Preskoči na glavni sadržaj

GOLDEN STATE - OKLAHOMA: 5 ZAPAŽANJA

U razmaku od samo 20 dana Golden State Warriorsi porazili su tri izravna i najveća konkurenta za naslov. Redom su padali: Cleveland, Spursi i Oklahoma. U istom periodu nanizali su još nekoliko respektabilnih skalpova: Bullsi, Pacersi, Mavericksi, Wizardsi.

Mišići su pokazani a sila demonstrirana upravo protiv pretendenata za titulu koje su Dubsi našamarali ukupno 72 razlike. Najbolji dojam od njihovih protivnika ostavili su posljednji u nizu – Thunderi, koji su pokazali dosta slabosti ali i povukli nekoliko zanimljivih taktičkih poteza kojima su donekle usporili nezaustavljivi stroj Golden Statea. Evo nekoliko zapažanja s te utakmice.

Obrambeni zadaci

Kada su Warriorsi kontrolirali loptu Billy Donovan je odlučio da Russell Westbrook bude smetnja Stephu Curryju, Dion Waiters koji je počeo u petorci zbog ozljede Andrea Robersona pazio je na Klaya Thompsona, a najvažnija novost je bila ta da Kevin Durant čuva Draymonda Greena, a Serge Ibaka imao je nezahvalan posao da pazi na Harrisona Barnesa.

Donovanu je sasvim jasno da Warriorsi veliki dio problema suparnicima stvaraju zbog pick and rolla Curry-Green koji je neobranjiv iz razloga jasnih svima koji su pogledali jednu utakmicu Golden Statea pa ih neću posebno spominjati. Da bi otežao razvoj 2 na 2 igre Curryja i Greena Donovan i Oklahoma su se odlučili taj pick preuzimati pa bi Durant ostajao na Stephu, a Westbrook protiv Greena. To je čini se dosta usporilo Warriorse u napadu. Curry je utakmicu završio 10/26, Green se također mučio, a šutirao je 3/9 iz igre. Warriorsi su navikli da ekipe ovu njihovu igru 2 na 2 brane udvajanjem Curryja što Greenu ostavlja mogućnost da razigrava tricaše oko sebe ili postiže trice ako se odluči za pop umjesto rolla, ili ako ekipe (ne daj Bože) idu ispod bloka da Curry ima i previše vremena da se namjesti na tricu nakon čega je ishod šuta sasvim izvjestan.

Ova strategija Oklahome pokazala se izvrsnom iz par razloga. Prvo, Curryju nije ostavljano puno prostora za šutiranje trica. Drugo, ovo nije bilo klasično prezimanje Curryja u kojemu protiv njega ostaje ne baš mobilan krilni centar. Ovaj put je protiv sebe imao jako dugačkog i pokretljivog Duranta koji ga zbog fantastične kombinacije fizikalija i atleticizma može paziti u izolaciji, smetati na šutu ili ispratiti njegov ulaz. Green nije fizički superiorniji prema Durantu, to je treća važna stvar. Durant ga može braniti u postu, može ga pratiti na ulazu. Isto vrijedi i za situacije kada je Westbrook preuzimao Greena a Durant ostajao na Stephu. Mislim cijela ideja pick and rolla kao akcije je stvaranje missmatcha – visoki protiv niskog u postu ili niski protiv visokog u izolaciji. S obzirom da je Green puno puno opasniji kao sekundarni a vrlo često i primarni razigravač nego kao strijelac Donovan se mudro odlučio izazvati ga da ako može pobijedi Duranta i Westbrooka u postu što ovaj nije uspio jer nije pretjerano nadaren post strijelac, ali je recimo odradio dobar posao u skoku u napadu.

I dok su Thunderi fino riješili problem zvan 1-4 pick and roll Warriorsa problem za njih je nastao na relaciji Barnes-Ibaka gdje Kongoanac jednostavno nije imao šanse popratiti Barnesove kretnje po parketu niti pravovremeno izlaziti na njegov šut. Barnes je postigao 19 poena (8/14 šut, 3/6 za tricu) i jako dobro iskoristio povoljan matchup što nas dovodi do drugog zapažanja.

Visoke/niske postave Oklahome

Oklahoma je u utakmici potrošila previše vremena na visoke postave koje su uvijek uključivale dvojicu igrača koji se zovu: Steven Adams, Enes Kanter, Serge Ibaka. Čak 7 postava je dobilo 2 ili više minuta kod Donovana u utakmici, a samo 3 su bile pozitivne u Net Ratingu. Visoke post ve su upravo ono kako Warriorsi žele da ih napadnete. Kada ih tako napadnete oni će vas pretrčati, razvući će vašu obranu, pogodit će vam 5 trica u 3 minute, zabit će iz tranzicije nekoliko laganih poena i utakmica je gotova. Čak i ako imate dominantne low-post strijelce (a Oklahoma ih nema, Kanter je najbliže tome ali on donosi obrambene probleme sa sobom na parket) matematika je opet na njihovoj strani. Vaši post strijelci će iz 4 napada zabiti 8 poena, a Warriorsima je dovoljno iz 4 napada ubaciti 3 trice da budu poen ispred vas. A ne trebate sumnjati da vaši visoki igrači neće moći pratiti Barnesa ili Greena na perimetru.

Golden Statea se ne može poraziti visokim postavama (Spursi i Cavsi su očit primjer, a evo i Oklahoma), parirati im se može samo niskim. Samo takvih postava nije bilo ni za lijeka u utakmici. Zapravo jest, Donovan je petorkama s Durantom na četvorci dao ukupno 6 minuta. Čak 4 je dobila petorka s Kanterom na petici, Durantom na 4 i rezervnim igračima s klupe okolo njih. Ta postava je gle čuda bila pozitivna po Net Ratingu iako su im s druge strane također bile rezervne snage s klupe Dubsa.

Ostali smo ipak uskraćeni za možda i najbolju petorku koju Oklahoma može poslati na teren: Ibaka i Durant na visokim pozicijama, Anthony Morrow ili Kyle Singler na trojci, Waiters je na beku šuteru, a Westbrook je razigravač. Ovdje možeš vrlo lagano ukinuti onaj missmatch koji je Barnes imao protiv Ibake jer ćeš mu zalijepiti mobilnijeg igrača, Morrowa ili SInglera, ni jedan ni drugi nisu idealni obrambeni igrači („nisu idealni“ je preblag izraz) ali lakše će pratiti Barnesa od Ibake, Waiters i Westbrook paze na Stepha i Klaya, Duranta opet imaš na Greenu i opet možeš switchati 1-4 pick akciju Dubsa, a Ibaku imaš na Bogutu a to je ono što želiš zar ne? Ibaku što bliže obruču i reketu. Naravno da ni Kerr u tim momentima neće sjediti skrštenih ruku i da on može drugačije posložiti petorku a tu onda počinje trenersko nadmudrivanje i šahovska partija koja nadilazi potrebe ovog teksta.

Zašto Donovan nije pokušao s ovom taktikom ostaje misterij. Zato je pokušavao s tandemom Adams-Kanter, u kombinaciji sa Singlerom, Waitersom i rookiejem Payneom, što je potez ravan ludilu. Imao je tu kombinaciju Adams-Kanter u još 2 slučaja i dakako da su sve te postave protiv Warriorsa nastradale kao slatkiš u djetetovim rukama.


I Cavsi, i Spursi i Oklahoma će za dobiti Warriorse u playoffu morati itekako koristiti svoje najbolje igrače na poziciji broj 4 i zaigrati small-ball veći dio utakmice. Kawhi Leonard, LeBron James i Durant moraju biti spremni prihvatiti taj izazov ako si žele ostaviti šansu protiv Golden Statea.

Sumnjive rotacije

Oba trenera su se zaigrali u negativnom kontekstu s rotacijama. U ulomku prije sam opjevao jednu Donovanovu, što ne bi bio problem sam po sebi da se pokazala uspješnom. Trener Oklahome je tu postavu bez Westbrooka ili Duranta poslao početkom druge četvrtine, a njih su uigrani i bolji igrači s klupe Warriorsa glatko porazili. Inače, postava bez KD-a i Russa klasična je postava Donovana koju on na parket šalje početkom druge četvrtine kroz cijelu sezonu. Takve petorke jako loše prolaze protiv iole boljih klupa pa je vrijeme da Donovan razmisli da kroz 48 minuta stalno na parketu ima Duranta ili Westbrooka. Možda je imao tu ideju sinoć pripremljenu za drugu četvrtinu ali su ga omele dvije osobne pogreške Westbrooka. Za četvrtu četvrtinu bolje se pripremio i s rezervnim igračima na parket poslao Duranta.

To je bio moment početkom četvrte kada je Steve Kerr na parket poslao također svoju petorku oformljenu od igrača s klupe koji su vrlo glatko ispustili veliku prednost iz ruku. To je opomena i za njega kako će stvari izgledati u playoffu, a nije prvi put da im se događa. I Warriorsi moraju imati svih 48 minuta na parketu jednog od dvojca Klay-Steph. U prvoj četvrtini Kerr je imao Boguta i Barnesa s Leandrom Barbosom, Shaunom Livingstonom i Andreom Iguodalom i ta je postava odigrala sjajno protiv Oklahome, ali treba naglasiti da je i Oklahoma igrala s četiri rezervna igrača plus Adamsom.

Nema obrane za Duranta

Ne samo da Warriorsi nemaju igrača koji može efikasno braniti Duranta već ovaj problem ima cijela liga. Nisam siguran ni da je Kawhi Leonard taj. On ga je čuvao dobar dio serije prije dvije godine pa je Durant svejedno ubacivao 26 poena po utakmici uz dobre postotke, a Leonard je onda dobio nešto lakši posao i čuvao je Westbrooka dok se za Duranta brinuo Danny Green.

Durant je predobar šuter s distance koji se neće zapetljati u driblinzima i može šutnuti doslovno preko svakoga. Protiv toga obrane nema. Harrison Barnes nije imao šanse (i Barnes iako tehnički 3&D je puno više 3 nego D (defense-obrana)), a ni Iguodala. Iggy je MVP lanjskog finala dobrim djelom zbog obrane nad Jamesom, ali Durant nije James. Iggy je sjajan protiv tih bully scorera tipa LeBron, ali protiv čistokrvnog strijelca i igrača finese teško da ima šanse. Kao i bilo tko drugi u ligi, napominjem.

Dobro za Oklahomu da je tako jer ako Thunderi misle bilo što napraviti protiv Warriorsa Durant mora parirati Curryju kao  što je u ovoj utakmici.

Warriorsi su bolja ekipa

Kroz cijelu utakmicu imao sam dojam da su Warriorsi u ovom trenutku jednostavno bolji za klasu. I da se Kerr nije poigravao s postavama u zadnjoj četvrtini utakmica uopće nije trebala doći u neizvjesnost u zadnje 3 minute. Do tada, Golden State je vodio i 20 razlike u nekim periodima utakmice. I sve to na pogon role playera. Barnes je zabio svoje šuteve, pridružio mu se joker s klupe Marresse Speights, a standardno dobri bili su Livingston i Iguodala. Steph Curry nije baš bio u ritmu, neki šutevi koje on inače pogađa nisu ulazili. On i Klay Thompson ukupno su pogodili samo dvije trice (!?). Znači i Warriorsi imaju prostora za napredak.

Klupa Warriorsa tako je ubacila ukupno 42 poena, naspram Oklahominih patetičnih 17. Ovdje se ne radi samo o tome da je klupa na domaćem parketu uvijek prednost. Apsolutno ne, već se radi o tome da na klupi Warriorsa sjede prokušana i testirana imena na koja se u svakom momentu možeš osloniti. Na klupi Oklahome takvih imena nema i oni doslovno nemaju jednog igrača za kojeg mogu biti sigurni da će dati svoj doprinos.

Nisam siguran da im je rookie Payne ikakvo rješenje u ovakvim utakmicama. Dečko je uzeo 7 šuteva, pogodio jedan, u samo 12 minuta. Ibaka je recimo uzeo samo 5 šuteva za 35 minuta igre. U ovim utakmicama bi umjesto mladog Paynea ipak posegnuo za iskusnim D.J. Augustinom, koji neće dobiti utakmicu ali barem si siguran da će zabiti otvorene trice i da će vrtjeti siguran high pick and roll s Adamsom. I ako ništa drugo Augustin je dokazan instant strijelac s klupe. Osim Kantera koji se dokazao kao dobro skok oružje kada Warriorsi „krenu“ nisko ali i kao potpuni obrambeni „tudum“, Oklahoma na klupi nema poštenog igrača playoff rotacije.

Primjedbe

  1. Mislim da je vec sad izvjesno da se glavni izazivaci polako pripremaju za doigravanje sa njima i ne zele vec sad da otkrivaju niske petorke. Cak ocekujem i da Popovic pruzi solidne minute petorci sa lenardom kao 4, gdje bi naravno pazio Curry -ia a pritom bi West ostao bez bilo kakvih minuta. Sa druge strane Kerr nikako nije sposoban da se prilagodi bilo kom timu od njih ,ukoliko ga iznenade i uspeju parirati onoj najnizoj petorci sa Green-om na 5 onda ocekujem totalni krah warriorsa. Ljudi precenjuju Kerra i zaboravljaju kolike su njegove zasluge za ovo sto rade ratnici.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa