olympiacos uvijek imati čovjeka koji šuterskim serijama ili u clutchu bez problema rješava utakmice, sasvim hladno kao da kaže „dobro jutro“. I dalje će imati dosta loptu u svojim rukama, vrtjeti će pick i stavljati presing na obranu. Mantzaris je 3&D bek, bez previše kreatorskih zaduženja iako i to može odraditi prema potrebi i kontrolirati ritam. On i Hackett će odrađivati tu rolu defanzivaca i nesebičnih igrača koji se neće previše miješati u potrošnju lopti. Tu će se miješati Green, igrač s NBA iskustvom iz Denvera i nekadašnja velika zvijezda Virginije Tech, još jedan combo tweener, streaky šuter i scorer uopće, bilo da uzima skok-šut ili ide na ulaz. Ali izrazito je brz i za europske prilike atletičan sa solidnom kontrolom lopte.

Kako će ovdje Sfairopoulos podijeliti minute ja ne znam. Vjerojatno su Lojeski, Spanoulis i Green sigurni a za ulogu četvrtog beka borit će se Hackett i Mantzaris. Zbilja dosta dubok backcourt, jedan od dubljih u Europi sa zanimljivim rješenjima i odgovorom za svaku obranu.

Pitanje za poziciju broj tri je može li Papanikolaou oživjeti svoju karijeru prije odlaska u NBA. Gdje je imao solidnih utakmica u dresu Rocketsa, ali slabašan šut i nedostatak atleticizma na swingman poziciji, koji bi trebao Hardenu čuvati leđa, otežali su mu NBA život pa je nakon kratke epizode u Denveru čekirao povratak u domovinu. Trica je bliže pa je to zalog za optimizam, a puno je lakše na kraćem i užem terenu sakriti nedostatak eksplozivnosti. Može li Kostas opet biti jedan od najboljih perimetar obrambenih igrača u Europi i jako dobar sekundarni kreator sa slabe strane? Ako da, Oly je na konju. Papapetrou nema kreatorske zadatke, njegov je posao da ne smeta i posprema otvorene trice koje ostanu iza Spanoulisa i Lojeskog.

Na četvorci je duša ekipe Printezis koji skupa s Agravanisom koji će također igrati tu poziciju donosi taj stretch element, s tim da je Printezis puno svestraniji napadač s onim svojim horozima i floaterima, a bolji je i defanzivac.

Na petici Oly ima dosta izbora. Vrijedi zapamtiti ime Khem Birch, gledao sam ga ovog ljeta dok je igrao za Kanadu onaj kvalifikacijski turnir na Filipinima. Vrhunska atleta, eksplozivan, snažan, jak bloker. Vrlo lako moguće da je Olympiacos opet našao novog Dunstona. Moguće da su našli dvojicu, jer je Patric Young sve dok lani nije sredio koljeno bio apsolutna obrambena sila u reketu. Imao je 2,6 blokada po utakmici, uz 10 poena u Euroligi. Još jedna atleta kao i Birch, možda malo siroviji čak ali Olympiacos je osiguran da će imati vrhunsku obrambenu produkciju kroz 40 minuta na centru. Pitanje je samo koliko je ozljeda ostavila traga na njega, a čitam da je upitan za prvo kolo zbog sinusa. Tu onda uskače Milutinov.

Ovo je definitivno ekipa koja će lomiti obranom. Imaju dosta visine na svakoj poziciji, ali i obrambene specijalce u backcourtu i frontcourtu, a posebno aludiram na centre. Osim Spanoulisa koji je na zalasku rekao sam nemaju previše napadačkih talenata. Ali ako Spanoulis malo popravi formu od lani, Lojeski bude mogao držati šuterski nivo kao prije ozljede, dobiju odličnu rolu od Greena, a i Papanikolaou zaigra kako definitivno zna, onda se ni za taj dio ne trebaju misliti. Nakon lanjske slabe sezone mislim da se ista ne može opet dogoditi ovim ludim Grcima koji jedva čekaju nokaut fazu.




















ANADOLU EFES

BEKOVI: Heurtel, Cotton, Granger, Korkmaz, Balbay, Baykan

KRILA: Thomas, Osman, Demir

VISOKI: Dunston, Omić, Brown, Honeycutt, Geyik

Efes sam mogao strpati s Galatom i Dogusom ali nisam jer su malo manje mijenjali momčad, iskusnija su euroligaška ekipa što opet ima neku svoju metafizičku vrijednost i na koncu imaju nešto bolju momčad i bolje lidere na parketu, odnosno oni su isprofilirani a u druge dvije spomenute turske momčadi još uvijek nisu poznati pravi nositelji.

Otišli su Ivković, Šarić, Tyus i Diebler od igrača (i trener) koji su lani igrali važniju rolu ali je zato dovedeno 5 novih igrača koji se uklapaju u ideje novog trenera – Velimira Perasovića. Bekovska pozicija pojačana je Bryceom Cottonom, igračem s NBA pedigreom u kojeg se ja kunem da će kad-tad dobiti rolu, ako ničeg drugog, onda backup playa u NBA ligi. Krila su ojačana atletskim čudima DeShaunom Thomasom i Honeycuttom, također nekadašnjim NBA participantima, a umjesto Tyusa na centru novi je Alen Omić.

Perasović je najavio da se neće striktno držati klasičnih postava od 1 do 5, nego će miksati dva playa ako mu treba napadački poticaj, koristit će i small-ball, ali i visoke postave ako mu treba obrane. Ne izmišljam izjave kao hrvatski novinari nego posjetim tu i tamo Eurohoops.

Kako god bilo vjerujem da će mu igra s dva playmakera biti osnova. Tko počinje a tko završava manje je bitno, važnije je da tandem bude kompatibilan. Vjerojatno je da ćemo gledati Cottona i Grangera zajedno, te Heurtela i Balbaya u tandemu. Granger i Balbay su dva defanzivna specijalista posebno ovaj prvi koji uz to može pogađati trice i služiti kao sekundarni kreator te ga čeka 3&D rola. Balbay lani kod Ivkovića nije imao puno minuta ali je na glasu kao fizikalac koji će odigrati obranu. Između njega i mladog Furkana Korkmaza voditi će se bitka za tu ulogu 4. beka. Balbay ima iskustvo i obranu, Korkmaz je bolji šuter i fizički je dominantniji.

Cotton i Heurtel imat će ključeve momčadi u svojim rukama. Prvi je klasični gunner koji odlično sebi kreira šut, poteže trice iz picka i dobar je dribler. Drugi je tipični floor general visokog košarkaškog IQ-a koji savršeno dobro vidi teren, vrti pick a koristan je i u spot-upu. Minus mu je što se nekada previše zaigra i želi atraktivno asistirati pa gubi previše lopti (3,3 lani u Euroligi, najviše od svih). Perasović bi ih povremeno ovisno o rezultatu mogao koristiti i zajedno ali onda je obrana na ozbiljnim iskušenjima jer Cotton ima 185 i 75 a Heurtel jednostavno nije radnik koji će zasukati rukave u obrani i uglavnom ga se mora sakrivati na slabijem beku, zato tu na scenu stupa Granger koji može igrati uz obojicu.

S obzirom da nema dobrog beka šutera u kojeg bi se mogao pouzdati (Granger je više play po svemu) visoke postave će vjerojatno biti nužnost ako ne želiš previše ovisiti o Balbayu ili Korkmazu. Tu Efesu nedostaje Diebler od lani. Nema veze, uskakati će Osman povremeno, koji je dovoljno dobar all-rounder da pokrije to koliko treba, posebno dok ga sluša šut kao lani. Ako uz njega upariš još Thomasa, a na četvorku staviš Honeycutta ili Browna, na peticu Dunstona, uz jednog playa, dobiješ vrlo vjerojatno najbolju obrambenu petorku Eurolige. Evo je: Granger-Osman-Thomas-Honeycutt-Dunston. Četvorica od pet su obrambeni specijalci, ali naravno tu je problem kako će išta zabiti pa ih sigurno nećemo gledati puno. Ali opet da se vratim na Heurtela i Cottona. Sad mi je sinulo. Kada iza leđa u frontcourtu imaš Thomasa (201), Honeycutta (203) i Dunstona (2x najbolji Euro obrambeni igrač godine) definitivno si možeš priuštiti igranje s ovim dinamičnom dvojcem jer Thomas i Honeycutt mogu pogađati tricu, a Dunston je odličan roller, atleta koja skače do krova i zakucava alley-oopove.

Thomas je bolji šuter od Honeycutta koji šutira samo ako mora ali zadnje dvije sezone u Khimkiju trice koje je šutirao je i pogađao dobrim postotcima, ali je možda i najbolji obrambeni igrač na poziciji četvorke a po potrebi spušta se i na tricu. Njih dvojica davati će obrambeni ton na dvije krilne pozicije.

Gle čovječe, Derricka Browna koji će uz Heurtela i Cottona biti glavni potrošač nisam ni spomenuo. Sada kada nema Šarića dobiti će koju loptu više na trici i mid-rangeu, ali zbog fizikalija i brzine on može dominirati protiv četvorki i kada napada s loptom u rukama. Kompletan napadač za euro prilike. Dunston će odrađivati obrambeni posao, u Europi i dalje vjerojatno nema boljeg obrambenog centra što znači da ćemo Browna i njega gledati u tandemu nešto češće, a Honeycutt će igrati više s Omićem koji voli operirati u postu jer ima dobar horog i finu paletu poteza u postu, a Honeycutt, bivši grijač klupe Kingsa, je taj stretch element koji će mu pored toga i pomoći zatvarati prilaze košu.1 Makar i Omić s 217 cm neće imati problema s tim iako nije pretjerano nadaren bloker.


Sad kada sam sve ovo napisao Efes mi se sviđa sve više i više. Imaju strašan obrambeni potencijal, ali imaju i u svakoj liniji igrača preko kojeg mogu zavrtjeti napad. Kao što je Peras rekao mogu igrati s dva playa, tri krila, bez centra s Brownom na petici u 5-out sistemu, mogu boljeg krilnog šutera Thomasa koristiti kao kvalitetnu stretch četvorku. Šteta što im nedostaje taj jedan Diebler za kojeg možeš staviti ruku u vatru da će zabiti svaku otvorenu tricu ali možda u Efesu znaju da im Korkmaz može pomoći u tom segmentu usprkos tome što mu je tek 19. Uglavnom, jako zanimljiva ekipa s dobrim trenerom koji zna igrati europska takmičenja, i definitivno su mi malo ispred Olympiacosa a malo više ispred ekipe koju ću sada najaviti.



















BARCELONA

BEKOVI: Rice, Ribas, Navarro, Koponen, Oleson

KRILA: Perperoglou, Eriksson

VISOKI: Tomić, Dorsey, Doellman, Claver, Vezenkov, Lawal

Ne bih se kladio na njih ako bi prognozirao tko će od ovog trojca najdalje dogurati. Vrlo su iskusna euroligaška družina, imaju dobar roster koji potencijalno može producirati prvi napad lige ali defanzivno nisu na razini Olympiacosa i Efesa.

Slični su upravo spomenutim ekipama po nakrcanosti backcourta. Ostali su bez Satoranskog i Arroya, ali potpisali su Crnogorca Ricea i finskog šmekera Koponena. Ovaj drugi još uvijek neće vidjeti parketa zbog prometne nesreće koju je doživio. Ne znam kako će Bartzokas, jedan od boljih europskih trenera, slagati ove bekovske tandeme ali opet možemo kao vodilju uzeti jednog „napadača“ i jednog „defanzivca“. Uz Ricea će vjerojatno koristiti Ribasa, a ne Navarra, dok bi Navarro trebao igrati uz Olesona, ili obrnuto, manje bitno. Važnije je da mu je dobro pokrivena i obrana i napad. Rice je jedan od uzbudljivijih i zabavnijih pointguardova u ligi. Izuzetno brz, dobar dribler i pick and roll kreator, ali i strijelac. U onom pohodu Maccabija na zadnju titulu on je bio glavni igrač, nakon toga je uzeo lovu u Khimkiju. Ribas i Oleson su prvenstveno defenderi, a onda i dobri šuteri za tricu i sekundarni razigravači. Navarra neću posebno spominjati, već sam gore kod Spanoulisa to napravio, a tu je još i Koponen kao još jedan odličan šuter i pick and roll majstor, koji se savršeno snalazi u spread pick and roll sistemu. Šteta što je opet upao u društvo koje će mu limitirati minute. Lani u Khimkiju nije mogao doći do zraka pored Ricea, Shveda, Zorana Dragića p čak i nekih ruskih „majstora“. Bartzokas će znati izvući najbolje iz ovog backcourta, lani u Lokomotivu je često znao igrati s dva playa Delaney-Draper, a posljednji put kada je Olympiacos osvoji titulu Europe Bartzokas je za komandama imao Lawa i Spanoulisa kao startni tandem. Tako da očekujemo gomilu pick and rolla, akcija za otvaranje Navarra, baraža trica i općenito dosta slobode za playmakere.

Na niskom krilu je siguran starter Perperoglou, korner tricaš i igrač zadužen za čuvanje najboljih scorera protivnika na 2 i 3 ako matchup to dopušta. A pored njega tu je mladi Eriksson na kojeg Hawksi polažu prava, on bi trebao poslužiti kao dodatni šuter na terenu dok Perperoglou odmara, iako tu možemo očekivati i minute za Olesona ponekad.

Ili će se Bartzokas ipak usredotočiti na više visine pa će i Claver tu dobiti minute sa svojih 208 cm. Imao je odličnu sezonu u Kubanu upravo kod Bartzokasa koji ga je više koristio na četvorci kao stretch opciju. Claver mu je uzvratio dobrom obranom, i solidnim all-round brojkama: 10-6-1,6 (47/37%). Ovaj tweener tako će vjerojatno krpati obje pozicije jer nakon Doellmana i Perperogloua Barca tu nema velikih rješenja osim u prospectima Erikssonu i na četvorci Vezenkovu. Ali dobro, Bartzokas će znati upraviti s Claverom zbog njegove lani prikazane svestranosti. Ako treba raširiti reket onda je na četvorci, ako se može napasti nekakav missmatch ili su problemi sa skokom onda je na poziciji tri.
















Tomić i Doellman su uigran centarski tandem. Prvi je, ma što god mislili o njemu, i dalje ponajbolji europski centar koji će korektno zatvoriti prilaze obruču na račun visine i pametnog postavljanja a u Riceu i Koponenu će sigurno pronaći dio duha nikad neprežaljenog Marcelinha Huertasa i njegovih maestralnih rješenja u picku gdje je Tomić kao roller najproduktivniji. Ostalo će se svoditi na proigravanja iz posta prema perimetru ili cuterima i napadanje leđima. Samo, koji kurac se događa s njegovim slobodnim bacanjima? U prve dvije utakmice ACB lige šutirao ih je 3-14 (1-4 i 2-10). Loše vijesti za centra koji igra uz dosta kontakta, puno fakea ispod obruča i kojeg se dosta faulira jer uglavnom polaže loptu oko obruča a ne zakucava je. Doellman je stretch krilni centar koji uglavnom igra licem prema košu i ima neograničen range, sjajan strijelac.

Tomića će mijenjati Joey Dorsey, rudar pod košem bez posebnih košarkaških vještina, ali masa i pokretljivost mu omogućuju da bude dobar skakač i meta za alley-oop. Doellmanova zamjena je spomenuti Claver prvenstveno, a ako zatreba i Vezenkov, još jedan tweener sličan Claverovom profilu.


Barcelona će igrati atraktivno i jedna su od napadački potentnijih ekipa u ligi s kvalitetnim trenerom na klupi. Mogu iznenaditi svakoga definitivno, ali manjak atleticizma na rosteru i pravih defanzivnih specijalaca mogao bi biti ograničavajući faktor.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa