Preskoči na glavni sadržaj

PLAYOFF WARM-UP: JAZZ-CLIPPERS

Clippersi su bili samo jednu pobjedu udaljeni od Jazza prije ove utakmice. Pobjedom bi se izjednačili s njima i zbog 2:1 pozitivnog omjera u slučaju istog broja pobjeda i poraza u sezoni imali bi prednost domaćeg terena u prvoj rundi playoffa. Ima još do kraja regularne sezone ali čini se da će Jazzeri zadržati tu četvrtu poziciju, Clippersi će ostati peti i veselim se ovom matchupu u prvoj rundi. Sudeći po sinoćnjoj utakmici moglo bi biti jako uzbudljivo.

















Clippersi su u Salt Lake City došli kompletni, Jazzeri su bez Favorsa ali s povratnikom Gobertom u startnu petorku. Obratio sam pozornost malo više na igru Clippersa u uvodu utakmice i oni stvarno ne igraju ništa, nemaju doslovno nikakav razrađen sustav igre. Ali zato imaju Paula koji je sustav igre sam za sebe. CP3 je od 28 poena Clippersa u prvoj četvrtini zabio čak 16 (5/7, 2/2). Jazz doslovno nije imao rješenja za njega bilo da ga je čuvao Hill, Hayward ili Hood Paul ih je uništavao u spot-upu s trice ili kao kreator iz pick and rolla. Jazz mu je ostavljao šuteve s 5 metara što je on uredno pospremao dok ga Gobert čeka u zoni. Međutim, pokazao je i klasične paulovske vještine u kontroli lopte, iniciranju kontakta te završavanju oko obruča (4/4 penali). Očekivao sam da će možda Snyder prilagoditi svoju obranu picka i izlaziti više na Paula s Gobertom ali nije se dogodilo. Imali su Jazzeri zavidnu kvotu switchanja ali Paul je i to nemilosrdno kažnjavao.

Ostala igra Clippersa svodila se na povremene izolacije za Griffina (koje su u Uti odlučili udvajati ako je Griffin u postu i igra leđima iako je Diaw odradio dobar posao 1 na 1), „trkačke rute“ za Redicka i povemene pokušaje high-low igre Griffina i Jordana. Jazz igra svoju metodičnu sporu košarku gdje cijede vrijeme što više mogu, uglavnom su zastupljeni horns setovi s Diawom i Gobertom kao mantinelama i puno kretanja bez lopte Hooda i Haywarda. Druga varijanta je s Haywardom i Hillom kao primarnim kreatorima u kojima posebno ovaj prvi vrti pick s Gobertom i uzima mid-range šuteve koje Clippersi baš kao i Jazz ostavljaju otvorenima.

Prva četvrtina je tako pripala Clippersima čisto na račun Paulove genijalnosti i naštimane nišanske optike.


U drugom periodu klupa Clippersa je napravila odličan posao, posebno Rivers koji je zabio 9 i nije mogao promašiti sve što je uzeo a Clippersi su specijalno ciljali Diawa kojeg je Rivers probijao na svakom preuzimanju i tako koristio missmatch.


Kod Jazza loptu previše u rukama imaju Joe Johnson i Ingles. Mislim, ovaj drugi je napravio dobar posao i sa svojih 10 poena u drugom kvoteru držao je Jazz u priključku ali kada već igraš small ball s Whiteyjem/Gobertom na petici, Inglesom i Johnsonom na 3 i 4, i dva beka Hood/Burks i Exum onda daj loptu bekovima, raširi u kornere Johnsona i Inglesa i vrti pick. Ingles je jako dobar s tricom ove sezone, šteta je ne koristiti taj talent, a može poslužiti kao i sekundarni kreator. Međutim, ne želiš mu povjeriti ključeve cijelog napada a tako je izgledalo sinoć, kao da je Ingles uz Haywarda ključni igrač njihovog napada. Ok, Burks, Exum i kompanija ne ulijevaju ništa više povjerenja ali barem je prirodnije da bek vrti napad a bolji šuter koji trice ove sezone šutira 44% je u korneru. Ovako staviš Burksa ili Exuma na stranu bez lopte i ne dobiješ baš puno. Kako to izgleda kada ima previše Inglesa i Diawa:


Clippsi tako rade odličan posao koristeći missmatcheve po parketu preko raspoloženog Riversa i nemaju problema s puštanjem Iso Joe u izolacijama. 



Snyder mora vratiti Haywarda, Hilla i Goberta ali i nakon toga poteza Utah ne dobiva impuls što je već problem jer nema ni Paula ni Griffina u igri. Njihov napad je bezidejan usprkos svim šablonskim setovima i previše ovisi o Haywardu, Diawu ili čak Inglesu i Johnsonu dok je George Hill zakočen od Paula. Snyderu ne prolaze ni visoke ni niske postave iako miksa kao lud, Jazz se muči u oba smjera. Doc je ipak za završnih 5 minuta vratio startere ali zadržao Riversa u igri umjesto Mbah a Moutea i tako zadržao +7 na poluvremenu.

U drugom poluvremenu napad Jazza izgleda puno fluidnije. Naslutili smo to već po prvoj akciji Ute koja je stvarno dobra bila a ovakvih akcija je bilo puno više i u nastavku:


Dogodilo se to da su bekovi uzeli malo više loptu u svoje ruke, za početak Hill koji je u trećoj zabio 12 uz 5/5 realizaciju. I Hayward je bio puno agresivniji u kreaciji, dok je standardno dobar bio Ingles, barem na tom dijelu parketa. Primjećujete možda da ne spominjem previše Rodneyja Hooda koji je igrao sinoć ali kroz cijelu utakmicu se mučio s osobnim pogreškama. Uglavnom, Utah je stalno tu, na 2 posjeda od Clippersa a sve što ih sprječava da potpuno preokrenu momentum je Paulova "klinika",opet je zabio 10 poena. Clippersi očekivano padaju kada iz igre izlaze Paul i Jordan, indisponirani i zatvoreni Griffin nema šanse sam izgurati napad što daje Jazzu dovoljno vremena da prijeđu u vodstvo. Blake Griffin u trećoj je ostao bez poena.

U četvrtoj je Utah na +8 u jednom momentu, a naravno da Rivers nema ni Griffina ni Paula s klupom (kako je igrao Blake možda i bolje).  Konačno je i obrana Clippersa na perimetru u ovoj četvrtini popustila. Crawford i Felton napravili su ozbiljne greške što su Jazzeri kaznili:


Ovo je praktički prelomilo utakmicu. Prvo pogledajte kako Crawford „puši“ fintu i ide u krivu stranu, pomoć dolazi ali to ostavlja Exumu dovoljno prostora za otvoren šut. U drugoj situaciji Hayward stavlja tricu iz picka koju je specijalizirao ove sezone – Felton i Jordan ne nude nikakav otpor.

Međutim, Jazz ne bi bio Jazz da skoro +13 iz četvrte nisu prokockali u clutchu kada se njihov napad vratio starim navikama (lani su uz Sunse i Sixerse bili najgora clutch ekipa). Za početak su u obrani napravili nekoliko gluposti i dopustili Jordanu par laganih poena, nešto je zabio Griffin, a u napadu su opet zaigrali statično. Snyder drži u igri Johnsona na četvorci i uglavnom kroz njega i Haywarda vrte igru kroz izolacije. Clippersi ih tu dobro zatvaraju. Jazz se ipak spašava kada su se vratili fluidnijim akcijama. Centralni 1-5, 3-5 pick and roll s Iso Joeom koji vreba uz baseline i Inglesom u korneru. S takvom akcijom je prvo Johnson zabio za +6, a onda je u svom stilu zabio sulud šut iz desnog kornera kojim je riješio utakmicu.

TAKEAWAYS

Stats

Utakmica je odigrana na 87 posjeda što je brutalno brutalno sporo čak i za Jazz koji je posljednji po paceu i svoje utakmice igra na 90 posjeda. Clippersi igraju brže, na 96, ali i to je ispodprosječno. Ovo je stil koji odgovara Jazzu koji rekao sam igra sporo, metodično, kroz visoke igrače pouzdavajući se u svoj obrambeni identitet.
Usprkos sporom tempu obje ekipe su bile suludo efikasne. Ofanzivni rejting Jazza bio je čak 131, onaj od Clippersa 124. Prvi su iz igre šutirali 52%, za tricu 66%, a drugi 50 i 40%. Jazz je bio nešto bolji u skoku, poenima iz reketa i second chance poenima, Clippersi su imali malu prednost u tranziciji.

Gdje je Blake?

Bacio sam pogled na Griffinove utakmice protiv Jazza tijekom sezone. U prvoj je zabio 18 uz 10 skokova (7/14 realizacija), u drugoj prije mjesec dana imao je 26-10-6 brojke uz realizaciju 11/18. Tu zadnju nisam gledao (što ću svakako napraviti pred playoff pa usporediti što se sinoć dogodilo i u čemu je razlika) ali sinoć sam uočio tri stvari: 1) Clippersi su općenito igrali premalo kroz njega. Imao je nešto izolacija, ali nedovoljno recimo 2 na 2 igre s Jordanom ili pick and popa s Paulom; 2) Utah ga je sjajno branila, bilo preuzimanjima bilo udvajanjima, a dobar posao i 1 na 1 su odradili Diaw, Johnson i ostali 3) Clippersi su zbog Jazzovog stila igre ostali bez laganih poena, a znamo kako je Blake jak u kreiranju takvih poena i finiširanju iz tranzicije

Jingles paradox

Obožavam ovog igrača još otkad je u Europi igrao i ove sezone je jedan od najboljih „ljepila“ u ligi. Odigrao je sjajnu scorersku utakmicu, zabio 18 uz sjajnu realizaciju, 4 skoka, 2 asista. Svatko tko nije pozorno gledao utakmicu neće vidjeti problem u njegovoj partiji sinoć. Ja vidim dva: 1) Redick ga je ubio i Ingles definitvno nema noge da prati najboljeg off-ball šutera u ligi. Pojma nemam zašto mu je Snyder uopće nametao tu rolu. Hayward bi bio bolja opcija ako već znamo da J.J. igra sa starterima. Njegov +/- sinoć bio je negativan, čak -12; 


2) Jazzova igra jako puno ovisi o Inglesu kao šuteru, sekundarnom ili primarnom kreatoru. O tome sam već pisao gore, nisam siguran da Jazz može napraviti ozbiljniji rezultat s ovakvom podjelom rola. Ali trenutno je situacija takva, Snyder očito nema bolje rješenje i vidjet ćemo može li se Inglesova renesansa prenijeti i u doigravanje.

Exum, Gobert, Hayward

Ohrabrujuće je ono što gledam od Exuma u zadnje vrijeme iako baš i nema previše vremena igrati s loptom u rukama. Protiv Oklahome je bio odličan, baš dobar. Vidjelo se da ima eksplozivan prvi korak, da je vrhunska atleta a ima nade da bi i šut mogao popraviti. U 7 utakmica ožujka realizacija trice je 7/19.

Gobert i Hayward su stupovi ove ekipe. O Rudyjevim obrambenim performansama ne treba trošiti riječi, ono što me veseli je i sposobnost razigravanja s visokog posta koji dobiva. Nakon par sezona pod Snyderom i shematiziranih akcija u koje je uključen jednostavno je stekao automatizam i dobru intuiciju u razigravanju, bilo cutera bilo šutera na perimetru.

Hayward je također priča za sebe. Strahovit napredak kao šuter, kreator, defanzivac, lider (preporuka za odličan O`Connorov tekst). Volim ga gledati u pick and rollu kada je agresivan jer ne vidi samo koš nego ima bezbroj rješenja: podvaliti loptu centru, dignuti se s mid rangea, uzeti tricu, pronaći šutera na weak sideu… Kompletan igrač. Sljedeće što me zanima kod njega je kako će se ponašati u playoffu gdje nema iskustva.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa