Preskoči na glavni sadržaj

NBA 2014/15 SEASON PREVIEW - PLAYOFF TEAMS (EAST)

HEAT

Najbolja vremena su iza Heata. Šampionsku generaciju su rasturili Spursi debelo naplativši poraz od prije godinu dana. Tijekom prošle sezone sve je nekako vodilo prema tome da je Rileyjev projekt došao do kraja i da velika trojka više neće moći zajedno. Wade se mučio s koljenima i nestala je njegova eksplozivnost, James je bio pouzdan napadač i scorer, one man offense, ali je popustio u obrani, a Bosh je i dalje bio treća banana s potrošenim napadima role playera, žrtvovan na petici i perimetru da bi sistem funkcionirao. Eksperimenti s Beasleyjem i Odenom su propali, Battier i Haslem su doživjeli penzionerski regres i više nisu mogli pomagati, Chalmers se utopio u sivilo, a jedino su nešto i dalje dobivali od Raya Allena i Norrisa Colea. Istokom su svejedno lagano prošli i osvojili konferencijski naslov, ali tako istrošene Spursi su h dočekali na volej i precizno izbrisali s parketa od treće utakmice finala.

PLAYBOOK

Budući da Riley ne voli razbijati momčad, ne voli klasični rebuilding kroz draft, a ni rookieji mu nisu napeti, odlučio je usprkos LeBronovom odlasku zadržati nekakav kostur momčadi. Wade je prema očekivanjima ostao u klubu, na Bosha su potrošili ogroman novac kojima Rocketsi nisu mogli parirati, veterani poput Andersona i Haslema su također ostali, a novi igrači koji bi trebali donijeti svježine su Deng, McRoberts, Granger i Shawne Williams uz dodatak Napiera.

Gledao sam ih prvi put kroz cijelu utakmicu protiv Rocketsa i iako sam očekivao da će Spoelstra malo modificirati obranu i odustati od svoje trap obrane s visokim izlascima centara u obrani pick and rolla to se nije dogodilo. Dakako, protiv Rocketsa su tu ozbiljno nastradali jer ovi imaju majstora pick igre u Hardenu, izvrsnog rollera u Howardu. A kada Bosh izlazi visoko na protivničkog ball handlera u sredini reketa ostaje rupa koju je Howard koristio jer ga je preuzimao niži igrač, a onda kada Harden ne bi dodao Howardu u sredinu tražio bi korner tricaše što su pak Ariza i Beverley koristili nesmetano šutiravši otvorene šuteve jer igrači Heata ne bi stigli rotirati.

Ne sviđa mi se ovaj Spoelstrin koncept obrane: heđanja pick and rolla, visokog presinga na perimetru i gomile rotacija u pozadini. Zašto? Pa prvo na ovaj način strašno trošiš Bosha koji mora izlaziti 10 metara od obruča ponekad i onda se vraćati u reket. On je nevjerojatno mobilan ali zbog njegove manje energetske potrošnje bolje ga je ostaviti u zoni dok brani pick pa da preuzima protivničkog hendlera. Jebiga, Bosh ti je sada prva napadačka opcija i mozak svih napadačkih setova bilo kao šuter na trici, kreator za druge s lakta ili napadač iz low posta ili driblinga s post upa. Moraš ga sačuvati jer ni on više nije u cvijetu mladosti, i ako ga potrošiš na startu sezone kasnije mu u rezervoaru neće ostati ništa, a onda si u problemu.

Drugi razlog su Justin Hamilton i McRoberts koji će imati dobre minute na četvorci i petici. Ni jedan ni drugi nisu atletske sile kao što je bio James dok je igrao četvorku s Boshem u tandemu. Hamilton je solidan energičar, a McRoberts je lani u Hornetsima igrao potpuno drugačiju obranu od ove, ne bez razloga. Umjesto visokog presinga koji od njega traži Spoelstra, Clifford ga je u Charlotti usidrio u reket i on ga nije napuštao. Ne bez razloga. McBob nema noge da bi igrao takvu obranu, ali ima masu i visinu da smeta u reketu.

Treće, Miamijeva obrana će opet imati problema s obranom skoka, sprečavanjem napadačkog skoka. Kada visokog igrača izvlačiš izvan reketa, imaš manjak centimetara oko obruča i to protivnici mogu koristiti.

Četvrto, Wade kao što sam rekao više nije takva atleta da bi sve stizao zatvoriti, rotirati po perimetru i takva obrana troši i njega, i u konačnici tu više nema Jamesa koji bi u 2 koraka stizao sve pokriti na perimetru (prije 2 godine) i koji je prema potrebi u pozadini bez problema preuzimao više i jače igrače bez da obrana previše pati. Deng će bez problema nadomjestiti 1 na 1 Jamesovu obranu, ali ne može kao ovaj preuzimati više i jače igrače bez da napravi faul oko obruča.

Napadački ova momčad zato ne bi trebala imati problema. Idealna petorka je Chalmers-Wade-Deng-McRoberts-Bosh. Chalmers je već u predsezoni ispao iz petorke ne zato jer je Cole bolji igrač već zato što je Chalmers svestraniji girač, boljeg šut a i bolji kreator koji će pomoći drugoj postavi. Bosha sam opisao kako će napadati i jako mi je drago što će napokon dobiti lopte jer se radi o fantastičnom strijelcu i all-round igraču u napadu, triple threat opciji. Dodatni prostor u sredini za napadanje Boshu će otvarati McRoberts koji je u problemu jer nije prošao trening kamp i još nije spreman za najveće napore. On se dokazao prošle godine u tadašnjim Bobcatsima kao odličan dodavač s lakta, i stretch opcija, i pouzdan defanzivac ako ne tražiš previše od njega. Njegova i Boshova suradnja bit će sjajna.


Deng i Wade će biti najopasniji kao cuteri u sredinu reketa (već sada igraju dosta give and go akcija s McRobertsom i Boshom), a Wadea se može koristiti i u izolacijama, i u low postu, i kao napadača iz pick and rolla. Još uvijek je dovoljno pouzdan scorer da mu podariš 20-ak posto svojih napada, a Deng će služiti kao sekundarni kreator i slasher koji sebi može kreirati šut. Od ostalih Shawne Williams je kao nekakva stretch četvorka, Justin Hamilton stretch petica, a ne znam što se više od Grangera može izvući (sigurno ništa više od lešinara u korneru) koji je opet ozlijeđen.

PLUS

1) Bosh – ako Heat ostane konkurentan za 3. mjesto moguće jedan od MVP kandidata

2) Star power – Bosh i Wade su i dalje klase, i napadačke i obrambene, i dalje imaju dovoljno talenta, čak i bez Jamesa, da izvuku nekoliko pobjeda viška na račun talenta i individualne kvalitete

3) Spoelstra – Filipino je i dalje majstor za od govna napraviti pitu i izvući maksimum iz svih igrača, pa tako i iz Hamiltona koji u Cibone nije igrao. Nadam se samo da će malo modificirati obranu (nakon 4 utakmice tek su 22. po def rejtingu).

MINUS

1) Ozljede – Granger, Deng, Wade, Andersen, svi imaju povijest bolesti, a jedna njihova ozbiljnija ozljeda dovodi do drugog problema

2) Dubina – nemaju klupu, i tu će opet biti velike potrošnje Wadea i Bosha da bi igra funkcionirala dok su rezerve na parketu.

MAN IN THE MIDDLE

Chris Bosh

X-MEN

Josh McRoberts

PROGNOZA

Život bez Jamesa koji je nosio godinama ovu momčad neće biti lagan, ali Heat ima dovoljno potencijala da ostane na životu i izbori playoff.

WIZARDS

Ekipa iz glavnog grada je lani napokon sklepala dobru momčad. I oni su klasičan primjer kako se na Istoku može biti sigurna playoff ekipa. Nakrcaj roster solidnim NBA igračima, od kojih svaki ima neku svoju specijalnost, i po mogućnosti napravi dobar balans između linija, odnosno obrane i napada. Dugo im je i trebalo i traumatične godine su iza njih počevši od Arenasovih pištolja, glupiranja Blatchea i McGeeja, ili natjecanja tko će uzeti gori šut između Nicka Younga i Jordana Crawforda i kasnije Crawforda i Beala.

Kad su se većine riješili s rostera doveli su zahvalne NBA igrače poput Gortata, Andrea Millera, Arize, i poklopilo m se zdravstveno stanje mladih igrača koji su donijeli talent i klasu (Wall i Beal) i dakako dodali su veterane bez kojih ne ide – Nene, Gooden, Harrington, Webster.

Dokopali su se playoffa i razbucali istrošene Bullse, a onda su uglavnom zbog trenerske nemaštovitosti i krivih odluka ispali od Pacersa u polufinalu konferencije.

PLAYBOOK

Što se spomenutog balansa obrane i napada tiče on je prošle godine više pritezao na stranu obrane (8. obrana lige), a napad je bio ispodprosječan 17. Nešto slično očekujem i ove godine, obrana s dva prava visoka praktički centra u sredini, Wallom kao press igračem na loptu i odličnim defenderom pick and rolla, te masom tijela koje imaju na raspolaganju s klupe u visokim igračima ne bi trebali imati problema zadržati visoki obrambeni rejting.

I Gortat i Nene su vrlo dobri u obrani reketa. Možda nemaju visinu i nisu klasični rim protectori ali odlično se postavljaju i imaju masu i pokretljivost za igrati u zadnjoj liniji. Njihova najveća prednost je što obojica mogu preuzimati suparničke centre, i ne moraju toliko paziti pri povratku u obranu tko ide na koga. Ako je četvorka bliža Gortatu on je preuzima iako je on nominalno centar, ako je petica bliže Neneu on je preuzima, i obrnuto. To pomaže i u napadu jer mogu stvarati missmatcheve protiv nižih protivničkih postava, ali ni u obrani ne moraju paziti na rotacije kada krilni centar radi centru blok da se ovaj izbori za poziciju na niskom bloku već jednostavno preuzimaju igrače.

Washington je vrlo solidno odradio ljetni prijelazni rok što se tiče ovih centarskih pozicija, što uopće nije ludo jer im se obrana ionako bazira na obrani reketa i trebaš stalno na parketu imati dvojicu visokih koji će energijom držati reket čistim, ali treba se i pokriti za sve one periode kada Nene neće igrati. Zato su doveli Humphriesa koji masom može parirati svima u reketu, vrlo dobar skakač, i strijelac kratkih dvica, Blair kao energy guy, hustler, i smetlar u napadu, i tu je Seraphin koji je npr protiv Knicksa odlično odigrao u napadu, ima nekoliko vrlo zanimljivih poteza u low postu.

Zbog ovakve širine rostera na centarskim pozicijama (a tu je još i Gooden) obrana Čarobnjaka neće patiti, ali zato hoće na perimetru jer su izgubili Arizu kao glavnog i jednog od najboljih bočnih stopera u ligi. Pierce uskače u petorku ali Pierce više ne može letjeti po parketu i čuvati najbolje protivničke swingmane.

Napad će se vrtjeti oko Johna Walla, oko njegove pick igre i njegove kreacije. Tu očekujem regres u odnosu na lani jer su opet izgubili Arizu, pouzdanog šutera iz kornera, a ta akcija njega i Walla bila im je jedna od najefikasnijih, i drugo, ostali su bez Beala na neki period, prvog beka šutera. E sad, Temple koji je uskočio umjesto Beala radi vrlo solidan šuterski posao (i obrambeni koji mu je pak primarni) i u 4 utakmice pogodio je 10 od 20 šuteva za tricu, ali ipak tu nedostaje Bealovo kretanje bez lopte i kreacija. Kreaciju će nadoknaditi Pierce, kao sekundarni kreator i njegovo iskustvo će pomoći kada bude trebalo zatvoriti utakmicu. A tu su i mladi igrači poput Portera (vrlo dobar na otvaranju sezone) i Rice koji bi mogli uskočiti i pomoći dok se Beal i Webster ne oporave.

Dodatnu napadačku raznovrsnost donose njihovi centri, i to trojica: Nene, Gortat, Gooden. Na Neneovu nekonstantu smo navikli. Čovjek jednu večer izgleda kao najbolji centar u ligi, a već drugu se raspadne zbog neke sitne ozljede. Strašan centar, fizički jak kao bik, a najbolji je kao asistent s lakta i šuter dugih dvica. Gortat postavlja odlične blokove i služi uglavnom kao pick and roll strijelac iz igre 2 na 2 s Wallom, ili kao kreator za sebe iz low posta, a Gooden je član specijalnih postava kada se želi osloboditi prostor Wallu i njegovoj slash&kick igri u reketu koji mu ovaj veteran otvara svojim vrlo solidnim šutom s vrha reketa ili trice.


PLUS

1) Centarska linija

2) Obrana

MINUS

1) Trener

2) Nedostatak bočnog stopera

3) Bez šutera (do povratka Beala i Webstera)

4) Previše dugih dvica – posebno Walla koji ima i brzinu i ball handling da napada obruč

MAN IN THE MIDDLE

John Wall

X-MEN

Paul Pierce

PROGNOZA

Izgubili su Arizu, doveli centre i Piercea, ali ozlijeđeni su im Beal i Webster. To je otprilike onda slična družina kao lani, i ne očekujem od njih neki veliki skok, ali da će iskoristiti dobar raspored na početku sezone i profilirati se kao sigurna playoff momčad, sigurno da. Za nešto više trebat će im iskorak Walla, zdravlje Beala i Nenea i recimo Otto Porter kao light verzija Arize.

RAPTORS

Kanađani su se poslužili istim receptom lani kao njihove kolege Wizardsi. Na roster su doveli nekolicinu solidnih NBA igrača koji mogu pomoći, držali su se svoje filozofije igre koja nije uvijek idealna ali je bila dovoljno dobra da isplivaju kao treći na Istoku. Ono što ih čini drugačijim od Wizardsa je da su imali puno bolji omjer napadačkog i obrambenog rejtinga. Zapravo, bili su jedina momčad na Istoku koja je bila u TOP 10 u oba rejtinga, a takve 10/10 ekipe redovito završavaju u playoffu.

U playoffu su odmah naletjeli na minu, na Netse koji su ih izbacili u prvoj rundi, ali odlične predstave u regularnoj sezoni, i solidan playoff nastup momčadi koja je sinonim mediokritetstva kao i većina na Istoku, dobar su vjetar u jedra za buduće poduhvate.

PLAYBOOK

Ujiri je ovoga ljeta nastavio raditi dobar posao. Evo koji su novi igrači na rosteru i njihove osnovne karakteristike.
Lou Williams – kada je zdrav jedan od najboljih šestih igrača u ligi, biti že zadužen za ulogu instant strijelca s klupe
Lucas Nogueira – brazilski rookie centar kojem su blokade forte
Bruno Caboclo – još jedan braziljeros, krilo, atletski nevjerojatno moćan igrač, rookie
Greg Steimsma – fizički moćan centar koji će uskakati kada se bude trebalo hrvati s Howardima i Cousinsima i zaraditi penale
James Johnson – igrač kakav im je prošle sezone nedostajao posebno u PO da se bori u low postu protiv Joea Johnsona. Fajter, sjajan skakač i energy guy.

Nitko od važnijih igrača nije napustio klub a glavna petorka i dalje ostaje ista: Lowry-DeRozan-Ross-Amir Johnson-Valančiunas.

Dva su razloga zašto su bili uspješni lani. Lowry i DeRozan su odigrali sezone života na svim razinama. Prvi je bio efikasna druga opcija (imao je potrošnju prve opcije, ali ne i idealnu efikasnost pa ga zato svrstavam u drugu opciju), a pokazao je da zna i dodati loptu, a prvi je bio sjajan floor general, izvstan all-rounder i defanzivac. Kada imaš takva dva igrača, kao prvu i drugu opciju oko njih moraš „samo“ (Blattu to nije samo ove godine u Cavsima) posložiti igrače zadatka, specijalce. I našli su ih. Terrence Ross se pretvorio u vrhunskog spot up šutera na trici i igrača za tranziciju koji može odraditi vrlo dobar posao u obrani. S trojcem Lowry-DeRozan-Ross dobili su jako dugačku i kvalitetnu perimetar obranu kojoj nije puno trebalo pomagati u pozadini zato što je svaki iz večeri u večer bio u stanju ostajati ispred svog čovjeka.

Na četvorci su najviše koristili Amira brata jednog od podcjenjenijih igrača u ligi, kvalitetnog krilnog centra koji će doraditi sav posao: skakati u napadu i obrani, paziti na svog igrača, čuvati snažnijeg i višeg igrača kada je s njim na parketu Patterson itd. I dobili su Jon Vala koji još nije elitni rim protector ali ima odlične predispozicije i protivnik više puta razmisli prije nego napadne onakvu gromadu od čovjeka, i zbog te svoje visine i fizikalija općenito sposoban je utjecati na dinamiku igre protivnika. Amir je u napadu korišten kao pick and pop opcija koja otvara prostor DeRozanu za penetraciju i Valančiunasu za njegovu low post igru.


Sve u svemu, bila je ovo vrlo izbalansirana momčad i odlično posložena, baš onako školski. Nisu lijepo igrali i ne volim gledati njihove utakmice. I dalje ima tu dosta izolacija za DeRozana i njegovih fadeaway šuteva kao i dugih dvica njega i Lowryja, i dalje previše rudare u sredini Amir i Jon Val i ubacuju krumpire u obruč, i dalje previše ovise o napadanju obruča i tome koliko će puta izaći na crtu slobodnih bacanja (od svih momčadi koje su ove sezone odigrale 4 utakmice najviše su puta izašli na penale 153 puta, više od njih imaju samo Rakete (161) i Lakersi (158)) – lani 6. po prosječnom broju izlazaka na slobodna bacanja. Ali ono, sasvim legitiman izbor koji se ne treba dovoditi u pitanje dok donosi rezultate. 

Klupu su poboljšali i to dosta i sada Casey ima još više različitih igrača za miksanje. Pouzdanim strijelcima s klupe, razigravaču Vasquezu koji je lani bio šesti igrač u backcourt će pridodati Williamsa, na četvorci je siguran kao stretch opcija Patterson, petica je za Hansbrougha i njegovu ludu energiju, a trica za Jamesa Johnsona. E ako ovo nije tipična radnička, blue collar ekipa onda ja ne znam što je.

Što Casey može s postavama? Ovisi što mu treba, ovisi o protivničkom matchupu, ali na sve bi trebali imati odgovor. Vanjska linija je sigurna, a na centru može igrati s Amirom i Pattersonom koji imaju stretch kvalitete da dodatno otvori prostor za ulaze DeRozana i Lowryja, ako je protivnik nizak onda opet Pattersonom otvaraš reket za low post za Valančiunasa, a ako ti treba trka ubacuješ Jamesa Johnsona na 4, uz Amira Johnsona ili Hasnbrougha. A ako želiš više kreacije ubacuješ Lou Willa umjesto Rossa u vanjsku liniju.

Vrlo nezgodna momčad koja može vrlo dobro izazvati i Bullse i Cavse u playoffu jer su izuzetno agresivni, čvrsti i rade rudare 48 minuta po utakmici bez prestanka. Napredak Rossa i Valančiunasa mogao bi im dodatno dignuti kvalitetu.

PLUS

1) Dubina rostera – na svakoj poziciji imaju po 2-3 kvalitetna rješenja, a to je u ludom NBA tempu često dragocjeno

2) Obrana – jako dobra, nitko od 5 startera nije rupetina u obrani, iako i Caseyju zamjeram kao i Spoelstri to visoko iskakanje Valančiunasa i Johnsona nakon picka

MINUS

1)Manjak šutera 24/94 šutiraju tricu u prve 4 utakmice reg sezone. Osim Rossa tu nema pouzdanog šutera za tri.

MAN IN THE MIDDLE

Kyle Lowry

X-MEN

Amir Johnson

PROGNOZA

Stilom igre ne odgovaraju nikome, oni su light verzija Memphisa na Istoku i vjerojatno će završiti kao treći. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa