Preskoči na glavni sadržaj

OBRANA HARDENOVE OBRANE

Dok je sezona još mlada a pamćenje mi svježe evo koliko sam puta pogledao Rocketse:

vs. Miami

vs. Spurs

vs. Warriors

vs Oklahoma

vs. Memphis

vs. Dallas

vs. Knicks (drugo poluvrijeme)


Nisam njihov pretjerani fan ali kao zaljubljenik u košarku koju prakticiraju oni, Dallas i Sunsi kad god sam u prilici, i ako je suparnik na drugoj strani atraktivan volim pogledati te ekipe zato jer igraju napadačku košarku na poen više.

Ovaj GIF na kojeg sam naletio jutros dok sam švrljao po NBA novostima natjerao me da napišem nešto o Hardenu i njegovoj obrani koja već 2-3 godine izaziva podsmjehivanje javnosti koja kao i obično najčešće ne gleda utakmice nego ovakve video uratke ili slične materijale. Ali nema veze, svatko si daje za pravo da se ruga s njegovom obranom, koja uopće nije kriminalna kao što se nastoji prikazati.

Kobe Bryant i LeBron James DANAS nisu ništa bolji obrambeni igrači. Evo kako npr James ove godine prvo ne zna koga treba čuvati u tranziciji, a onda prolijeće pored Aldridgea nastojeći mu ukrasti loptu. Pa evo još jednom Jamesa kako je potpuno dekoncentriran i Ty Lawson prolazi pored njega kao pored stolice na 2:36.

Ovakve stvari u javnosti nisu pod povećalom jer ista ta javnost misli da je James i dalje član all-defensive petorke. A nije. Ni on, ni Kobe koji je također prije bio lockdown defender. Morali su u tridesetima promijeniti nešto u svojoj igri. Obojica su odlučili pomalo dangubiti u obrani kako bi smanjili tjelesnu potrošnju kroz sezonu. I to je ok, trebaš se prilagoditi, a ako sam možeš nositi napad kao što oni mogu (ili su mogli) onda neka treneri pokrpaju drugi kraj parketa s nekim drugim.

Ista stvar vrijedi i za Hardena. Kao i James i Kobe i on se kocka (gleda kako ukrasti loptu umjesto da stoji ispred protivnika), da ne trči previše po perimetru često Rocketsi preuzimaju igrače na pozicijama od 1 do 3, kao i James nekada prerano odlazi u tranziciju pa njegov čovjek ostane sam nakon skoka u napadu, flopa u obrani jer želi iznuditi chargeove, puni statistiku skokovima i trči pod obruč umjesto da digne ruku kada njegov igrač šutira, udvaja kada nema potrebe itd. Svu trojicu sam ove sezone vidio s ovim problemima.

Mogu se složiti i da je Harden prerano u mladosti odustao od obrane i da to nije dobar primjer drugim suigračima na parketu. Lider bi i kao primjer trebao biti uzoran na oba kraja parketa jer je on ogledalo franšize i najbolji igrač. Kobe i James su to njegovih godina radili, igrali su obranu.

E sad, ima i druga strana priče, a ona kaže da James Harden nije ni u pola toliko užasan obrambeni igrač kakvim ga se predstavlja. Više puta sam naglašavao kako two-way igrači uvijek imaju prednost u mojim očima ispred jednodimenzionalnih igrača, ali kada se pogleda realno koliko doista Harden može ponuditi obrani kada ga se cijedi u napadu kao malo koga u ligi. Vi možete postaviti pitanje kako su James i Kobe (koje sam uzeo čisto kao primjere dva igrača kojima se obrambeni minusi progledavaju kroz prste zbog starih zasluga, kao da se igra u 2008. g a ne 2014.) mogli. Teško mi je to uspoređivati zato što je James atletski i fizički super freak koji je u punom tempu mogao igrati utakmicu 48 minuta, a Kobe je najkompetitivniji manijak nakon Jordana koji je šetao ovom ligom. „Bradonja“ ili nema fizičke kapacitete za trošenje u oba pravca, ili trener to ne traži od njega (poznavajući McHalea nije nemoguće) ili ne želi. Ovo zadnje ipak bih odbacio jer je ove sezone pokazao da može igrati vrlo korektnu obranu.

U 6,5 odigranih utakmica Raketa koje sam pogledao vidio sam ipak kudikamo veće zalaganje Hardena nego prijašnjih sezona (u kojima opet nije bio toliko užasan kako ga se predstavlja). Nije mu problem istrčati obrambenu tranziciju (u ovom gifu od gore jasno je da traži charge ili želi ukrasti loptu), protivnici ga više ne ostavljaju iza sebe u prvom koraku, postavlja svoje tijelo u reket, ako preuzima gura se s višim igračima, čak i rotira inside-out, iznuđuje prekršaje u napadu, krade lopte i ima fine obrambene stop brojke. Definitivno svatko tko je pogledao 3 utakmice Rocketsa morao je ovo vidjeti ako je obraćao pažnju. Pa čak su i komentatori Rocketsa više puta naglašavali kako je popravio govor tijela u obrani i zauzima obrambeni stav kada se Houston brani.

Da se vratim na njegovu napadačku potrošnju. James Harden je igrač od 25 poena prosječno i za to vrijeme James Harden ne ćoškari u kutu nego igra s loptom i sve poene sam sebi kreira. 73% poena ove sezone je sam sebi iskreirao. Primjera radi, LeBron sam sebi kreira 60% poena, a Kobe 67%.

Ako ste čitali moju najavu sezone za Rocketse na ovom blogu tamo sam opisao koja je sve njegova uloga u napadu. Beverley ili neki drugi Pokemon poput Canaana samo prenese loptu preko centra i daje je u ruke Hardenu. Harden ima nekoliko opcija i na ovo se svodi cijeli napad Rocketsa: pozvati pick and roll i igrati 2 na 2 s Howardom, napadati obruč, dobiti batine (osim ako ne flopa) i iznuditi penale, sam sebi kreirati šut s poludistance ili trice i zadnje opcija i najčešća je igrati slash and kick igru kojom traži nakon prodora tricaše na perimetru koji opet kao i Howard žive od njega i njegovih prodora jer se obrana na njemu mora skupljati i zatvarati prolaze prema obruču.


Napad Houstona zove se James Harden, da skratim. I niste zato trebali gledati 6 utakmica kao ja da to vidite, nego samo jednu. Ako znate gledati.

To je ogromna potrošnja za jednog igrača. I da mu je trener McHale uspostavio neki drugi sistem igre u kojem se on toliko ne bi trošio u napadu, i u kojemu sva napadačka odgovornost ne bi bila na njemu, i u kojem bi Harden više bio egzekutor a manje kreator sigurno bi više toga dao obrani. Rocketsi neće zbog Hardenove obrane ostati bez naslova (hipotetski govorim), nego zato što previše ovise o jednom igraču koji sam stvara sustav umjesto da igra u njemu, a to je problem trenera.

Kao što sam rekao, bolji bi primjer trebao biti, ali zašto i mi (osim zbog nekakve netrpeljivosti prema njemu) tražimo od njega vrhunsku obranu kada čovjek ima 25 poena prosječno i 6 asistencija? Što je u kontekstu napada Rocketsa 40-45 poena po utakmici koje sam samcat James Harden izmisli. I zašto mu se onda prigovara obrana? Pa baš kao što Harden radi za Arizu, Howarda i Beverleyja u napadu tako i oni moraju raditi za njega u obrani. Ili da sada počnemo srati kako Ariza ne zna driblati i da je zbog toga loš napadač? Meni su tu stvari sasvim jasne, ali nisam gotov.

Stari su filozofi racionalisti davno rekli da osjetila varaju. Ja njegovu obranu ove sezone mogu gledati jednim očima, ti možeš drugima i zato nam treba idealan posrednik koji će razriješiti sve misterije obrane Jamesa Hardena, a to je dakako statistika, najbolji instrument pri procjeni nečije obrane. Nažalost, ostali smo od ove sezone bez Synergy scoutinga ali iskopao sam neke druge advance statse koji mogu procijeniti Bradinu obranu. I napominjem, odigrano je tek 15 utakmica, uzorak je malen, ali ipak kakav takav pokazatelj da stvari nisu baš onakve kakvima ih se šira javnost trudi predstaviti.

Prvo oni osnovni box score i ekipni pokazatelji. Rocketsi ove sezone primaju 91,7 poena prosječno (samo su Spursi bolji), a s trice dopuštaju postotak od 27% uspješnosti svojim protivnicima (Harden je ipak perimetar defanzivac jel) što je najbolji rezultat u ligi. 

Ako doista želite vidjeti koliko je neka ekipa uspješna u obrani ili napadu onda gledate ofenzivne (ORTG) i defenzivne (DRTG) napadačke rejtinge koji pokazuju koliko koja momčad prima poena na 100 posjeda. Zašto baš 100? Zato što ne igraju sve momčadi istim tempom. Neke igraju sporije, na 92-93 posjeda, neke na 102, pa da za sve bude jednako rade se projekcije na 100 posjeda. DRTG Rocketsa je 98,1 (primaju 98 poena na 100 posjeda), i samo su Spursi i Warriorsi bolji. Da je Harden očajan valjda bi bili lošiji od ovoga.

Što se Hardena tiče i defenzivnih box score brojki on tu ima 6,4 skoka (ako smo već picajzle ovo može biti pokazatelj većeg truda u obrani) i to je najveći prosjek u karijeri, i krade skoro 2 lopte po utakmici što je isto rekord karijere, kao i 0,9 blokada po utakmici. 

Još jedna stvar nam može pokazati da se više troši u obrani, a to su postotci. Koji su nikad manji u karijeri: 30% za 2 i 34% za tri. Nisu slučajni ili produkt loše fome nego većeg obrambenog angažmana.

Ako pogledamo njegov utjecaj na timsku obranu dok je na parketu onda Rocketsi s njim primaju 98 poena na 100 posjeda, a bez njega 100,4. Što nije nebitno, jer drugi unit Rocketsa predvodi Howard kao centar (što je uglavnom garancija dobre obrane, i sve Hardenove ili bilo čije propuste Dwight često zakrpa), a da je Brada baš tako kriminalan u obrani valjda bi njegova zamjena trebala popraviti njegov učinak.

Njegov +/- (kretanje rezultata dok je igrač na parketu) je +8,4 što znači da igra i ekipa nikada ne pate dok je on na parketu, ili da češće profitiraju nego gube.

Idemo sada na individualne statse.

Njegov individualni DRTG (broj poena koja momčad primi na 100 posjeda dok je igrač na parketu) iznosi samo 94,4.

Pa pogledajmo i onu najbezvezniju statistiku, koliko Houston prima poena s pozicije SG – prima 18,9 poena što je 7. najbolji učinak u ligi.

Idemo dalje. PER protivnika kada ih Harden brani i postotci šuta koje dopušta.

PER je player efficiency rating a u okvirima napredne statistike ne predstavlja i ne mjeri kao što se često misli produktivnost ili efikasnost igrača na parketu već zbraja pozitivne statističke brojke i oduzima negativne i uglavnom se koristi kako bi prikazao koliko je igrač produktivan, ali u napadu. E sad, PER Hardenovih protivnika ove sezone na poziciji SG iznosi 13, a prosječan PER jednog NBA igrača je 15, što znači da Harden do sada odlično brani svoju poziciju, iznadprosječno dobro. Opet napominjem da se ne uhvatimo ovoga kao pijan plota jer je sezona tek počela ali ovo su svejedno nekakvi trendovi koji se moraju pratit.


Na ovom linku možete vidjeti postotke i učinak koje Hardenovi protivnici koje on čuva ostvaruju na parketu. 
Najvažniji je ovaj NETDFG% skroz desno koji mjeri koliko Hardenov protivnik zabija i s kojim uspjehom kroz sezonu a koliko kada ga čuva Harden. Cilj je da brojka bude negativna ili jako niska i to su statsi najboljih defenzivaca u ligi. Overall (šut i uspješnost sa svih pozicija) iznosi -2,2, a pojedinačno po udaljenosti to također izgleda jako dobro.

I na kraju nam je ostao DWS (defenzivni win share) – koliko je Harden pobjeda donio svojom obranom, ili u koliko je pobjeda Rocketsa Harden sudjelovao sa svojom obranom, on iznosi 1,1 i po tome je najbolji u ligi.

Dobro, na ovo zadnje sam i ja odvalio od smijeha i jasno je da je i ova brojka ali i neke druge malo napumpane ili nerealne zato što još uvijek nemamo dovoljno inputa koje bi statsi preradili i dali nam bolje informacije. Ali usprkos tome, Harden je prosječan obrambeni igrač, nije rupetina Nijedna statistička kategorija koja je meni bila dostupna a koja se bavi obranom ne govori da je on užasan obrambeni igrač. I sljedeći put prije nego se narugaš nekom njegovom obrambenom propustu sjeti se koliko daje u napadu momčadi i koliko se na tom kraju parketa troši s obzirom da igra 38 minuta prosječno i zaslužan je za 45 poena momčadi koja prosječno zabija 96,7 poena.

I dalje će ostati često laka meta u izolacijama i pick and rollu, ali to nije nešto što Howard ne može popraviti, za to ga i imaju u momčadi. A „Bradonja“ je na početku sezone sam rekao da mora popraviti obranu, što znači da ipak odrasta i postaje zreliji. Uostalom, vidimo to na parketu.

A ovi GIF-ovi i video materijali s njegovom lošom obranom služe samo za skupljanje klikova ili lajkova pojedinim web stranicama i veća su povraćotina postali od „Policijske akademije“ koju na TV-u repriziraju svako 2 mjeseca.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa