Preskoči na glavni sadržaj

SHIPPING UP TO BOSTON

„Dobar dan, ja sam NBA – kraljica zabave – opet sam vam pripremila iznenađenje“

U zao čas kraljice zabave. Umjesto da razbijam glavu Eurobasketom (i mogu li Finci, nošeni frenetičnom atmosferom 14 hiljada ljudi u Hartwall Areni, u skupini smrti doći barem do četvrte pozicije ili će im Poljaci na leđima Przemyslawa-jedem-malu-djecu-Karnowskog pokvariti party) krajem osmog mjeseca, kada se apsolutno ništa ne bi trebalo događati u ligi, ja ipak moram nešto napisati o tradeu koji se dogodio na relaciji Boston-Cleveland.


Zanimljiv je ovo posao na više razina: 1) Povijesnoj – nikada ekipe koje su se srele u finalu lige ili finalima konferencije nisu trgovale na ljeto; 2) Košarkaškoj – glavne uloge su pripale igračima koji igraju iste pozicije, ali uključeno je (direktno i indirektno) i još nekoliko sporednih likova koji će imati svoje role u novom kontekstu. Slijedi proces taktičkog i ostalog uigravanja; 3) Uredskoj – Ainge i Altman, svatko vođen svojom idejom, upravo su krenuli bacati karte na stol. Moguće je da će proći više od pola godine dok karte ne padnu i dok ne vidimo tko je blefer, a tko pravi kockar.

O ovoj prvoj točki ne bih, to je usputna zgodna digresija. Zato ću prije prelaska na najvažniju drugu, kratko se osvrnuti na GM točku zbog koje mi se trenutno čini da su, barem s ove točke gledišta Cavsi nešto bolje prošli.

Koby Altman je naslijedio Davida Griffina u situaciji kada je franšiza glatko izgubila u finalu, kada je momčad dosegla svoj vrhunac, kada su sve glasnije najave da James odlazi u LA, i za čijeg mandata drugi najbolji igrač ekipe ultimativno traži odlazak. Ovo posljednje je upravo i razlog zašto je Irving tradean. Fora je što nitko nije očekivao da će to biti Boston, ekipa s kojom su Cavsi već zakazali dejt tamo negdje pred početak ljeta 2018. godine. Mogli smo očekivati primarno Sunse, možda Knickse, navodno su i Bucksi složili paket za Kyrieja, ali nikako Boston. Međutim, Boston je imao ono što je u cijelom ovom gore opisanom kontekstu franšize Kavalirima upravo trebalo: 1) Franšizni talent ili All-Star (Thomas) koji će Cavse zadržati konkurentnima i opet glavnim favoritima za osvajanje Istoka. To je nešto što franšiza mora ponuditi Jamesu ukoliko žele da ih uzme u obzir na ljeto kada bude odlučivao gdje nosi svoje talente. 2) Dubinu, to su dobili s Crowderom, polivalentnim krilom, na odličnom ugovoru (konačno jedan potpis Cavsa koji ne ide u smjeru napada nego obrane), i Žižićem koji nije impresionirao na Ljetnoj ligi, ali ne treba isključiti mogućnost da može popuniti rupu iza Thompsona (koji ionako počinje lagano dobivati simptome virusa poznatog kao kardashianitis). I 3) dobili su kakvo-takvo osiguranje za budućnost u vidu draft izbora, onog famoznog Brooklynovog picka 2018. koji je pripao Cleticsima. Taj resurs je malo izgubio na vrijednosti otkad su se Netsi ovoga ljeta ozbiljno pojačali i malo tko ih više vidi kao talog NBA lige. Recimo da im je samo glava iznad njegove razine.

Moj je stav da je Altman perfektno odradio svoj prvi veliki posao. Nakon ovog tradea, i barem na papiru, ekipa je i dalje konkurentna za vrh i novi okršaj s Warriorsima, mogu se nadati da će Netsi opet biti grozni pa će birati makar među top 5-6, i dobili su nešto dubine na deficitarnim pozicijama 3 i 5.

Na drugoj strani Aingeovi potezi izazivaju različite stavove. Na prvu, kada sam vidio da se trade dogodio, odmah sam bio mišljenja da su Celticsi ipak dali dosta resursa za igrača koji je htio otići. To mišljenje nisam promijenio. Butler, George, Cousins, Paul, svaki je priča za sebe gledano i kroz ugovore i situacije u franšizi, ali sva četvorica su otišli a da njihove momčadi nisu dobile nekakav grandiozni povrat. Pitanje je koliko su njih četvorica lošiji igrači od Kyrieja, jesu li uopće? U mom svijetu Ainge je dirketno izašao u susret Altmanu kojem je gorilo pod nogama da prije trening kampa trejda Irvinga i popravi kemiju u momčadi, ali i pronađe adekvatnu zamjenu. I pluuuuus, Ainge je zadovoljio sva tri zahtjeva Cavsa od gore koje sam spomenuo (All-Star talent, dubina rostera, visoki pick). I plus-plus, direktno je pojačao glavnog konkurenta u borbi za vrh Istoka.

Tako je odjednom poslovično škrti Ainge, nenadjebivi kolekcionar pickova i resursa, ispraznio svoje skladište (očito je da su mu svi ti silni pickovi postali prevelik teret. Drugi GM-ovi su jako oprezni kada trguju s njim i traže više nego što je realno). Kakva situacija… Ainge nam ne valja kada manično skuplja namirnice kao da se priprema za nuklearni rat, slaže konzerve u bunker 50 metara ispod zemlje i nema ih namjeru dijeliti s nikim. Nije nam po guštu ni kada se razbacuje svojim bogatstvom i na NBA tržištu se ponaša kao pijani Rus. Hejtersko društvo.

Vrijeme će pokazati, ali možda opet svi zajedno ispadnemo budale jer mislimo da je Ainge dao puno. U njegovom svijetu postoji možda neka druga logika koja bi išla ovako nekako… 

„Irvingu je tek 25, osvojio je titulu, a da još nije došao do svog igračkog vrhunca. Sigurno je u globalu gledano bolji igrač od Thomasa, zdraviji je od IT-a. Thomasu dogodine ističe ugovor i nismo mu ga spremni produžiti, barem ne ako tražena cifra bude oko 30 milijuna dolara.
Crowder je izvrstan timski igrač, na odličnom ugovoru, ali na vrata kucaju Brown i Tatum, tu je još i, gle čuda, Hayward. Žižić je danas samo backup centar (čak ne i u najboljem, nego idealnom scenariju) a barem je takvih danas lako pronaći na tržištu, plus imamo Baynesa i Theisa. Pick je vrijedan ali i Netsi su jači i vjerojatno neće biti u TOP 5 što bi nas natjeralo da razmislimo.“

Uz to, ne zaboravimo da je Ainge ovaj trade odradio bez pretjeranih emocija, nešto slično kao i ranije kada je pustio šampionskog trenera Riversa da odšeta u Clipperse, kada je razmijenio Piercea, Garnetta, Ronda… Bez previše razmišljanja i trunke sentimenta otarasio se Thomasa, ljubimca navijača i zaštitnog znaka ekipe od lani, Crowdera koji je već dugo tu i nezamjenjivi je bio starter, i picka na koji su navijači Bostona bili posebno ponosni, kao da su tifosima Lakersa drpili udarni transparent. Tako to radi pravi GM ako misli da je to dobro za momčad. Biznis i rezultat moraju biti ispred svega metafizičkog (iako su ponekad biznis i rezultat u čistoj koliziji).

Dajmo ipak bolju ocjenu Altmanu jer je on, gledano barem kratkoročno, odradio bolji posao. To nipošto ne znači da za par mjeseci možda Danny Ainge opet neće biti Big Dawg.

Pogledajmo još što će se događati na parketu.

Thomas je statistički gledano lani imao bolju sezonu od Irvinga.


MIN
USG
TS
EFG
FGM%AST
FGM%UAST
Thomas
33,8
34%
62%
54%
43,5
56,5
Irving
35,1
30%
58%
53%
30,4
69,6

Iz tablice je očito da je u napadačkom dijelu igre Thomas lani bio bolji od Irvinga jer je na veću potrošnju vezao i bolju efikasnost od Uncle Drewa. To nam pokazuju druga, treća i četvrta kategorija. Ono što je meni zanimljivije od toga su zadnje dvije kategorije koje (za neupućene) kažu kako je Thomasu bilo asistirano 43% svih poena koje je zabio. Na drugoj strani Irving je sam sebi kreirao skoro 70% svih poena koje je pospremao, odnosno servirano mu je samo 30% poena, što je velika razlika od 13%.

Razlika dolazi zbog prirode sistema u kojima su igrali. Thomas je igrao za Stevensa košarku života gdje mu je dana lopta da kreira iz picka i da bude apsolutni car četvrte četvrtine, ali isto tako igrao je jako puno praktički rolu beka šutera gdje bi se otvarao bez lopte sa slabe strane ili kroz blokove, najčešće u handoff igri s Horfordom. Ovako je to izgledalo:


Važan detalj u gotovo svim ovim akcijama – sve su išle na ruku Thomasu, doslovno na ruku jer su sve dizajnirane za Thomasov lijevi ulaz pošto je čovjek ljevoruk, logično. E sad, vidjet ćemo tek kako će se IT prilagoditi na sistem Cavsa gdje nema ovoliko fancy akcija i gdje ovisiš o samome sebi i sposobnosti da nešto kreiraš, kao što je bio slučaj kod Irvinga, ili, čekaš Jamesove povratne lopte i pospremaš otvorene trice. Thomas će svakako biti koristan kada ima loptu u rukama i napada iz klasičnog pick and rolla jer je malo bekova i centara koji mogu ostati 1 na 1 protiv njega a da kasnije ne pljuju prašinu. Uz to, mislim da će jako kvalitetno znati iskoristiti činjenicu da će obrane biti fokusirane na Jamesa i njegove ulaze što će mu otvarati prostor za napadanje iz spot-upa ili šutiranje otvorenih trica. Iako Love i Thompson nisu kvalitetni screeneri kao Horford Thomas-James i Thomas-Love 2 na 2 igra mogla bi biti ubitačna i novo jako oružje u reperotaru Cavsa, dok Thompson može loviti alley-oopove kada mu ih Isaiah baci.

U svakom slučaju, pratimo kako će se razvijati ova situacija za Thomasa u novom kontekstu gdje nije prvi u hijerarhiji po potrošnji, a ni trener nije tako kreativan da mu olakša. Kada projiciramo kako će Pizza Guy izgledati u Cavsima imajmo na umu još par stvari. Prvo da je iza njega najbolja sezona u karijeri i sada treba dokazati da je sposoban ostati na tom levelu. Hoće li itko biti iznenađen ako se ipak pokaže da je lanjska sezona bila vrhunac i ako iduće godine padnu i brojke i postotci? Ja ne. Drugo, iza njega je nezgodna ozljeda kuka koja bi ga mogla usporiti a dobar dio njegovog napadačkog arsenala ovisan je upravo o brzini. Thomas nije dribler, Thomas nema trikove kao Irving, Thomas je munja – sad ga vidiš sad ga ne vidiš i ovisan je o brzini i prvom koraku. Treće, ulazi polako u treće desetljeće života kada mali, nabijeni razigravači počinju kopniti i gube moć jer ih noge prestaju slušati. Četvrto, iako ni Thomas ni Kyrie nisu plus defanzivci Irving je kada ima dobar dan i posložen je u glavi ipak manje loš. Kyrie je imao u predzadnjem finalu sjajnih momenata u obrani protiv Warriorsa, i ako ništa drugo viši je. Pitanje za budućnost je: koga čuva Thomas u matchupu protiv Golden Statea?

Crowder je, rekao sam, na sjajnom ugovoru koji neće opteretiti financije Cavsa u idućim godinama, a istovremeno je i raznovrsno krilo koje može čuvati trojke i četvorke. Zadnjih godina nije imao baš uspjeha u defanzivi protiv LeBrona (tko je?) pa mu je valjda pao kamen sa srca kada je čuo da su od iduće sezone suigrači. Uglavnom, Jae se izvrsno uklapa u današnju košarku bez pozicija jer je dovoljno mobilan, jak i visok da igra pozicije 3 i 4. Nema kreativnu notu u svojoj igri, ali ako može kao i lani pogađati skoro 40% za tricu i dalje će ostati čisto bogatstvo s obzirom na ugovor (još 3 sezone i oko 22 milijuna dolara, ukupno. Nisam provjeravao ali vjerujem da je dao otkaz agentu ili ga drži zatočenog negdje na Aljasci). Nakon Rosea, Calderona i Jeffa Greena koji su dovedeni zbog napadačke igre, Crowder je napokon potez Cavsa u smjeru obrane, i za razliku od Thomasa njega itekako mogu zamisliti u matchupu protiv Dubsa, čak i kao startera. Tu će dobiti onu rolu koju je lani bezuspješno, a prije dvije godine uspješno odradio Richard Jefferson. I Lueu je pao kamen sa srca.

Žižić je ignorirano ime u ovom tradeu, nepoznati rookie ali dolazi na najtanje pokrivenu poziciju u Clevelandu. Lani su je krpali s Fryeom i Loveom, potpisali Boguta pa kapverdskog diva Tavaresa. Tavares pred početak kampa nema garantiran ugovor, Žižić bi mu mogao smjestiti i otkaz ako ga nadigra kroz pripreme i brzo se aklimatizira na predatorski karakter lige. Ako ne, skupljat će mrvice ili se kaliti u Đi ligi.

Pick ne treba posebno spominjati, tu Cavsi nemaju ništa u svojim rukama, ali recimo da ga možda mogu iskoristiti tijekom trade deadlinea i dodatno pojačati momčad ako to situacija bude nalagala i ovisno o tome kako će Netsi plivati.

Boston je definitivno izgubio na dubini. Od lanjskih startera ostao je samo Horford. Od igrača koji su igrali nekakve ozbiljne minute lani ostali su samo Horford, Smart, Brown i Rozier što je potpuni kuršlus za ekipu koja je lani igrala finale. Ili možda nije? U zadnjem tekstu na Ispod Obruča pisao sam kako su Hawksi trebali razjebati onu petorku Teague-Korver-Carroll-Millsap-Horford ono ljeto kada su igrali finale konferencije. Nisu, pa su na kraju svi odšetali za vreću govana. Treba imati muda razbiti ekipu koja je sjajno funkcionirala i igrala finale. Budenholzer i Ferry se nisu usudili, ali zato i nemaju pedigre lucidnog GM-a kao što ima Ainge. On je napravio upravo to. Upao je s mačetom na ovaj roster i iskasapio ga, svjestan da je to-to, ekipa je dosegla vrhunac i treba misliti na budućnost. Ali ne samo to, nego je i pored toga doveo klasne All-Star igrače. Navijači tuguju jer nema više fajtera Bradleya, Crowdera, Mr. Fourth Quartera i bijelog brata Zellera. Ali Ainge je očito nešto pametniji i dva koraka ispred ostalih. Da, izgubili su dubinu i simpatične startere ali su dobili franšizne talente oko kojih možeš graditi šampionsku ekipu (možda). Zapravo, čekaj, jesu li izgubili na dubini? Na jedinici imaju Irvinga, Roziera i Larkina; na bokovima su Smart, Tatum, Brown, Hayward, Ojeleye, a visoki su Horford, Morris, Baynes i Theis. Možda će kroz regularnu sezonu neka od imena koje su izgubili nedostajati, ali u playoffu, kada se rotacija skrati ekipa će imati taj luksuz da utakmicu završavaju Irving i Hayward. Celticsi odrastaju, prolaze kroz preobrazbu i nema u tome ništa loše.

Dobro, tu još treba vidjeti kakav će biti rast iznutra i koliko su na sebi ovog ljeta radili prvenstveno Smart i Brown, onda i Tatum, ali o tom potom.

S Irvingom su Celticsi dobili jednako velikog mudaša i mangu koji se ne boji uzeti loptu i završiti utakmicu u korist svoje ekipe. Dobili su jačeg haklera nego što je bio Thomas, i za mene ipak boljeg strijelca koji, opet ponavljam, ima tek 25 godina i ispred njega su najbolje igračke sezone. Promjena konteksta i nova ekipa će mu sigurno odgovarati. Pitanje je samo njegovog karaktera, želi li se on podrediti dovoljno ekipi, ali i treneru jer je Stevens naviknut na status zvijezde. Za razliku od Thomasa Irvinga vjerojatno nećemo puno gledati u handoffu, ali hoćemo u kretanjima kroz blokove da bi se otvorio na trici, to je jedan segment u kojem on nije bio iskorišten dovoljno u Clevelandu zato jer mu je lopta konstantno bila u rukama.

Što se njegove obrane tiče definitivno će ga biti lakše uklopiti, ili sakriti, nego Thomasa. Ali ako to i ne bude slučaj, Smart, Brown i Hayward se mogu pobrinuti za prljavi posao.

Na kraju balade, gledajući kompletnu situaciju bolja ocjena ide za Cavse kojima je prijetio totalni raspad a ovako su, barem trenutno, zaustavili to. Istina, Kelti su dobili sjajnog i dokazanog igrača ali su pomogli i svojoj direktnoj konkurenciji na Istoku. To je nijansa koja ipak odlučuje da trade ne proglasimo win-winom, sve dok budućnost ne pokaže drugačije.

A sad, Eurobasket… Ponitka, I`m cooooomiiing!

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa