Preskoči na glavni sadržaj

Q&A PART I

Poslali ste dosta pitanja preko facebooka u inbox stranice. Odabrao sam 6 najboljih na koja ću odgovoriti. Danas idu 3, sutra još 3. Da mi se ne pregrijete tijekom čitanja.


Q: Imam dva pitanja za tebe i nadam se da ćeš mi odgovoriti. Naime neki dan sam pročitao na nekoj stranici mišljenje admina te stranice da Cavsi imaju najbolju startnu petorku u ligi (moje osobno mišljenje je da nemaju), pa me zanima što ti misliš o tome, a ovo drugo zapravo nije pitanje nego moje razmišljanje, a radi se o tome da ja mislim da je Melo potpisao za Bullse da mi danas ne bi pričali koja ekipa će biti prvak Istočne konferencije nego može li uopće ijedna ekipa sa zapada im parirati. (P.G)

A: Pojam „najbolja startna petorka lige“ bi zahtijevala pobližu definciju jer baš nije najbolje objašnjena i teško mi je reći na što je autor mislio. Zapravo ovo „najbolji“ uvijek zahtjeva definiciju, kriterije po kojima ćemo je koristiti. Ali hajmo ovako. Najbolji starteri mogu biti poimenično, kao najbolja/najveća imena. Irving-Smith-James-Love-Mozgov. Da vidim, da vidim,… Da, poimenično vjerojatno jesu jer imaju višestrukog MVP-a, višestruke All-Star igrače, 3 prve opcije, jednom najboljeg šestog igrača i ruskog diva koji je sam po sebi velik. 

Na drugoj strani, najbolja startna petorka može biti i ona u smislu kompaibilnosti, koliko se starteri Cavsa dobro nadopunjavaju i čine li dobro organiziran i posložen tim. Tu baš nisam siguran, a ta druga strana priče je puno važnija od onoga što imena govore. Zvučna imena nabacana na roster nikada nisu osvojila naslov, dožive krah i raspad, kao Netsi lani.

U smislu kompatibilnosti Cavsi definitivno nisu najbolja startna petorka lige, pa čak i ako imaju 3 prve napadačke opcije (svima im je u karijeri USG rate bio veći od 28% i bili su efikasni strijelci s true shooting percentagom). Već sam više puta govorio kako slaganje momčadi nije nabacivanje talenta (kojeg Cavsi neosporno imaju) na roster nego slaganje slagalice, puzzle. Tu Cavsi imaju određenih problema i nisu najbolje balansirani roster. Klasični su to problemi poput nedostatka pravog bočnog stopera kojeg bi „bacili“ na najboljeg protivničkog swingmana, Love-Mozgov tandem ispod koša nije baš kompatibilan. Dovoljno su snažni da se hrvaju s bilo kim, da osiguraju stabilnost u skoku, ali budući da liga više nije u periodu two post up sistema, već se igra na iskorištavanje floor spacinga, taj skillset se ipak nešto manje cijeni nego prije. Obojici nedostaje eksplozivnosti, obojica su teretni, sporiji, a niži bijeli brat Love je rupetina u obrani svjetskih razmjera kojeg je lako uhvatiti na ringišpil u pick and rollu. 

Treći problem je podjela uloga koja očito još nije riješena, a prema svemu sudeći Love će morati ipak biti novi Bosh, ili novi Chalmers s obzirom da su u hijerarhiji ispred njega James, Irving a ponekad i JR Smith. Svaka momčad ima svoje određene probleme ali mislim da ne, nisu najbolje posložena petorka u ligi, bolji od njih su Warriorsi, Memphis, Portland, zdrava Oklahoma i zdravi Bullsi.

Da je Melo potpisao za Bullse imali bi i pozitivne i negativne strane, kao i danas kada je Gasol u Chicagu a ne Carmelo. Negativne strane priče „Melo Bull“ su pojeden salary cap, i teško bi Butleru dali max kojeg zaslužuje ovo ljeto. Na visokim pozicijama bi ostali jako tanki jer ne bi bilo Gasola koji ih drži napadački iznad vode, Thibs bi ostao s Gibsonom, Noahom i Mirotićem, plus nekim četvrtim drvetom tipa Nazr Mohammed, što nikako nije dobro jer i Noah i Gibson imaju stalno probleme s ozljedama  a odsustvo jednog od njih dvojice značio bi katastrofu u svakom periodu sezone. Ovo što bi ostalo u tom slučaju značilo bi jako kratku rotaciju. Jimmy Butler ne bi napredovao s Carmelom pored njega jer bi ovaj trošio puno više od 24% napada dok je na parketu što je trenutna potrošnja Gasola. Carmelo i obrana nisu na „ti“ što je temeljni identitet Bullsa već godinama a kojeg su malo izgubili ove godine zbog čega i nisu tako uspješni kao što se predviđalo. Puno teže bi ga bilo sakriti i na 4 a posebno na poziciji 3. Gasol iako na glasu godinama kao loš defender je ipak dobro prikriven u sistemu Bullsa jer je usidren u reket i visinom štiti obruč. I zadnji problem, napad bi im dosta bio jednodimenzionalan jer bi kompletan bio okrenut na perimetar. Ni Noah ni Gibson nisu scoreri iz reketa da im možeš povjeriti loptu i nadati se da će izmisliti koševe.

Pozitivne strane bile bi smanjena potrošnja lopti užasno neefikasnog Derricka Rosea (govorimo hipotetski, da je zdrav), korištenje Carmela na četvorci gdje je nudio najbolje igre u Knicksima kao hodajući missmatch. Iako sam rekao da bi im napad bio jednodimenzionalan (i bi) prisutnost jednog od najboljih scorera današnjice otvorilo bi nešto prostora drugima i obrane bi morale biti fokusirane na njega. Možda bi otvorio prostor i Roseu koji bi manje šutirao a više igrao dribble drive igru, išao na ulaze umjesto pull up šuteva koje je ove godine previše uzimao. S Carmelom i puno boljim floor spacingom profitirao bi i Rose ali i Jimmy Buckets koji ove godine radi sjajan posao u iznuđivanju faulova.

Zaključak: sumnjam da bi se Bullsi baš tako prošetali kroz konferenciju. Kao i Cavsi imaju očito dosta strukturalnih rupa, i opet su 3-4 ekipe sa Zapada bolje posložene od njih.

Q: Kako ocenjuješ igru Sunsa i njihove završnice, pošto su mnogo utakmica izgubili u samoj završnici. (MK)

A: Kažu da se bolje roditi bez kurca nego bez sreće. Teško je stvarno nabrojiti koliko puta su izgubili ove sezone i tko im je sve i kako presudio. Ali evo, testiram pamćenje: Blake Griffin i „socijalna“ trica, Khris Middleton, James Harden, Marc Gasol-Jeff Green combo, Boogie Cousins „socijalna“ duga dvojka iz podruma. To je sve? Mislim, to su buzzer beateri većinom sve bili, a tu je i nekoliko gustih završnica koje su izgubili, zadnja mi na pamet pada Minnesota od prije nekoliko dana, onda dupli OT protiv Grizlija u Memphisu, OT protiv Oklahome, itd.

Zašto se to događa postoji nekoliko razloga koje sam ja uočio.

Prvi faktor nije košarkaški i tiče se sreće. Jebiga, moraš imati malo sreće u svemu što radiš, oni je očito nemaju, napustila ih je ove sezone, i zapravo se ne sjećam da su neku utakmicu dobili buzzer beaterom ili game winnerom nekog igrača, a evo izgubili su ih 4-5. Nekad moraš imati sreće da u zadnjem napadu protivnik loše izvede inbound akciju, da se šuter usere, da se lopta ne otkotrlja u obruč kao Cousinsu, itd.

Drugo isto nekošarkaški razlog, nakon par izgubljenih ovakvih utakmica u momčad se uvuče nervoza. Svi su oni profesionalci i vrhunski košarkaši ali psiha je zajebana stvar. Znaš da si već izgubio 2-3 tijesne utakmice, to ti je u podsvijesti i više ne razmišljaš kako se obraniti ili napasti nego držiš prekrižene fige da protivnik sam usere utakmicu. Samopouzdanje ti pada, ionako narušeni „kemijski“ odnosi u svlačionici postaju još gori i teško se vratiti u normalu, vjerovati opet u sebe.

Imam dva dobra primjera iz mog privatnog života. Moj prijatelj je odličan igrač pikada, i jednom smo se dotaknuli „clutch“ teme i on mi kaže da ima isti problem kao Sunsi. Kada dođe do situacije da mora pogoditi „izlaz“ i završiti partiju on se pogubi i strelice lete svukuda samo ne tamo gdje treba. Što je najgore (pozdrav RS-u ako ovo čita, moran te mao blatiti) isti problem ima i kada igramo PS, NBA 2K. Ne mogu reći nikada, ali u 90% slučajeva je npr protiv mene izgubio tijesne utakmice i to na vrlo glup način (zadnji put mu je Tobias Harris presudio s lijevog winga 2 sec prije kraja utakmice). Opet ga pitam zašto mu se to događa (prethodno mu se dobro narugam naravno) i odgovor je mentalna blokada. Izgubio je nekoliko puta tijesne završnice i zna da će izgubiti svaku sljedeću. Isti problem je sa Sunsima.


Košarkaški problemi. Obrana im je tek 21. u ligi, a na brdo ne možeš bez opreme. Ako se ne možeš nikako obraniti u zadnjih 5 min i stalno si u egalu, ne očekuj onda ni da ćeš se moći obraniti u zadnje 3-4 sekunde. Momčadi s dobrim obranama nemaju problema s clutchom, oni se ili ne dovedu u tu situaciju jer ranije odrade utakmicu i zaključe je, ili znaju kako braniti zadnje napade.

Možda i najveći nedostatak za Sunse je nedostatak pravog ljudstva za odlazak u rat ili za dobiti rat. Izrazito su niski, imali su 3 identična playa od kojih svaki ovisi o slash and kick igri, nemaju prave šutere za postaviti ih na weak side, nemaju igrača koji bi zahtijevao udvajanje i nemaju pravog go-to guya u završnici - niskog koji bi zabio iz driblinga, ili visokog za post napad. Najbliži tome je bio Thomas, danas Bledsoe, a od visokih Keef Morris. Ništa manji problem u obrani nije jer nemaju ni pravog bočnog stopera. Ne ideš u rat samo s pješadijom. Ne ideš u rat i ako si nisi osigurao mostobran za povlačenje.

Jedan od problema mogao bi biti i stil igre Sunsa koji ove godine zbog nekoliko razloga, koje ovdje ipak neću tematizirati, ne funkcionira kao lani. Sunsi su momčad jakog tempa, trče, vuku u leđa i igraju stalno u istoj brzini. Problem nastaje u završnici kada napadi se uspore, igra se na halfcourt i puno je veći naglasak na obranama što je za Sunse loša činjenica jer obranu nemaju. I onda kada im dođe jedna momčad tipa Memphis koja savršeno dobro zna kontrolirati napade i tempo, i koja ih može napasti visinom za njih nastaju problemi.

Konačno, ima nešto i trenerske krivice jer Hornaceka sam dva-tri puta uhvatio kako koristi relativno čudne petorke. Npr. zadnja protiv Wolvesa. Treba uhvatiti rezultat a on ga hvata s Marcusom Morrisom i Tuckerom na bokovima. Neće moći tako ni protiv Szolnokija. Igrači kao takvi također mogu biti problem jer se pogube u obrani u zadnjim sekundama, ne rotiraju dobro ako se ne preuzima, ili u napadu ne odrade dobro zamišljenu akciju, naprave pogrešnu kretnju.

Puno je tu uzroka njihovih loših završnica, počevši od sreće, do rostera koji nema igrača ni za clutch obranu ni clutch napad, kao što ni kompletna momčad nema obranu.

Q: Ne znam baš koliko je zanimljivo pitanje, ali eto, što da ne pokušam. Po tvom mišljenju, da li bi Tyreke Evans mogao biti startni POINT GUARD u jednom contenderu? (MZ)

A: Volim gledati Tyrekea. Dobar ball handling i vrhunska slasherska igra. Nakon brutalne rookie sezone je propao, ali ako je čovjek ikada išta znao onda je to ulaziti pod obruč. U Pelikanima igra vrlo dobro, i mislim da bi svima napokon trebao biti jasno da je on PG i da ako nema loptu u rukama nije upotrebljiv igrač, igrač je manje na terenu jer ne može producirati dovoljno poena, nema off ball igru i nije šuter kojeg ćeš postaviti u korner.

Startni point guard u contenderu? U osnovi, da, zašto ne, ali uz neke uvjete. Puno uvjeta. Okruži ga šuterima, stvori floor spacing, jer on šuta nema, i ako ne želiš da te ostatak lige skenira i cijelu obranu protiv tebe posloži prema tome što Evans nema šut, okruži ga šuterima. Nije idealan defender usprkos visini i masi u kojoj je superioran većini PG-a u ligi nabavi dobrog visokog igrača koji će mu paziti leđa. I nabavi dobrog sekundarnog playa koji će ga rasteretiti kreacije ponekad jer je Reke turnover mašina.


Previše je ovo uvjeta za jednog role playera koji ima dosta felera na poziciji koju igra. Kontekst oko njega bi trebao biti idealno posložen, a on bi trebao biti tek 3.,4. najbolji igrač na rosteru. Ali recimo ako nekada netko složi četvorku koja bi igrala za kikiriki, npr Ibaka-George-Horford-Middleton i treba ti peti, onda može Evans.

Ako ga pak dovodiš kao temelj momčadi ili jednog od nositelja ekipe onda ne, jer on u velikoj roli nije dovoljno produktivan.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa