Preskoči na glavni sadržaj

BLAZERS - RAPTORS

Na meniju za gledanje jutros su bile četiri utakmice, a izbor koju pogledati nije bio pretežak. Peti (Toronto) protiv osmog (Portland) napada, duel dvojice Carlisleovih pomoćnika iz šampionskih Mavsa, od kojih je jedan bio napadački koordinator (Stotts), drugi defanzivni stručnjak (Casey), i naravno, rosteri i stil igre koji obećavaju uzbudljivu košarku. Nije bilo druge nego uzeti A4 list i ispisati obje strane bilješki tijekom gledanja. Moram malo ubrizgati života blogu i zadovoljiti svoju potrebu za pisanjem ali i 40-ak vjernih posjetitelja svaki dan.

1.Q.

Petorke nisu bile standardne. To da nema Carrolla već duže vrijeme kod Kanađana je stara vijest, ali evo drugu utakmicu zaredom propušta i James Johnson (gležanj), a drugu starta Norman Powell. Casey je odlučio ne dirati se u klupu i uigrane rotacije i u petorku pa Rossa ostavlja na klupi. Ni Blazersi nisu bili kompletni. Out je Vonleh (također gležanj) pa se i Stotts odlučio isto kao i Casey za graničnog igrača rotacije. U vatru je upao Harkless, što je značilo snižavanje petorke i nominalni small ball s njim i Aminuom kao dvojicom small forwarda.

Jako me zanimalo kako će treneri rasporediti obrambene zadatke. Stotts je tu bio u malo većim problemima (kroz cijelu sezonu je) jer nominalno McCollum i Lillard kao defanzivno nepouzdani idu na dvojicu odličnih kreatora – Lowryja i DeRozana. Da sam ja Stotts Lillarda, prvog strijelca, bi odmarao u obrani na Powellu, McColluma kao malo krupnijeg igrača bacio bi na Lowryja a Harkless ili Aminu su na prvoj opciji protivnika – DeRozanu. U startu utakmice Sttots je razmišljao drugačije pa je Lillard dobio Lowryja, McCollum DeRozana a Harkless Powella. Aminu je bio na Scoli. Naravno da Lillard i C.J. nisu imali nikakvih šansi i da su im Lowry i DeRozan radili što su htjeli, posebno ovaj drugi se iživljavao na McCollumu koji mu nije dorastao, ni visinom ni brzinom. Nominalno dvojica najboljih obrambenih igrača ostali su bez posla. Harkless je bio nebitan na parketu jer je Powell bio nebitan u napadu Toronta, a Aminu je bio nebitan zato jer Scola u ovom Torontu nije post opcija nego doslovno stretch četvorka ili u najboljem slučaju stretch element s vrha reketa pa neke velike potrebe da na Scoli držiš najatletičnijeg i najboljeg defendera baš i nema. Stottsu je to tek kasnije došlo do glave pa je obrambene zadatke zamijenio McCollumu i Harklessu, a Dominikanac je odradio nešto bolji posao na DeMaru.

U napadu Blazersa Lowry je bio na Lillardu, DeRozan je odmarao najčešće na Harklessu a Powell se bavio McCollumom, dok je Scola na oku imao Aminua. Možda je Casey mogao Scolu prebaciti na napadački bezopasnog Harklessa, ali s obzirom na DeMarovu potrošnju u napadu i činjenicu da Aminu nije napravio štetu Scoli nema mu se što prigovoriti. Dok su Raptorsi uglavnom napadali kroz iso akciju dvojice bekove, Blazersi su to odrađivali standardno na svoj način. Motion napad koji počinje iz picka s Plumleejem, a akcije vrte Lillard i McCollum. Nevolje prve počinju za Valanciunasa koji nakon 20 sekundi igre radi osobnu pogrešku, Casey ga povlači zbog mjere opreza a u igri je Biyombo. Što u biti nije katastrofalan obrambeni potez jer Biyombo ima noge za braniti pick igru Blazersa i popratiti Plumleeja koji ove sezone igra jako dobro kao pick and roll finišer. Problem je na napadačkom dijelu terena gdje je Biyombo igrač manje ako ne skuplja napadačke skokove.

Zato se Casey nakon samo par minuta Biyombove akcije odlučio opteretiti obranu Blazersa s Pattersonom umjesto njega. Sada na perimetru vise dvije stretch opcije Raptorsa što je sjajna vijest za Lowryja i DeRozana da još snažnije jurišaju u reket. Tako Raptorsi s +1 dolaze na +7, spread formacija funkcionira odlično, ali ne dugo. Lillard i Aminu ulazima i poenima na obruču kažnjavaju manjak pravog centra u reketu i seciraju bez problema konzervativnu obranu Raptorsa što je samo po sebi problem. Zašto? Oba trenera su zagovornici standardnih konzervativnih obrana s centrima parkiranim u reketu, bez puno presinga po perimetru. Samo Utah, Memphis i Charlotte ove sezone primaju manje poena u reketu od ove dvije ekipe, ali zato pušta perimetar. Samo Wizardsi, Sunsi i Pelicansi dopuštaju bolje postotke s trice od Raptorsa. A između njih na 4. mjestu i Blazersa na 6. mjestu smjestio se Denver. E pa ako si počeo puštati u reketu a to ti je obrambeni stil znači da je vrijeme za promjene. Casey brzo vraća Valanciunasa i sada s Pattersonom ima dobar combo pod košem. Da ne govorim kako su JonValu Blazersi servirali toplo predjelo nakon hlađenja na klupi u vidu Davisa i Leonarda. Visinom obojica podsjećaju na centre, iako masom, vještinama i stilom igre ni jedan ni drugi nisu centri, a to redovito dolazi do izražaja u susretu s pravim teškašima kao što je Litavac.


Zadovoljstvo da pazi na Valanciunasa dobiva Leonard, a Davis se kao hitriji igrač i bolji help defender bavi Pattersonom. Leonard je u ovom srazu prošao kao i njegovi kolege bekovi. Valanciunas ga je razbacivao po reketu. Raptorsi su ga uključili u pick, hranili ga loptama u post i Meyers nije imao šanse. Da bi bilo još gore po njega, kada je Davis preuzeo Valanciunasa Patterson mu je stavio tricu zato jer je ovaj zakasnio na rotaciju (čitaj: nema noge za closeoute). U obrani Raptorsi paze na Lillarda s Josephom i Lowryjem, ali ni Damian se nije iskazao u ovoj utakmici. Dobro što nije bio šuterski na razini, ali nije bio ni kao slasher i finišer na obruču, što je općenito njegova mana otkad je došao u ligu, makar je lani imao lijep postotak finiširanja oko obruča (64%). Leonard kao stretch element također je podbacio, prvu četvrtinu je završio sa šutom od 25%. Raptorsi na kraju prve vode 37:25, DeRozan je ubacio 12 poena uz 3 asista, u potpunosti kontroliraju utakmicu, i odmah se vidjelo da Blazersi ovdje nemaju oružja za preokrenuti ovaj neugodni matchup za njih u svoju korist.

2.Q.

Stotts u svakom periodu utakmice na parketu uvijek ima Lillarda ili McColluma a pravilo je da McCollum počinje s klupom u drugoj četvrtini. Uz njega su Crabbe i Henderson, a u reketu Davis i Leonard. Casey radi istu stvar s DeMarom i Kyleom. Lowry i Joesph su bekovi, Ross i Patterson krila, a JonVal počinje drugu četvrtinu i upravo on opet svojim neredom koji stvara u protivničkom reketu tjera Stottsa da povuče iz igre oba svoja centra a vrati startnu kombinaciju Aminu-Plumlee.

Valanciunas svejedno ostaje zagonetka za centre Blazersa. Bilo mi je prekomično gledati kako se Plumlee u napadu pokušava gurati s njim u postu i odbija se od njega kao da je ovaj trampolin. U ovim momentima Lowry-Jonas 2 na 2 igra je osnova napada, Ross se priključuje s tricama i dugim dvojkama, a u obrani Jonas drži reket pod kontrolom, dobro pokriva pick McColluma i Plumleeja, a Lowry i Joseph rade dobar posao na kreatorima Blazersa, McCollumu i Hendersonu.

Međutim, upravo Henderson i Crabbe donose dobru energiju s klupe u obrani, nešto što kombinacija s Lillardom i McCollumom teško može donijeti. Blazersi igraju puno čvršće s trojcem Crabbe-Henderson-Aminu, kontroliraju skok, pa im se otvorilo i u napadu. C.J. konačno koristi prostor sa slobodnih bacanja koje Valanciunas ostavlja nebranjenim nakon picka, Aminu i Gerald  pogađaju trice, pa se za Blazerse groznih -16 pretvorilo u samo -9. Casey traži nova rješenja i umjesto Valanciunasa koji se potrošio na parket opet baca Biyomba ali vraća i DeRozana umjesto Rossa. Ali s Biyombom u sredini koji niti donosi napadački talent kao stretch opcija, niti kao primarni strijelac DeRozan muku muči s ulazima u reket pa Portland uspijeva doći i do -6, a na poluvremenu je +8 za goste.


3.Q.

I u trećoj četvrtini Blazersi su ostavili bolji dojam od Raptorsa, ali nisu imali dovoljno oružja za preokrenuti utakmicu premda su stalno bili tu negdje. Ovaj put Stotts se ne zajebava. Harkless je odmah na DeRozanu što izgleda jako dobro a čak i Plumlee žilavošću dobro parira Valanciunasu. Toronto upada u svoje klasične probleme, zbog kojih opet vrlo vjerojatno ništa neće napraviti u playoffu, a to je da Lowry i DeRozan igraju previše 1 na 5. Od 18 šuteva koje su Raptorsi uzeli u četvrtini čak 14 su uzeli njih dvojica. I nisu ih loše realizirali, ali ostatak momčadi je bio bezopasan, a njih je u takvim momentima lakše braniti. Blazersi su odigrali oku puno ugodnije, Lillard i Crabbe (jako dobra šuterska utakmica) pogađaju svoje šuteve ali opet se Blazersi ne uspijevaju potpuno približiti Torontu i okrenuti momentum na svoju stranu. Jednostavno su Lowry i DeRozan uvijek uspijevali zabiti više od njih. Osim toga, Lowry je do kraja treće pogodio 5 trica, Lillard niti jednu. I tu svakako leži jedan od razloga zašto Portland nije uspijevao okrenuti utakmicu..

4.Q.

S McCollumom za volanom Portland dolazi početkom četvrte na samo -3. Njemu se u napadu pridružio Leonard koji ovaj put kvalitetno koristi prostor koji mu Raptorsi ostavljaju. Ali opet, kada se Portland malo približi Raptorsi daju gas i vrate kontrolu utakmice u svoje ruke. Opet se pojavio Lowry s tricama, Ross je pogodio svoje šuteve i tu je utakmica gotova jer gosti rade seriju 10:0 i sada je +13 za Toronto. Utakmica je gotova, Lillard svoju prvu tricu stavlja na 6 minuta do kraja. U zadnje 3 minute Blazersi su imali još jedan pokušaj da se vrate u utakmicu, dvije trice ubacuju Lillard i McCollum ali Toronto iskusno završava utakmicu.

Stotts izgleda na kraju može žaliti što je razigrao DeRozana u startu, s McCollumom kao čuvarom, jer je to jedina četvrtina koju su Raptorsi dobili i to uvjerljivo, Blazersi se iz tog minusa nisu vratili. Naravno da to nije jedini razlog. Lillard je većinu utakmice odigrao u lošem šuterskom ritmu ali je bio raspoložen kao dodavač. Obrnuto od Lowryja koji je zabio sve živo, ali na 8 asista imao 7 turnovera.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa