Preskoči na glavni sadržaj

NBA 2014/15 SEASON PREVIEW - LOTTERY EAST




Budući da ovu četvorku nisam gledao više od 3-4 puta prošle sezone neću puno filozofirati i trošiti tastaturu. Cilj mi je prikazati njihovu strategiju razvoja franšize, roster s kojim raspolažu, te dati nekakvu projekciju za budućnost.

SIXERS

Prošlo ljeto bilo je sasvim jasno da su napravili sve samo da im ne pobjegne prvi pick, Parker ili Wiggins. Što i nije loše jer su napokon pokazali nekakvu ambiciju i odlučili raskrsiti sa stajanjem u mjestu i sa prosječnosti. Dalo bi se raspravljati koliko su "draft" i tankiranje dobra strategija, ali legitimna je u svakom slučaju. Tako su se Sixersi oslobodili old school trenera Douga Collinsa, poslali su samo solidnog Holidaya u Pelikane za pick na draftu, otarasili su se Nicka Younga i Dorrella Wrighta, i još sporednijih likova kao što su Royal Ivey ili Damien Wilkins.

U novu sezonu ušli su s kosturom ekipe izgrađenim oko Thada Younga, Evana Turnera, Spencera Hawesa, Jamesa Andersona dok su se na draftu dokopali Michaela Cartera Williamsa i ozlijeđenog Nerlensa Noela. Najzanimljivije je bilo što su s ovakvom jednom banalnom ekipom solidno otvorili sezonu, u prvoj utakmici odmah zveknuli prvake Miami, a do kraja studenog bili su na omjeru 6-11.

U tom periodu briljirao je Carter Williams kao zapovjednik u napadu i odličan defanzivac koji je svojim ručerdama mogao braniti pick and roll kako je htio i zaključati većinu bekova 1 na 1. Imao je odličnu podršku i u veteranima. Thad Young i Hawes su nudili stretch elemente dovoljne za slash and kick igru MCW-a i Turnera koji je isto izgledao kao NBA igrač tada. Trener Brett Brown, koji je 12 godina radio u Spursima dopustio je ekipi trku, forsiranje tranzicije i visokog tempa, što im je išlo sasvim solidno, ali vidjevši da je vrag odnio šalu i da su već umakli s pobjedama tankerskoj armiji iz obje konferencije, u svakom periodu sezone bi se odlučili odmoriti nekog od svojih veterana. Ili su ih jednostavno trejdali za buduće resurse u vidu pickova.

Otišli su Hawes u Cleveland, Turner u Pacerse, a na rosteru su gomilali igrače iz D lige tražeći u njima potencijalnog jeftinog NBA igrača. Zbog toga se na njihovom rosteru izmijenilo 23 igrača, mahom anonimaca za koje ni najzagriženiji fanovi NBA lige nikada nisu čuli. Po želji GM-a, Sama Hinkieja momčad se "unormalila" i počela gubiti serije utakmica nakon all-stara. Zbog toga se ozljeda MCW-a činila kao idealna jer je s rostera nestalo i ono malo talenta što ga je bilo.

Phila je tako u drugom mjesecu ostvarila samo NULA pobjeda, a u trećem mjesecu čak jednu od 15. Sasvim dovoljno da ne skupe niti 20 pobjeda i da se nadaju kako će im veliki Julius Erving na draftu donijeti sreću. Operacija (ne)uspješna, pacijent klinički mrtav i što sad?

I sad su opet odlučili držati pacijenta u komi. Novi draft i nova nadanja da mogu ubosti lutrijski talent koji franšizu može povući prema gore.

Najblaže rečeno, na draftu su povukli gomilu upitnih poteza i kada netko kaže da imaju potencijal meni se smrači pred očima. Prvo su odabrali još jednog polomljenog centra što nikada i nigdje nije dobro, Embiida. Uzeli su i Darija Šarića za kojega su znali da ostaje u Europi barem 2 godine. i skupili su K.J. McDanielsa na kojega jedino ozbiljno mogu računati ove sezone. I kakav je to potencijal? Potencijal za ozljede.

Možda je Noel budući DPOY, Embiid budući Hakeem, Šarić novi Kukoč ali imaju previše upitnika, prvenstveno onih zdravstvenih oko centara, i ako im se dogodi da ni jedan ni drugi ne dosegnu potencijal ovo njihovo užasno tankiranje i gubljenje utakmica biti će Sizifov posao. I zato se čudim ljudima koji kažu da Sixersi imaju resurse... Možda bi ih imali da su zdravi svi, ili da su na okupu i da se oko njih odmah može početi graditi identitet, ali Sixersi imaju trenutno samo upitnike i nadanje u bolje sutra. I dakako, tankiranje i ove sezone.

Da bi sigurno najgori rezultat bio dostupan ove sezone Hinkie se riješio Thada Younga, MCW je ozlijeđen i neizvjestan je njegov povratak, Embiid je out, Šarić u Europi. Što može Brett Brown s ovim rosterom? Ništa.

Vjerojatno će opet imati najluđi tempo u ligi, ali trenutno na ovom rosteru nema ni jednog NBA igrača oko kojega bi mogao bilo što graditi. Brownu tako ostaje samo izazov da razvija neke klince za koje ima nade. Wroten, Hollis Thompson i McDaniels su zanimljivi prospekti s NBA tijelima, Moultrie i Sims su potencijalni radnici i smetlari, te uz Noela, MCW-a i možda Embiida ako se vrati ove sezone moraju biti u fokusu jer su jednino vrijedno spomena što Sixersi imaju. Da će im biti lijepo neće, jer nemaju veterana na rosteru koji bi im pokazao kako se igra košarka pa će odrastanje biti bolno. I pri tome ne mislim na veterana od 35 godina već nekoga tko može biti usluzi ovoj momčadi čak i onda kada ona stasa, nekoga koga se može skupiti preko ljeta na tržnici slobodnih igrača.


PROGNOZA: neće skupiti 20 pobjeda, ako lani nisu uspjeli ne znam kako će ove sezone.


BUCKS

Za razliku od Sixersa oni nisu željeli tankirati ali jebiga, dogodilo se. Imali su vlasnika Kohla koji navodno nije želio ni čuti za gubljenje utakmica i tankiranje pa je zato naredio GM-u Hammondu prošle sezone da stvori roster koji će se opet boriti za osmu poziciju i playoff. Riješili su se balasta iz prošlosti s kojim nisu bili ni dobri ni loši, Redicka, Ellisa i Jenningsa, ali su napravili još veće sranje potpisavši gomilu lošijih igrača od ovog trojca. Pa su tako među Buckse sletjeli ili dobiveni u trejdu role player do role playera, nabacani bez ikakvog reda i skupljeni kao otpad kojega nitko nije htio preko ljeta potpisati: Mayo, Neal, Ridnour, Butler, Middleton, Sessions, Pachulia, Knight, Adrien.

Rezultat za trenera Larryja Drewa, koji inače nije loš trener bio je katastrofalan. U prva tri mjeseca imali su samo 8 pobjeda i čak 38 poraza. Spomenuta ekipa se više-manje raspala. Sanders se ozlijedio u noćnom klubu trošeći bahati novi ugovor koji je dobio od Bucksa, ozlijedili su se Pachulia i Ilyasova, trejdani su Adrien, Ridnour i Wolters, Butler je završio u Oklahomi, a O.J. Mayo je potpuno potonuo u formi.

Jedine svijetle točke bili su pouzdani šuter Middleton, Brandon Knight koji bi mogao biti odlična zamjena na PG u dobroj momčadi, mladi Henson koji je krpao obje centarske pozicije u nedostatku tijela i ubijao se od rada svaku večer kada bi igrao, a potencijal je na momente pokazivao rookie Giannis.

S ovako lošim rosterom i ozljedama koje su ih konstantno napadale nije im bilo teško biti čak ni gori od Sixersa, sezonu su završili s omjerom 15-67.

I to uopće nije bilo toliko loše za budućnost Bucksa. Stari vlasnik s jednom nogom u grobu prodao je franšizu, došli su novi vlasnici. Larry Drew koji je forsirao spori tempo i half court napade te igru kroz post također je otišao, a sjekira im je upala u med kada su na draftu dobili Jabarija Parkera koji im odmah može ubrizgati talenta i kvalitete na roster. Umjesto Drewa novi trener je Jason Kidd koji je za razliku od lani kada je trenirao veterane ove sezone dobio dječiji vrtić.

Kindergarden s kojim se može igrati koliko želi jer u rukama ima nekoliko zbilja fantastičnih košarkaša. Prvi među njima je Jabari Parker koji je već najavio da želi igrati četvorku što je za Buckse i dobro i loše. Parker svakako ima tijelo i fizikalije za četvorku, nešto u stilu Carmela i s njim na četvorci Kiddu se otvara prostor na perimetru gdje može ubaciti dodatnog šutera i tako napad učiniti još opasnijim. Parker je rođeni scorer koji svoga čuvara može izvlačiti na perimetar pa onda napadati driblingom ili ako je na trojci može igrati u postu. Problem je s njim kao četvorkom što se zatvara mjesto vrlo vjerojatno Johnu Hensonu, mladom krilu koji može biti sjajan defanzivac i u paru sa ludim Sandersom neprolazna zadnja linija obrane. Parker je obrambeno neupotrebljiv i za njega će trebati raditi. Na centru se Kidd još može igrati s Pachulijom kao veteranom, a tu je i Ilyasova, stretch četvorka s velikim amplitudama u igri. Očito je kako je ova centarska linija odlično popunjena, a na Kiddu je sada da pravilno raspodjeli minute i uloge.

Na bočnim pozicijama također Bucksi imaju zanimljivog potencijala. Prvi među njima je Greek Freak, atletska neman i najveći dragulj Bucksa pored Parkera, veliki potencijal s all-round kvalitetama u igri. Na krilu su još 3&D (bilo nekoć?) Jared Dudley koji je veteran kakav treba ovoj mladoj momčadi i koji neće unositi zlu krv ako ne bude igrao, te Middleton koji je lani bio svijetla točka rostera.

Na dvojci je O.J.Mayo koji je najbolji kada šutira iz spot up situacija i ne glumi rasnog scorera, i nadam se da neće imati prednost u odnosu na Middletona. Dvojku može odigrati i combo guard Knight, tu je još jedan veteran Bayless idealan za igrača s klupe, a na jedinici su Kendall Marshall koji bi se mogao idealno uklopiti u brzu igru koju bi Kidd morao forsirati s ovakvim atletama na rosteru, i Nate Wolters koji je lani imao solidnu sezonu istaknuvši se kao solidan press obrambeni bek na loptu.

Kidd je u Brooklynu pokazao da se zna igrati s postavama i nadam se da ćemo to vidjeti i s Bucksima koje ću rado gledati ove sezone. Ovisno o matchupu na parket može poslati uber-dugačku postavu sa Sandersom, Hensonom, Giannisom i Jabarijem, može poslati small ball s Hensonom i Parkerom kao centrima, može miksati sa šuterskim postavama Knight, Middleton, Dudley, Parker, Sanders, postave s dva playa također Knight-Marshall, a da im leđa čuvaju Henson i Sanders, a Parker kao kreator za sebe.


PROGNOZA: Gomila je opcija tu i nadam se da Kidd neće razočarati jer ima vrlo vrlo zanimljivu družinu u rukama, a 15 pobjeda iz prošle sezone trebali bi prebaciti bez da se pošteno oznoje.


MAGIC

Baš kao i njihove kolege predstavljeni prije njih i oni su ovoga ljeta odlučili raskrstiti s igračima koji ih ne vode nigdje i koji bi samo zbog pedigrea imali pravo na veći broj minuta iako su u širem kontekstu gledano beznačajni za jednu franšizu koja želi isplivati s dna.
U Orlandu tako više ne stanuje starosjedioc i praktički legenda kluba, Jameer Nelson, a nema ni od prošle sezone solidnog Afflaloa koji je trejdan u Denver u zamjenu za pick druge runde i Fourniera.

Odbaciti veterane je okej ako se želiš osloniti samo na mladost, ali prikupiti puno lošije veterane od onih kojih si se riješio je loš potez što su pokazali i Bucksi prošle sezone. Nelsona koji još uvijek u manjoj roli i kao sporedna opcija u napadu može biti koristan zamijenio je totalno neupotrebljivi Luke Ridnour. Afflaloa koji je imao dobre šuterske postotke lani zamijenio je Ben Gordon koji, upitno je, može li više i za Brose Basket igrati, a isto vrijedi i za još jednu pridošlicu, Willieja Greena. Što je najgore, ova dvojica kao šutera bi mogli dobiti minute jer Orlando nema pravu opasnost s perimetra.

Ali, "Tragic" je s jednom pickom odnosno slobodnim igračem pogodio i to je tip veterana o kojemu sam govorio u prethodnim pasusima kakvi trebaju ovakvim momčadima. Channing Frye. Stretch četvorka čijih će potencijalnih 38% za 3 biti dovoljni da raširi reket i otvori ga za ulaze mladih atleta kakvih je roster Orlanda krcat. Uz stretch element Frye donosi i iskustvo, solidnu obranu ali nažalost i ozljede zbog kojih je propustio trening kamp.

Ostatak rostera čine golobradi mladići, ali fenomenalne atlete. Na jedinici je Elfrid Payton koji je od nikud izronio na draftu. Bez šuta, ali odlične obrane i pregleda terena. Dvojku će popunjavati Oladipo, s Benom Gordonom i Fournierom. Na trojci je gužva: Mo Harkless, sjajna atleta i potencijalni bočni stoper, Tobias Harris iskoristiv kao lažna četvorka i dobar strijelac ako mu smanjiš volumen lopti, i Aaron Gordon koji također može igrati obje krilne pozicije, a čiji se stil igre uspoređuje sa Shawnom Marionom. Četvorke su Frye i poludistanca Nicholson, a petice Vučević koji napreduje iz godine u godinu i već sada je dominantan skakač koji može i zabiti s veće udaljenosti, te O´Quinn, štemer fenomenalnih fizikalija koji također može rokati s distance.

E sad, za NBA standarde ovo je ekipa ništa manje atletski potentna od Bucksa: Payton, Oladipo, Gordon, Harkless, Harris, Nicholson, Vučević, O`Quinn, što je bolje od lani kada je trener Vaughn uspio od rostera izvući prosječnu obranu (17.). S ovim dodacima u vidu Gordona i Paytona to bi moglo biti i dalje u tim gabaritima ako ne i bolje, ali napad će biti opet ispod ispodprosječan jer nemaju šutera na vidiku, i rekao sam Green i Gordon su im najbolje što imaju. Payton, Oladipo i Gordon mogu samo polaganja pogoditi, a oni su budućnost kluba iako ne znam u kojim postavama će ih Vaughn koristiti zajedno. Harris i Harkless nisu konstanta, a visoki su oslonjeni na poludistancu po kojoj su lani nemilo udarali.

I tu ide moja zamjerka upravi Magica, što su birali igrače na draftu koji nisu kompatibilni. Mislim, u ligi u kojoj se svaka obrana koncentrira na zatvaranje reketa ti na draftu biraš 3 jako loša šutera i jednodimenzionalne igrače ovisne o ulazima (Oladipo), cutovima i tranziciji (Gordon) i najdalje poludistanci (Payton).


PROGNOZA: Ako ništa drugo, izgradnja identiteta kao obrambene momčadi uopće nije loš, s gomilom atleta na rosteru to je skroz dobar izbor, ali za nešto više biti će potreban balans.


CELTICS

Za početak podsjetimo se tradea Bostona i Brooklyna:

u Boston: Wallace, Humphries, Bogans, Brooks, pick 1. runde
u Netse: Pierce i KG sa svojim visokim ugovorima

Rezime za Boston:
-Wallace životari na rosteru nespsoban igrati ozbiljnu košarku a prima 10 milja još 2 godine
- HBB trojac više nije na rosteru
- pick je pretvoren u Jamesa Younga
- tankiranje je pretvoreno u Smarta

Je li Boston zbog trejdanja legendi kluba ispao pametan ili ne, odlučiti će u budućnosti Smart i Young, a dati će nam odgovor i na pitanje je li bilo vrijedno trpjeti 10 Wallaceovih milja godinu dana duže od Garnettovih i dvije od Pierceovih.

Od sve 4 ekipe Boston mi ima najmanji potencijal s obzirom na tankersku sezonu. Ni jedan roster nije idealno posložen, ali Bostonov je kriminalan zato što nemaju ni gomilu talenta, a ni prave veterane. Zapravo, imaju više veterana koji su ni na nebu ni na zemlji, kao i Ainge: Rondo, Wallace, Green, Thornton, Bass, Faverani, Turner, od kojih su u budućnosti iskoristivi samo Green i Rondo, i to ne kao nositelji momčadi već sporedne opcije, i možda Bass kao treći visoki igrač u rotaciji. Da ne govorim kako možda nijedan osim Wallacea neće dočekati sljedeću sezonu u dresu Celticsa jer bi ih Ainge sve mogao trejdati što uopće ne bi bilo loše i da tako već ako provodi rebuilding, provede ga mačetom, a ne škaricama.

Od talenta, Bradley nema visoki plafon, teško da će ikada biti išta više od 3&D beka, isto mislim i za Olynyka i Zellera, ni jednog ni drugog ne vidim kao ozbiljne igrače rotacije u šampionskoj momčadi, a jedina dva NBA igrača s dobrim šansama za uspjeh su Sullinger i Smart.

Čudan je ovo roster Celticsa sa zamijenjenim ulogama. Bekovi ne mogu pogoditi ništa s perimetra, a visoki bježe do obruča ko vrag od tamjana i igraju licem prema košu, svi do jednog. To možda i nije loše, za bekove, koji će imati više prostora za napadati protivnički reket, prvenstveno Smart i Green, Rondo kada se vrati i Turner ako ikada pronađe formu, sve do onda dok protivnici ne skuže da je bolje umirati od centara koji šutiraju trice i s poludistance nego od ulaza i laganih poena, pa će Boston opet biti u pravoj gabuli jer protivničke visoke neće biti lako natjerati na izlaske prema naprijed, a onda su Smart, Green i Turner u ozbiljnom problemu. Nemaju pravog kreatora za sebe na perimetru, nemaju ni prave slashere ni šutere, i kuburiti 82 utakmice kroz sezonu s takvim slabašnim arsenalom biti će prava avantura.

Ako ništa drugo, u obrani bi opet mogli biti solidni (lani 18. obrana lige). Bradley je dokazani perimetar terijer, Smart ima potencijala, Green dužinu, (može li se išta izvući od Geralda?) a Sullinger i Bass nemaju centimetre ali imaju srce i energiju za tući se što nije loše. Obrana bi trebala ostati u granicama prosjeka na razini lige, što je ok, a za to će se pobrinuti trener Stevens koji je i lani pokazao da zna znanje (iako je i defanzivni guru Ron Adams bio tu) i da zna kako posložiti obranu, te su samo na temelju njegove sposobnosti da se prilagodi suparničkom napadu izvukli nekoliko pobjeda više.

PROGNOZA: Da će igrati zanimljivu košarku neće, da će ih biti užas za gledati hoće, gledati ih neću, ali pratiti što će raditi s potencijalnim trade resursima itekako hoću.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa