Preskoči na glavni sadržaj

BLITZ ANALIZA TRADEA IBAKA-ROSS

Još uvijek mi nije jasno zašto su Raptorsi izbacili Siakama iz startne postave. Ne zato što im je donosio nekakvu produktivnost (osim truda u obrani i pospremanja zicera nismo ništa vidjeli) nego zato što je startna petorka s njim funkcionirala.
Sranja za Raptorse su počela kad su se dogodile dvije stvari: ozljeda Pattersona i povratak Sullingera (1), i pad scorerskih jordanovskih brojki DeRozana (2). Sullinger je nakon ozljede van svake forme pa nije čudno što većinu vremena provodi u NDL-u, dok je Pattersonova ozljeda dosta nezgodna jer im je on ključni igrač s klupe i netko tko zatvara utakmice. Što se tiče ovoga pod 2, bilo je očekivano da ne mogu opstati onakve brojke nakon prvog mjeseca akcije.
Ta četvorka već godinama je neuralgična točka Raptorsa i sada su je konačno s Ibakom riješili. Valjda. Možda su malo previše i dramatizirali s famom oko pitanja power forwarda. Ja bi to riješio ubacivanjem PatPata u startnu petorku, a ovog ljeta bi dao Jamesu Johnsonu lovu i tako mi boga ne bi imao ništa lošiji učinak nego što ću ga imati sada u nastavku sezone.
Gledao sam Ibaku u Orlandu dosta (nažalost) i definitivno mi ne izgleda kao Ibaka iz Oklahome. Je li u pitanju manjak motivacije, loš kontekst ili pad forme s godinama ne znam, ali ako u Torontu bude pružao približno slične partije neka se u Kanadi ne nadaju velikim stvarima. A od njega se očekuju velike stvari. Prvenstveno da malo pokrpa rupe u reketu jer Valanciunas još nije naučio igrati obranu, posebno onu pick and rolla. Drugo, u napadu može zaboraviti na bilo kakvu kreaciju što je donekle imao u Orlandu (naravno, Vogelove egzibicije). U Kanadi svi napadi se vrte bezuvjetno preko Lowryja ili DeRozana. Jedan je uvijek u igri tijekom svih 48 minuta. Na Ibaki će biti da pospremi sve otvorene skok šuteve.
*Jedna bespotrebna digresija - upalite bilo koju utakmicu Toronta, ako njihova prva - PRVA - akcija na utakmici ne bude spuštanje lopte Valanciunasu javite mi (mislili ste da ću reći stavljam pimpek na panj, priznajte)*
Uglavnom, Ibaka sa svojom stretch varijantom i pick and pop varijantama dodatno će raširiti reket za ulaze DeRozana i Lowryja.
Millsap bi definitivno bio bolje rješenje jer nije ništa lošiji obrambeni igrač od Ibake (dapače, bolji je) i plus ima tu kreacijsku komponentu. Ali opet napominjem, trenutno Torontu ne treba kreacija nego šut. Trenutno, jer kada dođe playoff njihov napad će se opet vrlo vjerojatno srušiti.
Pogledajte ove ORTG brojke:
2014: 108,8 (reg.sezona); 108,2 (playoff)
2015 111 (reg.sez); 99,3 (playoff)
2016: 110 (reg.sez); 102,8

Ok, playoff je pa je logično da će brojke pasti ali koliko god se njihov napad trenutno izuzetno dobro kotrljao toliko je i predvidljiv i ovisan o dva igrača koja nije teško zaustaviti (ili se oni sami, padom forme, zaustave). Obrane se malo više fokusiraju na njih, bolje ih skautiraju i bam! Nema više Raptorsa.
Ako ništa drugo Toronto je dobio igrača koji s Pattersonom može zatvarati utakmice. Zato sam cijelo vrijeme bio protiv Pattersonovog tradea i Ujiri dobro postupa što ga nema namjeru uključiti u neki paket. Ibaka na 5, Patterson na 4 i imaš dobru kombinaciju visokih od kojih jedan zna zatvarati reket, drugi je bolji prema perimetru i obojica mogu switchati.
Ostali su bez Rossa i to je mala šteta za njihovu klupu ali Ross je tijekom sezone postao prekobrojan jer se Powell profilirao u vrhunskog 3&D swingmana koji će bez većih problema uskočiti u Rossove cipele.
Drago mi je što je Terrence promijenio sredinu jer ja još uvijek vjerujem da u njemu ima nešto više od klasičnog gunnera koji poteže odmah čim primi loptu. Na ljeto je dosta radio na driblingu i pull up šutevima, nadam se da će to u Orlandu uskoro i pokazati. Iako, ni tamo mu ne ide kontekst na ruku jer će vjerojatno kao i Hezonja po 5-6 uzastopnih napada stajati u korneru bez da dodirne loptu.
Orlando se tako za dobiti Rossa na kraju balade morao riješiti Oladipa, Sabonisa i Ibake. Ne zaboravimo da su prethodno dali Harrisa za Ilyasovu. A onda su pustili i Turčina Uzbeka. Ni u ovom tradeu kilavi Hennigan nije uspio izvući makar još Cabocla, dok je na drugoj strani Ujiri od Ibake 99% dobio garanciju da će i dogodine igrati u Kanadi. Dajte Robyju otkaz napokon.
S nadom da će Aaron Gordon napokon zaigrati četvorku i da će Vogel konstantno na parketu imati dvojicu od trojca Fournier-Hezonja-Ross, te da će Air Kongo makar malo s Rapsima zapapriti Cavsima ide odjavna špica...


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa